Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Kavaklı’daki 172 dönümlük arazinin Murat Sancak’a ait olan Maxicells İlaç Sanayi A.Ş.’ye tahsis edilmesiyle ilgili tartışmalar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de devam etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ile Silivri Belediye Başkanı ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz arasında karşılıklı olarak kürsüden yapılan konuşmaların özeti şu şekilde:

“Bu arazinin değeri 350 Milyon. Ancak her yatırımın şartları vardır. Silivri'de Kavaklı köyünün içine fabrika kurduruyorsunuz. Bu olmaz. Ortaköy, Selimpaşa, Çanta'da tahsisi yapılan yerin birkaç km ötesinde sanayi alanları var. Bu yatırımı yapacak arkadaşların ne özelliği var ki sanayi alanı içinde değil de fabrikalarını yerleşim alanının içine kuruyorlar?

“SİLİVRİ BELEDİYESİ İKİ DEFA OLUMSUZ GÖRÜŞ BELİRTMİŞ"

İşin bir diğer ilginç tarafı bu yatırım Silivri Belediyesine sorulmuş iki defa olumsuz görüş verilmiş. “Bu yere yapılmasın” demiş. Silivri Belediyesi şimdi bunu bize karşı savunmaya kalkıyor ne kadar hazin bir durum. Karşı olduğu şeyi burada savunmak durumunda kalıyor.

Bu işin doğrusunu siz lütfen anlatın. Yatırım birkaç km öteye yine Silivri'ye yapılsın, yine ülkemiz bir sanayi tesisi kazansın ama başka bir yerde kazansın bunu savunun.”

Silivri Belediye Başkanı ve MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz da Subaşı’nın arkasından kürsüye çıkarak şunları söyledi:

“Doğan Bey, geçen mecliste ‘Silivri ile ilgili konuları bu mecliste konuşmaktan yorulduk. Silivri, Silivri, Silivri diyorsunuz Başkanım’ dedi. Bu günkü tabloda Doğan Beyin Silivri'yi bu kadar düşünmesi beni mutlu etti. Öncelikle Silivri'de yapılmak istenen bu yatırımın ne olduğunu herhalde Doğan Bey çok iyi biliyor. Tesise karşı olmadığını, milli, yerli bir plazma fabrikası yapılacağını, milli aşı üretileceğini, her yıl Türk Kızılayı'nın 400 Milyon Euro değerinde plazma ithal ettiğini, Türkiye kaynaklarının yurt dışına gittiğini, biliyor. Aynı zamanda aşı bekleyen ülkeler için Türkiye'nin önemli bir yatırım yapacağı konusunda hemfikiriz. Kamu yararı yoktur demiyor. Kamu yararı var. Doğru mu? Doğru. Arazinin peşkeş çekilmesi, satışı ile ilgili Silivri CHP İlçe Başkanlığı, İl Başkanlığı, Milletvekilleri TBMM'de ‘Silivri'de peşkeş, arazi satışı' diye gündeme getirdiler.

“ARAZİ SATIŞI YOK TAHSİS VAR”

Bir kere bu, herhangi bir arazi satışı değil, bir yatırımcıya arazi tahsisi. Endüstri Bölgeleri Kanunu'nu açıp okuyun. Bu arazi, devletin arazisi. Devletimiz de bu arazi üzerinde yatırım yaparken kimseye soracak değil, kendi tasarrufu. Kamu yararı içeren bu yatırımın kararı Endüstri Bölgeleri kanununa göre alındı. Milli, yerli, stratejik bir yatırım yapılacak. 5 Katrilyonluk yatırım Silivri'ye gelecek.

“BİZİMKİSİ İHANET, SİZİNKİSİ ALKIŞ KIYAMET”

Doğan Bey, ‘Silivri Belediye Başkanı ne cevap verdi? Silivri'nin hak hukukunu korumuyor mu? Bu araziye niye müsaade etti?’ diye sordu. Bu kısmına gelmeden önce bulanık suda balık avlamaya devam ettiğiniz için bazı noktalara dikkatinizi çekmek isterim. AK Parti ve MHP'li belediyeler ne yaparsa ‘peşkeş, satış ihanet’ ama aynı uygulamayı CHP'li Belediyeler yaptığında alkış, kıyamet. Bizimkisi ihanet, sizinkisi alkış kıyamet. Hükümet yapınca ihanet Ekrem Bey yapınca alkış kıyamet…

2018 Yılı Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Seymen'e yapılacak Katı Atık Depolama Merkezi'ne karşıydı. Biz de karşıydık. Şimdi ne hikmetse CHP'li Belediye Meclis Üyeleri sık sık ziyaret edip öve öve bitiremiyor.

Işıklar, bir şeye daha karşı; Seymen'de çöp gazından üretilecek enerji tesisine. Geçtiğimiz günlerde Seymen Enerji Üretim Tesisinin açılışında CHP'li Belediye Meclis Üyeleri tespih taneleri gibi oradalar. AK Parti yaparken karşıyız ama CHP yapınca alkışlamamız gerekiyor!

KİPTAŞ 3 konutlarına gelince 15 Aralık 2017 yılında Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Belediye Bakanınız ve Meclis Üyeleriniz, ‘Güneşimizi kesmeyin, rüzgârımızı engellemeyin’ diyorlar. KİPTAŞ 3 anahtar teslim töreninde kim var? Ekrem İmamoğlu ve CHP'li Belediye Meclis Üyeleri.

AK Parti yaparken güneş ve rüzgâr engelleniyor, siz yaparken hepsi ışık hızıyla geçiyor…

‘KİPTAŞ 3'ü kucağımızda bulduk’ diyebilirsiniz KİPTAŞ 4'ün yapımına sizin tarafınızdan başlanan projeye İlçe Başkanınız, ‘Silivri'mizin marka değeri olacak’ diyor. Temel atma töreninde sizden bize yine yer yok…

Kavaklı'daki yer üniversite alanı. ‘Üniversiteye de mi karşısınız, niye buranın tahsisine izin veriyorsunuz?’ diyorsunuz. Ben de size soruyorum KİPTAŞ 4 yapılmadan önce ne alanıymış? Üniversite alanı….

“DOĞRUYA DOĞRU, YANLIŞA YANLIŞ DİYEMEZSEK HİÇBİR YERE VARAMAYIZ”

Siz üniversite alanına konut yapınca oluyor, AK Parti üniversite alanına milli ve 5 katrilyonluk bir yatırımı yapınca olmuyor?! Öyle mi? Şimdi Doğan Bey bu çifte standart değil de nedir? Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyemezsek hiçbir yere varamayız.

Silivri Belediye Başkanını, Belediyesini karalamak, mesnetsiz suçlamalarla Silivri Belediyesini orta yere atıp tartıştırmak hiç kimseye bir şey getirmez.

Türk Kızılayı'nın Silivri Belediyesine 13 Ağustos'ta sorduğu bir soru var. Diyor ki, ‘Biz Türk Kızılayı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve bir şirket, ortak bir protokolle milli bir plazma yatırımı için tahsisin Türk Kızılayı'na yapılmış 172 dönüm alana bir sağlık alanı yapacağız. Bununla ilgili plan değişikliğini yapınız.’

Biz de 31 Aralık'ta cevap veriyoruz; ‘Bu yatırımı önemsemekle beraber, Silivri'mizde yine Maliye Hazinesi'ne ait iki tane alternatif yer öneriyoruz. TOKİ'ye ait biri Alipaşa, diğeri Büyükçavuşlu'da.’ Bu da bizim kurum görüşümüz.

8 Eylül'de Bilim ve Teknoloji Bakanlığı bize buranın bir şirkete tahsisi ile ilgili bir yazı yazıyor. Biz de aynı minimalde bir cevap yazıp buranın eğitim ve spor alanı olduğunu ve alternatif alanları öneriyoruz.

Bu yatırıma peşkeş ve satış demek, yok 350 milyon liralık yer 4 milyon 700 bin liraya satılıyor demek kamuoyunu yanıltmaktan başka bir şey değil. Yapılacak yatırımın teşvik bedelinin binde biri harç gibi olan bir para. Dolayısıyla burada satılan bir yer yok. Üst kullanım haklarının belli bir süreyle verildiği alan var.

Doğan Bey’in, ‘Ortaköy, Kavaklı, Değirmenköy'deki sanayi arsalarına yapılsaydı’ sözü tamamen boş. Maliye Hazinesine ait bu sanayi bölgelerinde bir m2'lik bir alan yok. Olmayan bir arazinin üstüne bunu yapın demek gerçekle ne kadar bağdaşır?

Onun için biz bu yatırımın ne maksatla yapıldığını, hem hükümetimizin aldığı tasarrufun ne olduğunu, hem Silivri Belediyesinin bu konuda görüşünün ne olduğunu açıkça ifade ettiğimi düşünüyorum. Yüce Meclise sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Editör: TE Bilişim