Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında göreve başladığı 8 Nisan 2019 ila 31 Mart 2020 tarihleri arasındaki bir yıllık çalışmalarını anlattı.

Toplantının en başında Yılmaz’ın …Bağcılar’dan, Güngören’den, Esenyurt’tan, Ümraniye’den bir marka kent yaratamazsınız. Ama Silivri’den bir marka kent çıkarma şansınız çok yüksek…” şeklindeki cümlesi dikkatimi çekti.

Şimdi hep birlikte bir yıl içerisinde yapılan çalışmalara göz atalım…

Silivri düzene sokuluyor…

Bir işin doğru yürütülebilmesi için tertipli ve düzenli çalışmalar yapılması gerekir. Yılmaz da “...geçmişte kapatılmış olan belde belediyelerinin farklı imar uygulamalarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle, “Plansız Silivri” olarak anılan ilçemizin, “Planlı Silivri” olarak anılmasını sağlayacak, plan bütünlüğünün hazırlıklarını tamamlayarak ihalesi gerçekleştirilen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları, gerekli olan bölümlerde 1/ 5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı Silivri bölümü revizyonu ile, Marka Kent Silivri’mize ayrı bir değer katıyoruz…” diyerek Silivri’nin şehirleşme açısından düzene sokulması adına en önemli adımın atıldığını söyledi.

Öncelikle hepimizin hayatı..

Deprem kuşağında yaşıyoruz ve büyük bir risk altındayız. Kendimiz, annemiz, babamız, çocuk çocuğumuz hepimiz risk altındayız. Silivri Belediyesi ne iş yapıyor? Bu risklere karşı hiçbir önlem alınmayacak mı?

İşte cevabı; Volkan Yılmaz büyük bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıyor. Bunun ilk adımı olan “Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi”nin hazırlıkları tamamlanmak üzere…

Bu mesele her şeyden daha önemli…

Canımız söz konusu…

Kaçak binalar sahibinin kartvizitine bakmadan yıkılıyor...

Yine Silivri’de tehlike oluşturan kaçak yapıların ve tehlike oluşturan kırık dökük, izbe metruk binaların yıkılması gerekiyordu.

Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, örnekler vererek bu yıkımların başladığını ve devam edeceğini söyledi.

Ona ayıp olmasın, buna ayıp olmasın, aman oy kaybetmeyeyim dönemi de böylece kapanmış oldu…

Ne demiştik; öncelikle hepimizin can güvenliği…

Para meselesi…

248 milyon (eski para birimi ile 248 trilyon) TL borçla devralınan Silivri Belediyesi bütçesinde bütün çalışmalar süresince hiç borçlanılmadığı gibi Işıklar döneminden kalma 20 milyon TL'nin de geri ödemesi yapıldı…

Özcan Işıklar savurganca harcadı, Volkan Yılmaz sessizce ödedi…

Çöp meselesi büyük mesele…

Hüseyin Turan ve Özcan Işıklar döneminde Silivri’nin çöpleri özel şirketlere toplatılıyordu. Işıklar zamanında sadece bir yılda 18 milyon (trilyon) TL ödenirken Volkan Yılmaz döneminde belediye personeli ile bu iş yapıldı ve aynı iş için belediye bütçesinden sadece 4 milyon 500 bin TL masraf yapıldı.

Bu sayede bir yıl içerisinde 13 milyon 500 bin (13.5 trilyon) TL para Silivri Belediyesi bütçesinde kaldı.

Silivri Belediyesi büyük bir tasarruf atağı başlattı…

Hibe araçlar…

Özcan Işıklar 10 yıllık görevini bıraktığında Silivri Belediyesi bünyesinde mevcut olan 91 adet araç sadece bir yıl içerisinde 124 adede çıkartıldı. Belediye bütçesinden hiç ödeme yapılmadan sadece bağış yolu ile 33 araç alınmış oldu.

Her belediye işadamlarından bağış alır…

O zaman şunu merak ediyorum; Özcan Işıklar döneminde hiç mi bağış alınmıyordu.

Eğer alınmıyorsa (!) niçin alınmıyordu?

Yok eğer alınıyorsa bu bağışlar nereye gidiyordu?

Işıklar kumarhanelerde Yılmaz bakanların peşinde…

Özcan Işıklar her ay koşa koşa Bulgaristan’a giderdi Volkan Yılmaz her ay Ankara’ya gidiyor.

Görüşmediği, kapısını aşındırmadığı bakan kalmadı…

Bunlar Silivri için kazanç değil midir?

Direkt olarak belediye çalışması olmasa bile ilgili her türlü kurumla diyalog kurularak Mimarsinan Köprüsü ve kısa köprü olarak da bilinen 3 gözlü küçük köprünün restorasyon çalışmaları hızlandırıldı.

Şu kurum yaptı veya bu kurum yaptı; kim yaparsa yapsın belediyenin elinin değmediği iş var mı Silivri’de?

Sokaklara nihayet el atıldı...

Yıllardır çatlak ve patlak olarak kullanılan sokaklara asfalt dökülüyor.

Farkında mısınız bilmiyorum ama sanki yeni belediye olmuş gibiyiz...

Otopark sorunu Silivri için oldukça önemli…

Bu konuda yürütülen çalışmalar yeterli mi bilemiyorum.

Ancak bir yıllık çalışma performansı içerisinde benim yetersiz bulduğum tek konu otopark sorunu diyebilirim.

Kapalı yüzme havuzu…

Çok mu acildi?..

Çok mu önemliydi?..

Ancak ne olursa olsun seçim zamanı söz verilmişti ve verilen söz de tutuluyor…

Silivri Kapalı Yüzme Havuzu’nun kış ortasında faaliyete geçmesi planlanıyor…

Kale Park'ın yeni halini gördünüz mü?

Silivri Kale Park Tesisleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin oğlu ve imparatorluğun ikinci padişahı Orhan Gazi’nin düğünün yapıldığı tarihi bir mekan…

Silivri’nin “marka kent” olabilme yolunda önemli bir argümanı…

Özcan Işıklar döneminde ilk olarak belediye iştirak şirketi olan SİLKENT tarafından işletildi.

Işıklar’ın kankası Ömer Sebahattin Çetin’in akşamları parasını ödemeden viski içtiği mekândı burası... Sonrasında işletmeciye devredildi...

Volkan Yılmaz, burasını işletmeciden alarak yeni kurulmakta olan İştirakler Müdürlüğü bünyesinde ve bir disiplin içerisinde işletecek.

Kale Park Sosyal Tesisleri’nde Silivri halkına çay 1 TL’den satılacak…

Buranın avantajlarından artık Ömer Sebahattin Çetin değil Silivri halkı faydalanacak

Evet Silivri’de bir sağlık ocağı sıkıntısı var…

Uzak mahallelerde (Semizkumlar, Akören ve Gümüşyaka vs) sağlık ocağı binası konusundaki sıkıntılar belediyenin girişimleri ile çözüme kavuşturuldu. Seymen Sağlık Ocağı binası yenilendi. Gezici sağlık ocağı için gerekli hazırlıklar tamamlandı.

Bu konudaki çalışmalar devam edecek…

Yeni yatırımlar...

İstanbul’un bütün ilçeleri arasında kültür merkezi binası olmayan tek ilçe ne yazık ki Silivri

Silivri Stadı'nın bulunduğu alana yeni bir kaymakamlık binası, kültür merkezi ve bu tesisleri de içerisine alan büyük bir millet bahçesi yapılacak. Mevcut kaymakamlık binası da kent müzesi olarak hizmet vermeye başlayacak.

Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün kendine ait bir binası yok. Bina sahibine her ay kira ödeniyor. Halen yapımı devam eden bina 2 ay içerisinde tamamlanacak. İlçe Jandarma Komutanlığı binasının yapımı da halen devam ediyor...

Yine içerisinde verem savaş dispanseri de bulunan modern bir ilçe sağlık müdürlüğü binası yapılacak. Bu yatırımların Ankara tarafından finanse edilmesi için belediye başkanı Volkan Yılmaz geçtiğimiz aylarda bakanlarla görüştü ve kendilerinden destek sözü aldı.

Bütün bu çalışmalar Volkan Yılmaz’ın bakanlıklarla kurmuş olduğu diyaloglar sayesinde bu kadar kolaylıkla yürütülüyor.

Sosyal projeler…

Silivri Gıda Bankası daha işlevsel bir hale getirildi. Yine Özcan Işıklar döneminde üzerine kayıtlı yedi ayrı gayrimenkulü bulunmasına rağmen buradan destek almaya devam eden bir takım insanların ilişkileri kesildi.

Şu anda sadece gerçek anlamda ihtiyacı olan 4 bin aileye düzenli olarak erzak yardımında bulunuluyor.

5 bin metrekarelik bir alana engelli vatandaşlarımızın faydalanacağı şekilde dizayn edilecek olan “Engelsiz Park” projesi hazırlandı. Hayırsever Arıkan Ailesi’nin de desteğiyle yakında yapımına başlanacak.

Silivri Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi (EYKOM) bünyesinde 15 bin 9 yüz kişiye hasta nakil hizmeti, psikolojik danışmanlık, eşya yardımı, ev temizliği, evde bakım hizmeti, fizik tedavi hizmeti, ambulans desteği ve sağlık kontrolü başta olmak üzere, gıdadan giyime, sağlıktan sosyal yaşama kadar destek hizmeti veriliyor.

Özcan Işıklar zamanında buralardan ihtiyacı olmayan insanlara da oy kaygısı ile hizmet veriliyordu. Volkan Yılmaz tarafından burası da disiplin altına alındı.

Köy Pazarı devam ediyor. Burasının en önemli özelliği sadece üreticilerin ürünlerini satabilmeleri. Tüccara açık değil. Silivri’de ikamet eden küçük üreticiler kira vs ödemeden kendilerine tahsis edilen yerlerinde ürünlerini satabiliyor.

Belediye başkanı, başkan yardımcıları ve zabıta personeli de neredeyse her gün köy pazarını ziyaret ederek amacına uygun olarak kullanılması için denetim yapıyor.

Ve gelelim meşhur TÜRAM’a…

Aslında bu konu tek başına ayrı bir yazı konusu yapılmalı…

Kısa adı TÜRAM olan Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi; Özcan Işıklar zamanında koskocaman bir abartılma projesi, adeta bir istismar merkeziydi...

Bol miktarda yalanla süslenerek Işıklar’ın kişisel reklamı için kullanıldı.

Volkan Yılmaz, burasını da tabiri caizese adam etti ve işlevsel hale getirdi…

Örneğin Özcan Işıklar döneminde yandaşlara peşkeş çekilen TÜRAM’a ait tarım arazileri sanki babasının malı gibi ekilmesi ve biçilmesi için Işıklar’ın yakınlarına veriliyor; karşılığında da kira vs alınmıyordu...

Volkan Yılmaz şimdi geriye dönük olarak 15 yıllık kira alacakları için resmi işlemleri başlattı.

TÜRAM’ın haricinde Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Gümüşyaka ve Alipaşa mahallelerinde, belediyeye ait daha önce kullanılmayan arazilerde 300 dönüm arpa tohumu ekildi. Sertifikalı yerli arpa tohumları ihtiyaç sahibi çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıldı. Ayrıca arpa hasadından geriye kalan samanlar da hayvancılık yapan köylüye, destek amacıyla bedelsiz olarak hediye edilecek.

Silivri Belediyesi tarafından, tarımın ve üretimin gelişmesi, yerli ve milli üretimin artması adına, çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürmek için, 20 bin adet çuval desteğinde bulunuldu.

60 dönüm yağlık ay çiçeği, 40 dönüm nohut, 50 dönüm fasulye ekildi. Tüm bu hasatlardan elde edilenler ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılıyor.

Özcan Işıklar zamanında bu ekimleri belediye değil yandaşlar yapıyordu…

Ve hasat da yandaşlarsa gidiyordu…

Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, bulunduğu arazide ekilmemiş bir karış toprak bırakmadı. Daha önce Işıklar’ın yandaşlarına verilen 500 dönüm kapasitedeki araziler ekildi. Ve belediyeye ait 2000 dönüm arazide ekim çalışmalarına başlandı.

İBB tarafından Silivri’de 3 adet kreş yaptırılıyor. İnşaatlar tamamlanmak üzere. Bu kreşlerin arsaları Volkan Yılmaz’ın talimatıyla Silivri Belediyesi tarafından İBB’ye tahsis edildi...

Köy okullarının tamamına Silivri Belediyesi tarafından kütüphane, tiyatro salonu ve bilgisayar odası yaptırılıyor.

Kadıköy Şehit Olcay Özcan İlkokulu’na kütüphane ve yine öğrenciler için konferans salonu hizmete açıldı. Pilot olarak belirlenen Sayalar, Çayırdere, Danamandıra okullarında kütüphane, konferans salonu, ve bilgisayar odaları tamamlandı. Ayrıca Silivri sınırları içerisindeki bütün okulların boya, badana vs işleri de yine tamamlandı.

Birinci ve ikinci amatör kümede Silivri’yi temsil eden spor kulüplerinin tamamına 10’ar bin TL nakit para verildi. Yine tamamına müsabakalara giderken yol ve araç desteği veriliyor.

Silivri’de 10 bin dolaylarında bulunan aktif lisanslı sporcu sayısının 20 bin dolaylarına çıkartılması için çalışmalar sürdürülüyor.

Müjdat Gürsu Spor Tesisi kapsamlı bir yenilemeyle yeni baştan düzenleniyor.

Can dostlarımız asla unutulmadı...

2019 yılı içerisinde 1904 köpek ve 1272 kedi ile ilgili gerekli rehabilitasyon işlemi yapıldı. 138 köpek ve 37 kedi ise sahiplendirilerek sokaktan kurtarıldı. Silivri genelinde birçok alanda oluşturulan mama odak noktalarında belediye ekipleri tarafından her gün düzenli olarak besleme yapılıyor.

Silivri temizlendi, altyapılar onarıldı ve çiçekler dikildi...

38 km yağmur kanalı temizliği yapıldı…

Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından 150 bin adet mevsimlik çiçek, bin adet değişik türde ağaç, 20 bin adet çalı gurubu bitki ekim ve dikimi yapıldı.

Boşnakbahçe yeni baştan düzenlendi…

Bekirli’de çocuklara bir adet çocuk parkı hediye edildi…

Parklar ve yeşil alanlar üzerinden 50 bin metrekare otomatik sulama sistemi kuruldu. Yıl sonuna kadar bu sistemin 85 bin metrekareye çıkartılması planlanıyor.

Artık tankerlerle sulama yapılmayacak...

Silivri’nin çeşitli bölgelerinde vatandaşlara hizmet vermek üzere ücretsiz wi-fi internet noktaları kuruldu.

Engelli vatandaşların otomatik araçları için ücretsiz şarj noktaları faaliyete geçirildi.

Bütün bunların haricinde pandemi döneminde hepimiz can korkusuyla evlerimize kapanmışken Volkan Yılmaz'ın fırsattan istifade sokakları asfaltladığını ve özellikle 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın ihtiyaçları konusunda seferberlik ilan etmesini de unutmayalım..

Evet…

Ben yazmaktan yoruldum…

Bir yıllık çalışmaların “bir bölümü” bunlardan ibaret…

Silivri Belediyesi adeta çiftlikti şimdi belediye oldu...

Volkan Yılmaz’ı takip etmeye devam ediyoruz…