Rumeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yüksek Mimar Aykut Batur, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Silivri Belediye Meclis Üyesi seçilebilmek için adaylı müracaatında bulundu.

Başvuru dosyasını ilçe başkanı İbrahim Kömür'e teslim eden Batur, kendisini desteklemek için toplanan partililere hitaben bir konuşma yaptı.

Batur, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Sayın ilçe başkanım, sayın ilçe yöneticilerim, meclis üyelerim ve Silivri chp örgüt üyelerimiz, kıymetli ailem, dostlarım, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Hepiniz hoşgeldiniz.  Bugün burada silivri belediyesi,  chp meclis üyesi aday adaylığımı açıklamak üzere karşınızdayım. Sizlere kısaca kendimi tanıtmak isterim, 1978 yılında Silivri de doğdum, iki çocuk babasıyım.  ilk-orta-lise öğrenimini Silivri`de tamamladım. 1999 yılı Trakya Üniversitesi mimarlık bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra özel sektörde mesleğimle ilgili alanlarda, şantiyelerde aktif olarak çalışmaya başladım ve aynı zamanda da Yüksek Lisansımı gebze yüksek teknoloji enstitüsünde  2004 yılında tamamladım. Askerliğimi yedek subay olarak 2005 yılında tamamladıktan sonra,  mimarlık ofisimi kurarak aktif şekilde çalışma hayatına atıldım. Çevreye duyarlı ve depreme dayanıklı yapılar yapmanın önemi ile birlikte, yüksek lisansta tez konum da olan ahşap yapıları bölgemizde ve tüm türkiye de çeşitli bölgelerde yapmaya ve yaymaya çalıştım, buna halen de devam ediyorum. Çalışma hayatım devam ederken, mimarlık, çevre, şehircilik, yapı malzemeleri,  v.b pek çok konu ile ilgili eğitim ve sertifika programlarına katıldım. 2018 yılında da   “bilirkişilik” eğitimi ve sertifikası almak için, İstanbul Rumeli Üniversitesi`ne gittiğim sırada,  mimarlık fakültesinin de ilçemizde açıldığını öğrendim ve üniversitenin yöneticileri ile görüşmelerim neticesinde öğretim görevlisi olarak mimarlık ve iç mimarlıkta akademisyenliğe ilk adımı atmış oldum. Öğretmen anne ve babanın bir çocuğu olarak, eğitimin kaliteli ve doğru şekilde verilmesinin ne kadar önemli olduğunun  farkındalığı ile çocuklarımıza edindiğim tecrübelerimi aktarabilmek için, 2018 yılından beri iş hayatımın yanında akademisyenliğe de 5 yılı doldurdum ve halen devam etmekteyim.

Bununla birlikte Öğretmen anne babamın olmasının vermiş olduğu şans ile chp nin 6 okundaki ilkeler ile büyüdüm. 2020 yılında yaşadığım mimarsinan mahallesinden delege seçildim. Chp örgütünde, 4 yıla yakın zamandır chp ilçe delegesi görevimi sürdürmekteyim.

Bu nedenledir ki,  Silivri de doğmuş, büyümüş, geçimini mimarlık hizmetleri ve akademisyenlikle  kazanan bir kardeşiniz, hemşeriniz olarak, hayatım boyunca edinmiş olduğum birikimleri ve mesleki tecrübelerimi bir borç olarak, hizmet olarak geri ödemenin zamanı artık gelmiştir. Silivri `de yaşayan ve başka yerde yaşamayı düşünmeyen bir hemşeriniz olarak, ilçemizde  belediyecilik, şehircilik ve yönetim anlamında pek çok problemin ve eksikliklerin var olduğunu görüyor ve bunları düzeltebilmek için yıllardır notlarımı alarak proje bazlı çalışmalarımı sürdürüyorum.  Bir mimar ve çevresine duyarlı bir vatandaş olarak bazı yaşamış olduğumuz bu problemleri ve tespitlerimi de  sizlere kısaca aktarmak isterim.

Öncelikle problem ve eksikliklere karşı alınacak önlemleri, kısa-orta-uzun vadede yapılması gerekenler olarak değerlendirebiliriz.  Belediyemizin maddi ve beşeri gücünü öngörerek uygulanabilir çözümler üretmek bizlerin ilk görevi olacaktır.

Kısa vadede ve hatta acil olarak yapılması gereken en önemli problemimiz şehir içi trafik ve otopark problemidir. Şu an buraya neredeyse hepimiz şehir içi trafik ve otopark sorunu yaşayarak ulaştık değil mi ?

Viyadük bittikten sonra ulaşım bir nebze rahatlayacak olsa da, artan nüfus ile birlikte ilave tedbirlerin de alınması gerektiğini öngörmeliyiz. Hepimiz görüyoruz ve yaşıyoruz, sabah ve akşam trafiğin en yoğun saatlerinde ilçemizde ulaşım tamamen kilitleniyor. Bu durumda Allah korusun bir depremde olabilecekleri düşünmek bile istemiyorum. Bu nedenle trafik akışının hızlandırılması, otopark probleminin çözülmesi ile ilgili pek çok öneri ve çalışmalarım bulunmaktadır, ilerleyen günlerde hepsini tek tek paylaşacağım.

Diğer önemli bir konu da deprem gerçeği ile ilgili olan kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşümün resmi süreci maalesef ki zaman almakta ve sıkıntılı şekilde yürümektedir. Bir binanın yıkımına karar verilip tekrar yapı ruhsatı alınması arasında geçen süre 1 yılı bulabilmekte, bu durumda yapı sahiplerine, maddi ve manevi sıkıntılar yaratabilmektedir. Belediye – kadastro- tapu ve gerekli olan diğer kurumlar arasında yapılacak protokol çalışması ile bu yasal sürecinin kısalmasını sağlayabiliriz, hızlandırabiliriz.

Çocuklar, gençler , yaşlılar ve engelliler ile ilgili sosyal projeleri arttırmalı, yeni yerleşim alanları üzerine bu planlamalar ile ilgili pek çok ayrıntılı çalışmaların yapılması ve uygulanması sağlanmalıdır. Ayrıca şehircilik ve insan odaklı kentleşme açısından da, daha düzenli ve denetlenebilir imar uygulamaları, yeşil alanlar, sosyal alanlar ve spor aktivite alanları oluşturulmalı, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmalı, özel bisiklet yolları yapılmalı, var olanlar arttırılmalı, köy ve mahallelerimiz de bu hizmetlerden faydalandırılmalıdır. Var olan tarım projeleri, daha ileriye taşınmalı ve bunun bir bayrak yarışı olduğu unutulmamalıdır.

İlelebet Cumhuriyet ilelebet Atatürk İlelebet Cumhuriyet ilelebet Atatürk

Şu an Silivri de belediye tarafından yapılan ve özellikle seçim dönemi öncesi hızlandırılmış pek çok yol ve yapı-inşaat çalışması olduğunu görmekteyiz. Belediyede kamunun parası kullanılarak, üretilen projelerde, verilebilecek yanlış kararlar, bize kamu zararı olarak , zaman ve iş gücü kaybı olarak geri dönmektedir. Bu nedenle projeler üretilirken, sadece birkaç kişinin acele ile veya uzman olmadan karar vererek uygulama yaptırılabilmesinin yerine, belediye bünyesinde, konusunda uzman kişiler ve birimlerle birlikte oluşturulacak,  “kent estetik kurulu”  ile düzenlenecek  projelerle meydana gelebilecek problem ve zararları engelleyebilir, uzun süre kullanılacak eserler bırakabiliriz.  

Silivri de tarihi doku ve yeşil alanlar- piknik alanları-  daha ön plana çıkarılmalı turistlerin konaklayabileceği  yeni alanlar oluşturulmalı, yoğunluk sadece merkeze verilmemelidir. Köy ve mahallelerimizde belirlenecek alanlara, bölgesini de kalkındıracak turistik iştiraklere destek verilmeli, bulunduğu alanın yapısını ve çevresini bozmayacak projeleri belediye bünyesinde belirleyerek uygulamaya geçirilmesi sağlanmalıdır.

Sahilimizin de önemi bizler için bambaşkadır. Merkezin sahil şeridi önemli olduğu kadar, Selimpaşa, semizkum ve gümüşyaka mahallelerinin sahil şeritlerinin de geliştirilmesi ve iyileştirilmesi gerekliliği unutulmamalıdır.

 2009 yılında Özcan Işıklar başkanımızın yeni göreve geldiği zaman yapmış olduğu mimarlar- mühendisler toplantısında dile getirdiğim “ki evet bir zamanlar bu şekilde toplantılar da yapılırdı,”  yakın çevreme de bolca anlattığım  ve hatta Pazar günü “şahin dirik”  kardeşimizin de belirttiği Silivri de yarların bulunduğu noktadan park köye kadar yapılacak bir yol projesi çok güzel bir projedir. Yapılamayacak bir proje değildir. Ütopik bir proje hiç değildir. Tabi burada alanında uzman kişilerden oluşturulacak komisyon ile “sahil proje yarışması” ulusal boyutta yapılabilir ve burada yaşayan bizlerin de katkılarıyla çok iyi ve profesyonel düzenlenmiş alanlar oluşturulabilir. Hatta bugün bunları dile getiriyor olmak bile Silivri için bir başlangıçtır.  Sahil düzenlemesi ile ilgili projelerimi ve düşüncelerimi de ilerleyen günlerde ayrıntılı olarak paylaşacağım.

Değerli partililerim; sizlere yaşadığımız çevre ile ilgili birkaç sorundan, problemden ve çözüm önerilerimden ve projelerimden bahsettim. Tabii ki eksikliklerin ve sorunların daha fazlasını biliyor, bunlarla ilgili çalışmaların nasıl yapılacağına hazırlanıyorum. Kentimizi,  profesyonel ve konusuna hakim, ekip arkadaşlarımızla hep birlikte yöneteceğiz.

Biz mart sonunda, inşallah mevcut belediyeden yönetimi devralacağız ve oluşturacağımız kadrolarımızla birlikte heyecanla hizmet yarışına gireceğiz.

Ancak başarabilmenin de her işte olduğu gibi bazı kuralları vardır;

Bizler parti içi yarışı, etik ve ahlaki değerlere bağlı kalarak yapacağız.

Başkan aday adayları tüm örgütün adaylarıdır ve belirlenmesinde de Silivri örgütüne, üyelerine sorulacağından kuşkumuz yoktur. Motivasyonumuz için ve kazanmamız için, güçlü olmak için, ayrımcılığı engellemek için, üyelerle birlikte yola çıkmalı, Silivri halkının talepleri ve istekleri yok sayılmamalıdır.

Burada, böyle heyecanlı bir ortamda sizlere hitap etmekten onur ve gurur duydum, başta Melih Yıldız olmak üzere, Bora Balcıoğlu, Doruk Bulut ve diğer tüm adaylara yarışta başarılar diliyorum. Biz birlikte güçlüyüz, birlikte başaracağız. Herkese saygılar ve sevgilerimle…

Editör: Cem Güner