CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda Çatalca'nın Gümüşpınar, Yaylacık, Aydınlar, Hallaçlı ve Karamandere köyleri ile Silivri'nin Çayırdere, Sayalar ve Danamandıra köylerinde yaşanan tapu sorununu devam ettiğini söyledi.

2019 yılında çıkarılan kanunun sağlıklı işlemediğini ifade eden Hamzaçebi, vatandaştan ecrimisil istenmesinin ise "hukuksuz" olduğunu savundu. 

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, buna istinaden TBMM’de söz alarak Hamzaçebi’nin tam tersine Çatalca ve Silivri'de yaşanan tapu sorununun çözüme kavuşturulduğunu ifade etti. CHP’li Hamzaçebi, AK Partili Kaynarca’nın “Silivri ve Çatalca'nın 143 yıldır çözülemeyen 4 ayrı tapu problemini çözüme kavuşturduk. Köylerimizin her birinin isimlerine kanunda yer vererek kangrenleşmiş mülkiyet sorunlarını tarihe gömdük” beyanı üzerine yeniden söz alarak sorunun çözülmediğinin altını kalınca çizdi.

“KAYNARCA, GERÇEK DIŞI BEYANLARLA GRUBUMUZA SATAŞTI”

Hamzaçebi, Kaynarca’ya şöyle karşılık verdi: “Sayın Kaynarca, tapu meselesiyle ilgili olarak; 'Biz sorunu çözüyorduk, CHP Anayasa Mahkemesine konuyu götürerek iptal ettirdi' gibi gerçek dışı beyanlarla grubumuza sataşmada bulunmuştur.

“VATANDAŞI 28 AYDIR NEDEN BEKLETİYORSUNUZ?”

Bölgeden haberdar değil herhalde ben öyle anlıyorum. Çünkü kendisi diyor ki; 'Köy içi yerleşim alanlarındaki vatandaşlar tapularını aldı' Sayın Kaynarca, 2 hafta sonu ben oralardaydım. Köy içi yerleşim alanında talepleri kabul edilen vatandaşlarımızın oranı %30, %40 civarında... Köy yerleşim alanı dışındaki yerler henüz tebliğ edilmemiş bekletiliyor. Neden bekletiyorsunuz? Tebliğ edilen vatandaşlara da zaten ret yazıları gönderilmiş. 28 aydır bekletiliyorlar.

“DEMEK Kİ KANUN İŞE YARAMADI”

Kaynarca diyor ki; 'Rezerv Yapı Alanları yoluyla sorunu çözeceğiz.’ Kanun çıktı. Kanun işe yaramadı demek ki. Tarım arazileri ile ilgili 6292 sayılı kanuna atıfta bulunuyorsunuz, o kanunda dünya kadar formalite ön görüyor.

“ECRİMİSİL KONUSUNA CEVAP VERMEDİNİZ”

Ben, 'Vatandaşlardan ecrimisil isteniyor' diyorum buna cevabımınız olmadı Sayın Kaynarca...Ecrimisil hak mıdır, işgalci mi bu vatandaşlar? 143 yıldır oradalar.

“SİZ BU VATANDAŞLARA İŞGALCİ GÖZÜYLE BAKIYORSUNUZ”

İşgalci, bir araziyi sahibinin rızası dışında kullanan kişidir. Padişah iradesiyle buraya yerleşmişler. 2006 yılına ve AK Parti'ye kadar hiçbir Cumhuriyet hükümeti bu vatandaşlardan ecrimisil istemediği halde siz bu vatandaşlardan ecrimisil istiyorsanız onlara işgalci gözüyle bakıyorsunuz demektir. Bence bu bakışınızı bir düzeltin. CHP'nin bu konuya ilişkin açmış olduğu hiçbir iptal davası yok. Bu konunun öncüsü de biz olduk. 2019 da teklifi buraya getirdik.”

Haber : Batuhan GÜÇLÜ / yazdostum.net

Editör: TE Bilişim