Şimdi şöyle kalın ve uzun kocaman bir ağaç kütüğünü başından sonuna iyice yağlıyorlar…

Ne işe yarıyor bu “yağlı direk” anlatacağım ama önce kısa bir tarih bilgisi vermek istiyorum;

Denizlerimizde milli egemenliğimizin sembolü olan 815 sayılı yasanın kabulü, 1935 yılından itibaren her yıl Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak resmi tören programları kapsamında kutlanıyor.

Silivri bir deniz kasabası olduğu için denize girme ve balık tutma gibi deniz faaliyetleri ilçenin kültüründe var. İşte bu nedenle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramları Silivri'de yıllardan bu yana özene bezene kutlanırdı.

Yağlı direk yarışması Silivri’nin gelenekleri arasına girmişti.

Kalın ve uzun kocaman bir ağaç kütüğünü başından sonuna iyice yağlayarak iskeleden denize doğru dikiyorlar. Direğin ucunda bir bayrak var. Gençler direğinin üzerinden yürümeye çalışarak en ucundaki bayrağı almak için mücadele veriyor. Tabi başlarda yağlı direğin üzerinde iki adım atan kayarak denize düşüyor. Ancak bir süre sonra yağlar akmaya başlayınca direğin ucuna kadar gidebilen genç kardeşimiz bayrağı eline alarak yarışmanın ödülünü de hak ediyordu....

Son yıllarda; saygı duruşu, İstiklal Marşı ve deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakılmasından ibaret olmuştu kutlamalar...

Yağlı direk yarışması yapılmıyordu…

Bugün 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Bırakın yağlı direği falan; hiç bir tören yapılmadı…

Sorduk, soruşturduk; kaymakamlık yetkilileri kutlama töreninin Pazartesi günü yapılacağını söyledi…

Şimdi bu yazıyı okurken başlığa bakıp güleceksiniz, belki çeşitli espriler de yapılacak, ancak işin şakası bir tarafa bu yağlı direk meselesi gerçekten çok önemli…

Silivri bir deniz kasabası…

Denizcilik ve Kabotaj Bayramlarında “Yağlı Direk Yarışması” düzenlenmesi yıllardan beri uygulanan Silivri geleneğiydi… Bu tür yarışmalar sayesinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı yeni nesillerin belleğine kazınırdı.

Yine aynı şekilde eskiden “1 Kasım Silivri’nin Kurtuluşu” törenleri düzenlenirdi…

Resmi bayram gibi kutlanan kurtuluş günü kapsamında; sembolik olarak bir kurtuluş kızı belirlenir ve tören meydanında direğe bağlanan kızı meydana giren jandarma mangası kurtarırdı. Manga komutanı daha sonra kendisine teslim edilen Türk Bayrağı’nı alkışlar arasında öperek başına koyardı.

Silivri esnafı geçit töreni kapsamında geçiş yaparak vatandaşa hediyeler atardı…

Silivri gelenekleri birbir yok oluyor…

Ve ne yazık ki geriye yavaş yavaş adeta Esenyurt’a benzemeye başlayan bir Silivri kalıyor…

Burada kabahat kaymakamlıkta veya Silivri Belediyesi'nde değil. Büyük şehir ilçelerindeki kurtuluş günlerinin kutlanması bir genelge ile kaldırıldı.

Ancak Silivri Belediyesi’nden beklentim; artık resmi kutlama programında olmasa bile 1 Kasım Silivri’nin Kurtuluş Günü'nün festival benzeri bir kültür günü olarak kutlanması.

Eski geleneklerin yeniden yaşatılması…