Silivri Belediyesinin geleneksel olarak düzenlediği Değirmenköy Domates Festivali bu yıl pandemi nedeniyle kısıtlı etkinliklerle yapıldı. Değirmenköy Festival alanında gerçekleştirilen etkinlikte, mevsim boyunca domates üretimi yapan çiftçiler yarıştı. Kovid-19 salgın hastalığı gözetilerek hazırlık yapılan alanda dezenfektan ve maske dağıtılırken, ayrıca sık sık sosyal mesafe ve temas konusunda uyarılarda bulunuldu. 58 domates üreticisinin mahsullerini yarıştırdığı etkinlikte, vatandaşlara domates ve domates çorbası ikram edildi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yarışma öncesi kahvehane ve esnaf ziyaretleri yaprak Değirmenköylü hemşehrilerini yarışma alanına davet etti.

Geleneksel 36’ncı Değirmenköy Yarışmasına Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Değirmenköy eski Belediye Başkanı Osman Topaç, siyasi parti ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, tarım kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BAŞKAN YILMAZ: “SİLİVRİ’Yİ BÜYÜNCÜL BİR ANLAYIŞ İLE YÖNETİYORUZ”

Yarışmada konuşma yapan Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “1984 yılında ilki yapılan Domates Festivali’nin 36’ncısını yaptığımız bugün de bu verimli toprakların en güzel ürünlerinden biri olan domatesi Türkiye’nin gündemine taşımak için buradayız.” dedi. 1963 yılında Değirmenköy’ün kurucu belediye başkanı İsmail Hakkı Bilgiç ve eski belediye başkanlarından Abdullah Akgün’ü rahmetle anarak konuşmasını sürdüren Başkan Yılmaz, Değirmenköy’de belediye başkanlığı yapan Mümin Tuğlu ve Osman Topaç’a da hizmetleri için teşekkür etti. Sözlerine, Silivri’yi bütüncül bir anlayışla yönettiklerini ifade ederek devam eden Başkan Yılmaz, “Silivri çarşı merkezinden ve sahilden ibaret değildir. Biz yöneticiler Silivri’yi sadece çarşı meydanından, sahilden ibaretmiş gibi yönetmeye çalışırsak Silivri’ye ve sizlere en büyük kötülüğü yapmış oluruz. Onun için Silivri’yi bir bütün olarak, 35 mahallesi ile bütüncül bir anlayış ile idare edeceğiz. Köylere mahallelere gözümüzü kapatarak yöneticilik yapamayız dedik. Bu yüzden ilk günden beri köylere, tarımsal üretime, hayvancılığa ve bu topraklara yatırım yapmaya devam ediyoruz. Gençlerimiz bu topraklardan kopmasınlar diye tarım diyoruz, hayvancılık diyoruz, demeye de devam edeceğiz.”  şeklinde konuştu.

“VERDİĞİMİZ SÖZLERİ BİR BİR TUTUYORUZ”

Konuşmasında köy okullarına yapılan yatırımlara da değinen Başkan Yılmaz, “Silivri Belediyesine hiçbir yük getirmeden bir kampanya başlattık. Silivri’de bulunan 12 tane köy okulumuzdan başlayarak kütüphanesi olmayan, bilgisayar odası olmayan, tiyatro sahnesi olmayan köy okulu kalmayacak dedik. Bu kapsamda merkeze en uzak köylerimizden Danamandıra, Çayırdere ve Sayalar’dan başlayarak kütüphane, bilgisayar ve tiyatro salonlarını bitirdik. 12 köy okulumuzun tamamında bunları yapacağız. Yüzme havuzu olmayan Silivri çok yakında kapalı yüzme havuzuna kavuşuyor. Verdiğimiz sözleri bir bir tutuyoruz.” dedi.

“DEĞİRMENKÖY’E FİFA STANDARTLARINDA BİR STADYUM KAZANDIRIYORUZ”

Çocukların kötü alışkanlıklardan uzak durması için spor yatırımlarına devam edeceklerini ifade eden Başkan Yılmaz, konuşmasında Değirmenköylülere stadyum müjdesi vererek, “Değirmenköy’de sporun yaygınlaşması, düzgün alanlarda yapılabilmesi için, Değirmenköy ve yakın mahallelerimizin de faydalanabilmesi için FİFA standartlarında tribünleri, soyunma odaları olan, amatör maçların oynanacağı bir stadyumu Değirmenköy’e kazandırıyoruz. Buradan AK Parti Silivri İlçe Başkanımız Mutlu Bozoğlu’na, Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na teşekkür ediyorum. Ekim ayında inşallah Değirmenköy stadının ilk kazması vurularak 2-3 ay gibi bir sürede yapımı tamamlanacak.” dedi.

DEĞİRMENKÖY’E İKİNCİ MÜJDE: “ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN DAİMİ KÖY PAZARI YAPACAĞIZ”

“Silivri’nin verimli topraklarından vazgeçmeyerek tarımsal üretime devam eden çiftçilerimize vermiş olduğumuz bir söz daha vardı.” diyen Başkan Yılmaz, çiftçilerin ürünlerini aracısız olarak satabilmeleri için Silivri’de ‘Köy Pazarı’ projesini hayata geçirdiklerini hatırlatarak, Değirmenköylü üreticilere ikinci bir müjde verdi: “Silivri’nin merkezine söz verdiğimiz gibi çok kısa bir zamanda Köy Pazarı kurduk. Selimpaşa’mızda haftanın 6 günü açık daimi bir pazar oluşturduk. Köylerimizde araç geçiş istikametinde üreticilerimize ürünlerini daha rahat ve güvenli bir şekilde satabilmeleri için pazar tezgâhları hediye ettik. Pazar edasında ürünlerini satıyor. Bütün tarım paydaşlarımız buradalar. Buradan şunun sözünü verelim. Değirmenköy’de uygun bir alanda gölgeliği olan, deposu, tuvaleti, tezgâhı olan daimi Köy Pazarı’nı da Değirmenköy’de yapacağımızın sözünü veriyorum. Bu köy pazarımız haftanın 7 günü açık olacak. Değirmenköy Köy Pazarı’mızı üreticilerimizin ve vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.”

“SİLİVRİ İÇİN ÜRETMEYE TÜRKİYE İÇİN GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Silivri’de geçmiş dönemlerde 15 bin ton domates üretildiğine fakat bu rakamın bin tonlara düştüğüne dikkat çeken Başkan Yılmaz, “Geçmiş yıllarda 15 bin ton civarında domates üretimi yapılan Silivri’de bu üretim bin tonlara kadar düşmüşse, bunu hepimizin sorgulaması lazım. Buna hem hükümetimizin hem İBB’nin, hem Silivri Belediyesinin eğilmesi gerekiyor. O ürünlerin pazarlanabilmesi, ürünün tarlada kalmaması ve toptancının elinde değersizleşmemesi için kafa yoracağız. Ben bıkmadan usanmadan tarım, üretim, çiftçi demeye devam edeceğim. Domates üretiliyor ama domatesin yan ürünleri o domatesten daha değerli. Salça ve sos yapılıyor. Bu ürünleri çeşitlendirip üreticimizin hanesine daha fazla gelir sağlayabilmeliyiz. Biz Silivri için üretmeye Türkiye için geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Başkan Yılmaz konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Toprak o kadar cömert ki dökülen her damla alın terinin verir.” sözleri ile tamamladı ve yarışmaya katılan vatandaşlara teşekkür etti.

EN İYİ DOMATES ÜRETİCİLERİ ÖDÜL ALDI

Jüri üyeliğini Silivri Belediyesi Ziraat Mühendisi Aslı Uçman, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü temsilen Ziraat Mühendisleri Koçali Kayabaş ve Kemal Yılmaz, Silivri Ziraat Odası Başkanlığını temsilen Ziraat Mühendisi Erkan Öztürk, Önder Çiftçi Derneğini temsilen Ramazan Şenol’un yaptığı yarışmada, “En İyi Domates” ödülü için 58 üretici jüri karşısına çıktı. Aroma, görüntü, tat, iç ve dış renk değerlendirmesinde en yüksek puanları alan 3 domates üreticisi belirlendi. Silivri Belediyesi tarafından yarışmaya katılan tüm üreticilere gram altın verildiği etkinlikte, en iyi domates dalında 1’inci Yüksel Turna, 2’nci Ertuğ Cem Ceylan, 3’üncü ise Ramazan Çalışkan oldu. Dereceye giren ve yarışmaya katılan üreticilerin ödüllerini Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Değirmenköy eski Belediye Başkanı Osman Topaç, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Belediye Meclis Üyeleri, MHP Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, CHP Silivri İlçe Başkanı Berker Esen, Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, Silivri Yağlı Tohumlar Kooperatif Başkanı Turgay Sakarya, Silivri Tarım Kredi Kooperatif Müdürü İskender Kuloğlu, STK ve Meslek Odaları başkanları ile Değirmenköy mahalle muhtarı Erkan Varol takdim etti. Yarışmada 1’inciye tam altın, 2’nciye yarım altın, 3’üncüye çeyrek altın ödülü verildi. Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, dereceye giren tüm yarışmacılara hediye çeki takdiminde bulundu.

TOPAÇ: “ÇİFTÇİMİZE OLAN DESTEĞİ İÇİN BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Dereceye giren üreticilerin ödül töreninde söz alan Değirmenköy eski Belediye Başkanı Osman Topaç, “Genelde Silivri’nin 35 mahallesi, özelde de Değirmenköy için hayalleri idealleri olan sevgili başkanımız bir taraftan borç ödeyerek, bir taraftan hizmetleri gerçekleştirmeye çalışıyor. Bir taraftan pandemi ile mücadele ederken, bir yandan da festivalimizi gerçekleştiriyor. İnşallah gelecek yıllarda Silivri için hayalleri, hedefleri olan başkanımızın destekleri ile Değirmenköy 15 bin ton domates ürettiği günlere geri dönecek. Değirmenköylü hemşehrilerimiz gerekli destek verildiğinde, üretimden tüketime olan zincir kurulduğunda, üretimin 15 bin tonlara çıkacağından eminiz. Hep birlikte destek verirsek, üretici ürettiğinin karşılığını alırsa bu başarı için engel yok. Üreticimizden desteğini esirgemeyen Belediye Başkanımıza ve üretime yılmadan, yorulmadan devam eden çiftlerimize teşekkür ediyorum.” diyerek yarışmada dereceye giren üreticileri tebrik etti.

Geleneksel 36’ncı Değirmenköy Domates Yarışması, davetliler ve vatandaşlara Silivri Belediyesi Kültür Merkezi fasıl ekibinin müzik ziyafeti eşliğinde domates çorbası ve salça ikram edilmesi ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim