Demokratik Sol Parti (SDP) Silivri Belediye Başkan Adayı Selami Değirmenci, "Yerel Yönetim Şeffaflık Taahhütnamesini" imzalamak için Uluslararası Şeffaflık Derneği’ni temsilen Silivri Demokrasi Platformu üyeleriyle bir araya geldi. Programın açış konuşmasını gerçekleştiren platform üyesi Baki Çiftçi, şeffaf belediyeciliğin ve demokrasinin önemine değindi. 

“BİZİM TEMEL ANLAYIŞIMIZ OLACAK”
Başkan Adayı Selami Değirmenci ise “Burada yazılan tüm maddeler, geçmişte benim belediyecilik anlayışımın çok net bir ifadesi. Bundan sonra nasıl yapacağız demekten öte nasıl yaptığımı da gayet güzel anlatıyor. Sanki bizim geçmiş yönetim anlayışımızı uyguluyor. Bizim seçim bildirgemizde yer alan yönetim anlayışımız; Şeffaf, denetlenebilir, hesap sorulabilir bir yerel yönetim anlayışı. İnsana saygıyı esas alan ırkı, rengi, inancı, dili tercihi ne olursa olsun herkesi kucaklayan bir yerel yönetim anlayışı. Kentin kaynaklarını israf etmeyen, kent halkının ihtiyaçları ve refahı için kullanan bir yerel yönetim anlayışı. Sorun üreten değil, dinleyen, araştıran, hızla çözüm üreten bir yerel yönetim anlayışı. Mahallelerden başlayarak, ilçemizde yaşayanların yönetime katılımını sağlayan bir yerel yönetim anlayışı ve Belediye başkanlığı makamını, Silivri de herkesin en rahat ulaştığı hizmet kapısı haline getirecek bir yerel yönetim anlayışı, bizim temel anlayışımız olacak dedik. 

“SİLİVRİ’Yİ KENT KONSEYİ İLE YÖNETTİK”
Geçmişte de biz 89’da seçildiğimizde başka bir uygulama daha gerçekleştirdik. Mecliste grubu olsun olmasın, tüm siyasi partilere, tüm muhtarlara, tüm STK’lara belediye meclis gündemini göndererek, mecliste söz hakkı verdik. Normalde mecliste üyeler haricinde konuşulması yasakken, o gündem maddesi hakkında, bahsettiğimiz kişilere söz hakkı verdik. Hatta dönemin kaymakamı, bizi defalarca suç işliyorsun diyerek uyardı. Bizde, bu demokratik bir anlayıştır, suçumuz bu ise böyle olsun dedik. Görev süremizin sonuna kadar bunu sürdürdük. 99’da biraz daha ileri giderek, 193 devlet başkanının imzaladığı Yerel Gündem 21 projesini Silivri’de uygulamaya başladık. Türkiye’de en iyi uygulayan 13 belediyeden bir tanesiydik. 183 kişilik kent konseyiyle Silivri’yi yönetmeye başladık. Bu demokratik yapıyı yerleştirmeye çalıştık. Bundan öte bizim ihalelerimiz her zaman halka açık oldu. Hiçbir zaman gizli ihalemiz olmadı. Silivri’de şuanda belediye meclis üyeleri bile hangi ihalenin nasıl yapıldığını, nasıl sonuçlandığını bilmiyor. Hiç kimse o alana giremiyor. Ya da harcamalarda ödeme işleri var, yolsuzluğun en önemli şeylerinden bir tanesidir. Mesela bir müteahhit bugün işini yapar hemen parasını alır, bir tanesi 9 aydır hala bekler hiçbir şey alamaz. Kim avantasını önce verirse, alır. Oysa bizde hangi iş hangi tarihte faturaya bağlandı, onlar gözüküyordu. Ödeme listesi de o faturalara göre yapılıyor, bu da internet ortamında herkes tarafından izlenebiliyordu. Bunlar tamamen ortadan kalmış durumda. Bunların hepsini ben gözü kapalı imzalarım, zaten bizim uygulamalarımızdı. Bundan sonra da uygulamalarımız, olacak. Dilerim ki bütün arkadaşlarımız, bu inançla bunu yapar, göstermelik olamaz. Böyle mi yaptın dedin mi yeterli zaten” şeklinde konuştu. 
Değirmenci, konuşmasının ardından taahhütnameye imza attı.

Editör: TE Bilişim