Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul Milletvekili Dr. Hayati Arkaz, TBMM Genel Kurulu'na hitap etti. Covid-19 aşısı hakkında konuşan Arkaz; "birlik ve beraberlik içinde bu küresel salgından çıkacağız ve başarılı olacağız" dedi.

Arkaz, şunları söyledi:

"Ülkemizi ve tüm dünyayı derinden etkileyen küresel salgınla yapılan mücadelede aşı hakkında bilgi vermek istiyorum.

Değerli milletvekilleri, son yüz yıldır Türkiye Cumhuriyeti devleti Aziz Atatürk'ün öncülüğünde en büyük mücadelesini bulaşıcı hastalıklara karşı vermiştir. Her doğan 4 çocuktan ve doğum yapan her 5 anneden birisi hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyordu. Şu anda bebek ölümleri dünya standartlarının çok altındadır, binde 6 civarındadır. Bu, bizim için gurur verici bir olaydır. Nereden nereye diyoruz. Bu vesileyle tüm çocuklarımıza, annelerine sağlıklı ve mutlu, güzel günler diliyorum. Profesör Doktor Sadi Irmak, Profesör Doktor Tevfik Sağlam, ilk Sağlık Bakanı Refik Saydam ve Türkan Saylan gibi bilim insanları bu bulaşıcı hastalıklarla olan mücadelede çok başarılı olmuşlardır; kendilerini rahmetle anıyorum.

Cumhuriyetten sonra veremle savaş başladı, dispanserler kuruldu, cüzamla mücadele edildi, yurt dışına tıp eğitimi için öğrenciler gönderildi, toplum sağlığı için Hıfzıssıhha Kurumu kuruldu. Türkiye'de verem, kuduz, tifo, tifüs, boğmaca, influenza ve çiçek aşılarının yanında serum üretimi de yapılmıştır. Biz bu mücadele devlet ve millet olarak acemi değiliz; köklü bir devletiz, köklü bir sağlık camiamız var. Pek çok ülke yeni tip coronavirüs karşısında çaresiz kalmışken Türkiye öncülük yapmıştır; modern hastane binalarımız, kendini iyi yetiştirmiş doktorlarımız ve kahramanca mücadele eden sağlık camiamız bu konuda örnek olmuşlardır dünyaya. Sorun küreseldir, birlik ve beraberlik içinde bu küresel salgının altında kalkacağız ve başarılı olacağız inşallah. Biz, ilk günden beri bilimin ışığında -bilim insanları olarak- karanlığı aydınlatmaya çalışıyoruz. Verem aşısının bulunması tam on üç yılmıştır, hele bazı aşıların bulunması yirmi yıl bile sürmüştür. Geçen yıl aralık ayında Sayın Sağlık Bakanımız aşının on iki ay ile on sekiz ay arasında mutlaka bulunacağını ve başarılı olacağımızı söyledi; şu anda on iki ay geçti ve aşı, Allah nasip ederse, bu pazartesi günü ülkemizde, yurdumuzda olacak, bu da onu ispatlamıştır; kendilerine teşekkür ediyorum.

Değerli milletvekilleri, aşı müjdesini buradan tekrarlamak istiyorum. CoronaVac aşısı pazartesi günü yani iki gün sonra -demin söyledim- inşallah, ülkemizde olacak, on dört gün gibi kısa bir süre sonra da aşılanmaya başlayacağız. İnaktif yöntemlerle hazırlanan bu aşı, daha önce de belirttiğim gibi, bizim için en uygun aşıdır yani bizim için en uygun olan aşı CoronaVac aşısıdır, Çin'den gelen CoronaVac aşısıdır -onu söylemeyi kendime görev kabul ettim- ve doğru aşıdır. Ayrıca, bunun yanında Pfizer ve BioNTech firmalarının Almanya'da yaptığı aşı 4,5 milyon civarı dozdur. Bu da çok kısa bir zamanda -anlaşması yapılmıştır- yurdumuzda olacaktır.

Yerli ve millî aşılar için de ciddi çalışmalar var. 16 merkezde aşı çalışmalarımız ciddi bir şekilde yapılmaktadır, bunlar da başarılı olmuştur; nisan ayı gibi bu aşılarla aşılanmaya başlayacağız. Ben, sıram geldiğinde, bir hekim olarak aşımı derhâl yaptıracağım, bunu buradan söylemek istiyorum. Coronavirüsle ilgili mücadelemizi tüm millet olarak kahramanca yaptığımıza inanıyorum. Maske mesafe ve temizlik şartlarına uyarak; sabır, dua ve bilimin gücü ile bu kötü günler geride kalacaktır.

İnsanlığın en büyük hakkı sağlıklı yaşamaktır. Sağlıklı olmak bir kul hakkıdır. Sağlıkta başarı o devletin kendi insanına verdiği en büyük değerdir. Bir ülkenin gelişmişliği veya bir devletin iyi yönetilmesi vatandaşlarına verdiği sağlık hizmetleri ile ölçülür.

Bu vesileyle, başta Sayın Sağlık Bakanımız olmak üzere, tüm hekimlerimize, sağlık çalışanlarımıza, aşı ve koronavirüs ile mücadelede emeği geçen herkese, şahsım ve Büyük Türk Milleti adına teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum."

Editör: TE Bilişim