Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı Ortodokslar yılda iki kere Silivri’ye gelerek ayin düzenliyor.

Silivri’de bu ayinlerin yapılmasından dolayı rahatsız olanlar var, olmayanlar var…

Rahatsız olunması mı gerekiyor, yoksa olunmaması mı gerekiyor bu çok daha ayrıntılı ve farklı bir konu…

Ben bu yazıda konunun daha yüzeysel bir boyutunu didiklemek istiyorum…

Dikkatimizi çeken husus şuydu:

Özcan Işıklar’ın belediye başkanlığı döneminde yapılan ayinler Volkan Yılmaz’ın belediye başkanlığı döneminde de devam etti...

Sosyal medyadaki tartışmalara baktığımız zaman konunun yasal mevzuatını ve resmi kurumlar arasındaki yetki dağılımını bilmeyen vatandaşların birçoğu kendi kişisel düşüncesini açıklayınca ortada bilgi kirliliği meydana geldi.

Bazı vatandaşların sosyal medya üzerinden; “Özcan Işıklar’a kızıyordunuz ancak Volkan Yılmaz da bu ayine izin verdi. O zaman Işıklar’ı niçin eleştiriyordunuz” şeklinde yorumlar yaptığı dikkatleri çekti.

Öncelikle şunu bilelim:

Belediyelerin yetki ve sorumlulukları 5393 sayılı kanunla ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Belediye başkanı veya belediye yöneticileri her şeye karışamazlar.

Örneğin ilçedeki asayiş olaylarına müdahale edemezler… Yine aynı şekilde toplantı ve gösterilere izin verme veya engelleme yetkileri yoktur…

Silivri’ye gelen Ortodokslar, İçişleri Bakanlığı’ndan aldıkları izinle organizasyonlarını gerçekleştirdi.

Ne belediye başkanı Volkan Yılmaz’ın ne de o günkü kaymakam vekilinin hayır yapamazsınız” diyebilme yetkisi bulunmuyordu.

Peki madem belediye başkanlarının böyle bir organizasyona izin verme veya engelleme hakkı bulunmuyor; o zaman Özcan Işıklar niçin eleştiriliyordu?

Özcan Işıklar; hiçbir zaman "niye izin verdin" diye eleştirilmedi…

Işıklar; 10 yıllık görev süresi içerisinde Ortodoksları’ın Silivri’de ayin düzenlemeleri için dikkat çekecek derecede özel olarak çaba gösterdiği ve bu konuda Silivri halkına gerçek dışı bilgiler verdiği için eleştirildi…

Mesele bundan ibaret…

NOT: Bu ayinlerin yapılmasının Silivri’ye artıları ve eksilerinin ne olacağı ayrı bir tartışma ve yazı konusudur…