AK Parti Silivri İlçe Başkanı Dilek Demiral, yazılı bir açıklama yaparak, Mimar Sinan'ın Silivri'deki eserleri arasında bulunan 5 gözlü tarihi köprünün geçmiş dönemlerde üzerine asfalt dökülerek tahrip edildiğine ve hemen yanına bina yapıldığuna dikkat çekere, büyük ustanın eserlerine sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Demiral'ın konuyla ilgili yazılı açıklaması şu şekilde:

Mimarlarımız, ülkemizin her yöresinde ve her kentinde olduğu gibi, hem ulusal, hem de evrensel kişiliğini ve değerini yansıtarak dünya üzerindeki en değerli zenginliği oluşturmuşlardır. Tarihi kültürel mirasa sahip çıkmaya çalışan, ilimizde tarihsel birikim ve mimari kimlik değerini kaybetmeden, mesleki alanda ülke ve kamu çıkarları ile uluslararası gelişmeler çerçevesinde, mesleğin uygulama ve kuram alanında gelişmesini sağlamak için çalışmalar yapmıştır.

Mimarlık tarihimizin ve hatta dünya mimarlık tarihinin en meşhur ve en önemli şahsiyetlerinden olan Mimar Sinan, Dünya yapı sanatının şüphesiz en büyük ustası ve baş mimarımızdır. Türk mimarlık sanatında kendi dehasıyla değişik nispet, biçimler ve tarzlar deneyerek yeni tercihler ortaya koyup altın bir çağa imza atmış ve bizim ilham kaynağımız olmuştur.

Büyük ustayı saygıyla anarken, “ Mimar Sinan’a saygısızlık” şeklinde nitelediğimiz, Silivrimiz'de kent kimliklerini ve siluetlerini yok eden, estetikten yoksun, sosyal, ekonomik ve kamusal kayıplara neden olan, “kent suçu” niteliğindeki uygulamaları yeniden bir kez daha birlikte düşünelim istiyoruz. Hepimizin bildiği gibi Mimar Sinan’ın bizlere bıraktığı miraslardan biri olan eski karakolun olduğu yerdeki 5 gözlü tarihi köprümüze asfalt dökülmüş, üstüne de yıldız butiğin olduğu bina yapılmış, bu sebeple dere yatağının denize açılan ağızı iyice daraltılarak derenin taşmasına, felaketler yaşamamıza sebep olmuştur. Geçmiş dönemde siyasi sebeplerden dolayı verilen bu tahribatın ortadan kaldırılması için başlattığımız dere ıslahı çalışmasının yanı sıra bu kapsamda herkesi Mimar Sinan’a ve yaptığı eşsiz değerlere sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Dünya Mimarisinde birçok ölmez eseri olan ve mimar olarak tarihe adını altın harflerle yazdıran, Büyük Usta Mimar Sinan’ı  bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

 

                                             
Editör: TE Bilişim