Cihan Demir çok çalışkan birisi… CHP’den Silivri belediye meclis üyesi aday listesinde adı görüldüğünde çok sayıda kişi kendisinin kim olduğunu merak etti. Hatta “Silivri ile hiçbir bağlantısı yok. Beykoz’da oturuyor” gibi eleştiriler yapıldı. Oysaki Silivri’de belli bir camia tarafından tanınan bir isimdi…

Ahmet Hamoğlu’nun sağlığında Maxi’de çalışanlar Cihan Demir’i tanıyordu. Hamoğlu Holding’te üst düzey yöneticilik yapan Demir, Maxi’de de mağaza işletmişti.

Romanlar niçin yoksul bırakıldı? Romanlar niçin yoksul bırakıldı?

Kendisini siyasetle birlikte tanıdım. Halen belediye meclis üyeliğinin haricinde CHP İstanbul İl Başkanlığı bünyesinde Sosyal Politikalar ve Kent Yoksulluğu Komisyonu başkanı olarak da görev yapıyor. Bu görevinden dolayı İstanbul’un yoksul mahallelerini ve özellikle Silivri’de Romanlar’ın yaşadığı alanları iyi biliyor. Geçtiğimiz hafta kendisiyle birlikte hem Yeni Mahalle, hem de Kadıköy’deki Roman yerleşim alanlarına gitmiştik. Burada bulunan Romanlar’ı yakından tanıyan, sorunlarını ve ihtiyaçlarını yakından bilen birisi Cihan Demir…

Evet, Cihan Demir Beykoz’da oturuyor. Ancak uzun yıllar Silivri’de çalıştı, ticarete Silivri’de başladı. Halen CHP’den Silivri Belediye meclis üyesi ve Silivri’nin sorunlarını, burada ikamet eden çoğu yerel siyasetçiden daha iyi biliyor.

CHP İstanbul il örgütü içerisinde de oldukça aktif olan Demir; il başkanı ve il başkan yardımcıları ile de sıklıkla iletişim halinde.

Evet… Şimdi daha fazla vakit kaybetmeden Cihan Demir’le soru cevap şeklinde yapmış olduğum röportajı yayınlıyorum…

Röportaj: Cem Güner

Cihandemirromanlar

CEM GÜNER: Silivri daha halen kasaba ruhunu kısmen de olsa muhafaza eden bir yerleşim merkezi. Dolayısıyla özellikle kasaba ruhunu taşıyan insanlarda “yerellik” ruhu ön plana çıkıyor. Bu açıdan baktığımızda sizin için “Beykoz’dan geldi, Silivri ile bir ilgisi yoktu” gibi eleştirilen dikkati çekiyor.

Bu eleştiriler hakkında ne düşünüyorsunuz?

CİHAN DEMİR: Bu eleştiri eğer ki “Silivri’ye faydalı olmadığım” imasını içeriyorsa bunu asla kabul etmiyorum. Ben Silivri’ye 23 sene önce gelmişim ve burada çok şey yapmışım. Silivri’de çalıştım. Hamoğlu Holding geçmişim var. Mudo’da yöneticiyken Ahmet Hamoğlu tarafından transfer edildim. Hamoğlu’da Genel müdürlük görevinde bulundum. Daha sonra kendi ticaretimi yaptım. Ticari hayatıma Silivri’de başladım. Dünya markalarıyla çalışıyorum. Bu markaları Silivri’ye getirdim. 50’ye yakın personel çalıştırdım. Bugün “yerel” denilen insanlar Silivri için ne yapmış ona bakmak lazım. Halen Silivri için daha birçok proje üretmeye çalışıyorum. Ama evet evim Beykoz’da da var. Fakat farklı ilçelerde de ev ve farklı yatırımlarımın olması Silivri’nin gelişmesine sunacağım katkılar için herhangi bir sakınca oluşturmuyor diye düşünüyorum… Bugüne kadar 23 yılda yaptıklarım ve daha yapacaklarım var Silivri’de…

CEM GÜNER:  Hamoğlu Holding’te ve dolayısıyla Silivri’de bir çalışma geçmişiniz olduğundan bahsettiniz. O dönemi anlatabilir misiniz?

CİHAN DEMİR: Silivri’nin kalkınmasında ve gelişmesinde çok büyük katkısı olan Ahmet Hamoğlu’nun yanında yönetici olarak çalışma hayatıma başladım. Kendisini rahmetle anıyorum. Benim üzerimde emeği çok fazladır. Bir süre sonra kendi işimi kurdum ve holdingden de ayrılmadan 6 yıl daha çalışmaya devam ettim. Hatta Maxi’de onun kiracısı oldum. Daha sonra kendi işlerime yetişemeyecek kadar geliştiğimde izin isteyerek holdingden ayrıldım. Yani bir önceki soruda da söylediğim gibi Silivri’de başlayarak ve Silivri’de gelişerek bugünlere geldim.

 CEM GÜNER: CHP İstanbul İl başkanlığı bünyesinde de bir göreviniz var. Kent Yoksulluğu ve Sosyal Politikalar Komisyonu başkanlığı görevini yürütüyorsunuz. Bu görevinizden bahsedebilir misiniz?

CİHAN DEMİR: Cumhuriyet Halk Partisi; öncelikli olarak emeğin partisidir, yoksulun partisidir. Birçok siyasi partide ve sivil toplum kuruluşunda “Sosyal Politikalar” konulu komisyonlar ve çalışma grupları var. Ancak “kent yoksulluğu” başlığı altında bir çalışma komisyonu yok. Bu sadece CHP İstanbul İl Başkanlığı bünyesinde var. İşte ben de CHP İstanbul İl başkanlığı bünyesindeki “Sosyal Politikalar ve Kent Yoksulluğu Komisyonu”nun başkanıyım. İl Başkanımız Özgür Çelik’in katkıları ve il başkan yardımcımız Sinan Karaca Öztürk’ün başkanlığında ilk olarak bu komisyon kuruldu. Peki “Silivri’de ne yapıyorsunuz” diyeceksiniz muhtemelen hemen onu da anlatayım. Ne yazık ki toplumumuzda ötekileştirilmiş bir Roman topluluğu var. Silivri’de de değişik mahallelerde ve bölgelerde 20 binin üzerinde Roman kardeşimiz var. Herkesin bildiği gibi Fatih Mahallesi’nde yaşayan Romanlar bulunuyor. Ancak onlardan çok daha kötü şartlarda yaşayan Yeni Mahalle, Çanta, Kadıköy, Selimpaşa’da da Romanlar var. Ve Romanlar aslında nüfus olarak bilinenden daha fazla. Bu pek bilinmiyor. Bizler bir evde en fazla 4 kişi yaşıyoruz. Ancak Romanlar bir evde 15 kişi yaşıyor. Kent yoksulluğu işte burada. Şimdi bu insanları görmezden gelebilir miyiz? Ben bir günde abartmadan söylüyorum sadece Selimpaşa’da 50’nin üzerinde Roman ailesini ziyaret ettim. Yaşantılarını gördüm.

CEM GÜNER: Özellikle Romanlar’la olan diyaloglarınız ve destek çabalarınız dikkat çekiyor. Bu çabalarınızın özel bir sebebi var mı?

CİHAN DEMİR: Ötekileştirilen bir toplum var ortada… Eğer konu yoksulluksa bu yoksulluğu en fazla hisseden insanların başında Romanlar geliyor… Demin de belirttim bir evde 15 kişi yaşıyorlar… Kent yoksulluğu ile alakadar olup da Romanlar’ı yok sayamazsınız.

Diğer taraftan iftiharla söylüyorum; CHP olarak bu konuda üzerimize düşeni yapabilmek için özel bir çaba sarf ediyoruz. Mesele İstanbul il başkan yardımcımız Sinan Karaca Öztürk bir Roman… Kendisi aynı zamanda Roman Federasyonu Marmara Bölge Başkanımız. Sinan Başkan'la yeni değil 10 yıldır çalımalar yapıyoruz. Bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Örneğin Silivri’de Romanlar sadece Fatih Mahallesi’nde yok. Yeni Mahalle’dekileri biliyoruz ama Çanta’da var, Selimpaşa’da var, Kadıköy’de var Bunlar pek fazla bilinmiyor. Benim Beykoz’dan geldiğimi söyleyen siyasetçiler bunları bilmiyor ama ben biliyorum…

Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum. Mevcut iktidar yoksulluklar üzerinden oy peşinde koşarken biz yoksulluğu oluşturan sebepleri ve bununla birlikte uzun vadede yoksulluğu ortadan kaldırabilmeyi amaçlıyoruz.

CEM GÜNER: Silivri Belediye Meclisi’nde 21 kişilik bir meclis grubunuz var. Şu ana kadar Silivri Belediye Meclisi açısından en kalabalık grup oldu. Uyum yakalayabildiniz mi?

CİHAN DEMİR: Ben bir belediye meclis üyesi olarak sürekli belediyenin içerisinde değilim. Meclis ve komisyon toplantıları olduğun zamanda belediye binasına geliyorum. Onun dışında verilen görevleri yerine getiriyorum. Tabi ki doğal olarak kendi işlerim de var. Ancak işlerimi de Silivri’ye yeterli düzeyde vakit ayırabilecek şekilde düzenledim. Evet CHP meclis grubu olarak belirli bir düzen içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ben çat kapı her yere gidiyorum. Kendime göre tespitlerimi de gerek partime gerekse belediye başkanımıza bildiriyorum.

CEM GÜNER: Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ikinci ayını tamamladı. Size göre nasıl bir başlangıç yaptı. Neler söylemek istersiniz?

 CİHAN DEMİR: Ortada bir beklenti var… Belediye başkanımız Bora Balcıoğlu, sevgi dolu bir başlangıç yaptı. Toplum psikolojisi önemlidir. Toplumla barışık olmanız lazım. Balcıoğlu toplumla en barışık olan siyasetçi Silivri’de. Bu sevgi bile başlangıç için yeterlidir. Henüz daha iki ay geçti. Bundan sonraki süreçte toplumun ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar ve çözümler hayata geçirilecektir diye düşünüyorum. Ben de bu sürece katkı sağlarsam ki görevim de budur; işte bunu başarmaya çalışıyorum.

CEM GÜNER: Silivri’de; İstanbul’un diğer ilçelerine ve yine Türkiye’nin birçok bölgesine göre daha aktif bir yerel medya var. Silivri yerel medyası hakkında neler söylemek istersiniz?

 CİHAN DEMİR: Yerel medya demokrasi için çok önemlidir. Ben gerçekten de Silivri’deki yerel medya gibi aktif ve enerjik olanını hiçbir yerde görmedim. İstanbul’da da bu kadar aktifi yok. Bütün arkadaşların çalışmalarına ve emeklerine saygı duyuyorum. Ancak bütün sektörler gibi yerel medya sektörünün de kendisini belirli aralıklarla yenilemesi, geliştirmesi gerekiyor. Silivri halkına katkı sunulmalı. Kalite unsuru çok önemli. Gerek insan kalitesi gerekse yapılan işlerin kalitesi gerçekten çok önemli. Verilen emeklere, yapılan çalışmalara saygı duyuyor ve bundan sonra da saygı duymak istiyorum.

CEM GÜNER: Cihan Bey sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum.

 CİHAN DEMİR: Ben teşekkür ediyorum Cem Bey, çalışamalarınızda da başarılar diliyorum.

Editör: Cem Güner