AK Parti Silivri İlçe Başkanlığı tarafından 28.08.2013 Çarşamba günü medya kuruluşlarına gönderilen basın bülteninde, İlçe Başkanı Metin Karakaş'ın ağzından "özellikle Silivri bölgesi E-5 karayolu üzerinde 50 km olarak uygulanan hız limitinden kaynaklanan mağduriyetin giderildiğini ve UKOME komisyon kararı ile Büyükçekmece- Gümüşyaka arası E-5 Karayolunda hız limitinin 70 km’ye çıkarıldığını" açıklanmıştı.

Söz konusu açıklamanın gazete ve internet sitelerinde yayımlanması üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü bir açıklama yaparak Karakaş'ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada,"şehir içi hız sınırı 90 km'ye çıkartılıyor" şeklinde haberlerin yer alması ve kamuoyunda tüm yerleşim yerlerinde hız limitlerinin 90 km'ye çıktığı yönünde yanlış algı oluşması üzerine bilgilendirme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Açıklamada, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yerleşim yerleri içerisindeki hız limitleri 50 km olarak belirlenmiştir. Bu hız limitleri, İllerde bulunan Ulaşım Koordinasyon Merkezleri (UKOME) veya İl Trafik Komisyonlarının kararıyla, otomobiller için 20 kilometreye kadar (50+20=70) arttırabilmektedir. Mevcut düzenlemede UKOME ve İl Trafik Komisyonlarının şehiriçi yerleşim yerlerindeki tüm yollarda hız limitlerini artırma yetkisi bulunduğu" belirtilerek şöyle denildi:

"İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemede, yerleşim yerlerindeki hız limiti 50 km olarak devam ettirilmekle birlikte UKOME ve İl Trafik Komisyonlarına verilen 20 km. hız limiti artırma yetkisinin aşağıda nitelikleri belirtilmiş yollarda 32 km'ye kadar arttırılması (50+32=82) öngörülmektedir.

Hız limitinin artırılabileceği yollar ise; yerleşim yeri içinden geçen bölünmüş devlet ve il yolları, belediyelerin yapım ve bakımdan sorumlu olduğu; taşıma kapasitesi yüksek, can ve mal güvenliği açısından gerekli tedbirlerin alındığı, yaya geçitlerinin alt ve üst geçişlerle sağlandığı bölünmüş karayollarıdır." İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakla ilgili olarak Karayolları Trafik Yönetmeliğinin yürürlüğünden sorumlu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşlerinin beklendiği vurgulanarak "Dolayısıyla şehiriçi hız düzenlemesi ile ilgili çalışmaların devam ettiği, düzenlemede UKOME ve İl Trafik Komisyonlarınca hız arttırımı yapılabilecek yolların niteliklerinin ve yeni hız üst limitlerinin belirlendiği, çalışma sonuçlanana kadar mevcut hız limitinin 50 km olarak devam ettiği, trafik levhalarında belirtilen hız limitlerine uyulması gerektiği" ifade edildi.

 

KARAKAŞ NE DEMİŞTİ?

 

AK Parti Silivri İlçe Başkanlığı'nın 28.09.2013 tarihli basın bülteni ise aynen şöyle:

AK Parti Silivri İlçe Başkanlığı Basın Bülteni

 

BÜYÜKÇEKMECE- GÜMÜŞYAKA ARASI HIZ LİMİTİ 70 KM OLDU

AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş, özellikle Silivri bölgesi E-5 karayolu üzerinde 50 km olarak uygulanan hız limitinden kaynaklanan mağduriyetin giderildiğini ve UKOME komisyon kararı ile Büyükçekmece- Gümüşyaka arası E-5 Karayolunda hız limitinin 70 km’ye çıkarıldığını açıkladı.

VATANDAŞIN YOĞUN TALEBİ DİKKATE ALINDI

Büyükçekmece- Silivri arası E-5 karayolunda uygulanan 50 km hız limitinin çok düşük olması nedeni ile birçok vatandaşın mağdur olduğunu ve yaşanan sıkıntının takipçisi olduklarını söyleyen Karakaş, “ Bölgemizden geçen E-5 Karayolu bölünmüş yol olmasına rağmen hız limiti 50 km’ye düşürülmüştü. Bu limit E-5 Karayolu üzerinde yaşanan ölümlü kazaların önüne geçilmesi maksadı ile yapılan bir düzenlemeydi. Ancak hız limitinin çok düşük olması mevcut karayolunu kullanan araç sahiplerinin mağdur olmasına sebep olmuştu. Bize gelen talepler üzerine hem vatandaşların can güvenliğini sağlamak hem de araç sahiplerini mağdur etmemek adına, gerek ilçe teşkilatımız gerekse bölge milletvekilimiz Tülay Kaynarca’nın da girişimleri ile hız limiti UKOME komisyon kararı ile 70 km’ye çıkarıldı. Hız limitinin artması sürücüleri yanıltmasın. Geçtiğimiz yıllarda Muratçeşme- Parkköy bölgesinde aşırı hız ve dikkatsizlik nedeni ile birçok yaya ölümü gerçekleşti. Ben buradan hem sürücülerimizin hem de vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını istiyorum. Temennimiz hiçbir can kaybı, kaza ve mağduriyet yaşanmadan bu güzergâhın kullanılmasıdır. Biz hız limiti konusunda vatandaşlarımızdan gelen yoğun talebi dikkate aldık. Umarım vatandaşlarımızda trafik kurallarını ve uyarıları dikkat alır. Yeni kararın ilçemize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

AK Parti Silivri İlçe Başkanlığı Basın Bürosu

 


 

Editör: TE Bilişim