Ahmet Refik Bek, "yerel siyaset usulleri" konusunda son derece tecrübeli bir isimdir.

Çok genç yaşta Doğru Yol Partisi Silivri İlçe Teşkilatı’nda siyasi hayatına başlayan Bek, o dönem yakın olduğu Selimpaşa Belediye Başkanı Ahmet Yağcıoğlu’nun DYP’den istifa ederek ANAP’a geçmesiyle birlikte kendisi de DYP’den istifa ederek ANAP’a geçti.

Bek, uzun bir süre Ahmet Yağcıoğlu ile birlikte hareket etti.

Hatta 90’lı yılların sonlarına doğru Özcan Işıklar ile birlikte şirket kurarak Selimpaşa Belediyesi öncülüğünde yapılan kooperatif inşaatlarının işlerini koordine etti.

Ferit Pala’nın ANAP Silivri İlçe Başkanı olduğu 1990’lı yılların başında önce ilçe gençlik kolları başkanlığı, daha sonra teşkilat başkanlığı ve ilçe başkanlığı yaptı. 1999 ila 2004 yılları arasında yine ANAP’tan İstanbul İl Genel Meclisi Üyeliği görevinde bulundu.

ANAP ile DYP’nin; yeniden açılan Demokrat Parti çatısı altında birleşmesi ile Demokrat Parti’ye geçti… Ancak DP’nin gerek ülke, gerekse Silivri siyasetinde pasif bir çizgide bulunması dolayısıyla burada umduğunu bulamadı ve Meral Akşener’in İYİ Parti kuruluş çalışmalarına katıldı. Kurucu ilçe başkanı Ozan Ersaraç'ın istifası üzerine önce atamayla İYİ Parti Silivri İlçe Başkanı oldu. Daha sonra kongrede seçilerek görevine devam etti.

İYİ Parti’deki ilçe başkanlığı görevi sırasında partiyi “siyaset esnafı” zihniyetiyle yönettiği, kendi kişisel çıkarlarına partiyi alet ettiği, Silivri eski belediye başkanı (aynı zamanda eski iş ortağı) Özcan Işıklar ve AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca ile perde arkasında “menfaat paslaşması” içerisinde olduğu iddia edildi.

Örneğin; Millet İttifakı prensipleri gereğince İBB’den İYİ Parti Silivri İlçe Teşkilatı için tanınan kadro opsiyonunu genellikle partililer yerine Tülay Kaynarca’nın kendisine gönderdiği kişiler lehine kullandığı, Kaynarca’nın da Bek’in özel işlerine yardımcı olduğu gibi iddialar Silivri'deki siyasi kulislerde konuşulur oldu.

Yakın ilişkiler içerisinde olduğu İYİ Parti Silivri İlçe Yönetim Kurulu Üyesi ve işadamı Hayri Efe’nin, geçtiğimiz haftalarda bir akşam içkiliyken anlık bir karar sonucu e-devlet üzerinden partiden istifa ettiği ve böylece ilçe yönetim kurulu üyeliğinin de düştüğü, ancak bunu partililerden saklayarak işadamı Efe’yi bütün parti toplantılarına almaya devam ettiği de partide kendisi hakkında yapılan eleştiriler arasında yer alıyor.

Kısacası Ahmet Refik Bek’in siyaseti “siyaset esnaflığı” şeklinde yaptığı ve bir kazanç kapısı haline getirdiği Silivri genelinde kabul gören bir kanaat halini aldı.

,