Bölgenin en çok dinlenen radyolarından biri olan Küpe Fm’in "Basın Masası" adlı programının bu haftaki konuğu Gerçek Gazetesi Silivri Temsilcisi Müge Cesur oldu. Kamil Bilici’nin sorularını yanıtlayan Cesur, Silivri siyaseti ile ilgili de görüşlerini açıkladı.

Müge Cesur kimdir? Bize kendinden bahseder misin?

1988 yılında Şişli’de doğdum. 19 sene Gültepe’de oturduk. Aslında başarılı bir öğrencilik hayatım vardı ama ben biraz erken yaşlarda çalışmaya başladım. Öğrencilik yıllarımda da yazmaya meraklıydım. Lise yıllarımda ilk bir siyasi partinin broşürlerini dağıtarak işe hayatına atıldım. Sonra bir şekilde çok sevdiğim mesleğime başlama imkânım oldu.

İlk mesleğe nasıl başladın?

O yıllarda Şişli Basın’ın sahibi Oğuzhan Yılmaz’la tanıştım. Meraklı olduğumu görünce ‘Haberlerini bize yollardan değerlendirebiliriz” dedi. Beyoğlu biliyorsunuz hareketli bir ilçe. Her gün bir olay. Ben de gördüğüm, denk geldiğim olayların fotoğrafını çekip haberleştirip Şişli Basın’a yolluyordum. Sonra Oğuzhan Bey ile birlikte çalışmaya başladık. Ardından kısa bir süre Sivil İnsiyatif Gazetesinde çalıştım.

Silivri’ye gelişin nasıl oldu?

Buraya taşınmamızın ardından yine gazetecilikle ilgili kendimi geliştirmek, daha yolun başındayken bırakmamak için yerel gazeteleri araştırdım. Hatta Silivri’de ilk tanıdığım kişi şu an AK Parti’de görevli olan arkadaşımız Adem Helvacıoğlu’dur. O dönem Silivri Belediyesi’nde Beyaz Masa’da görevliydi. Gittim ve Silivri’de yerel gazete var mı diye sordum. O da beni Ahmet Refik Bek’in sahibi olduğu Değişim Gazetesi’ne yönlendirdi.

Değişim Gazetesinde neler yaşadın? Bize biraz o yıllardan bahseder misin?

Zor bir süreçti. Çünkü Silivri’de kimseyi tanımıyordum. O dönem Sevgili Cihangir Davutoğlu’da Değişim Gazetesi’ndeydi. Hatta beni işe alan kişi o oldu. Silivri’yi tanıma ve pişme dönemim Değişim Gazetesi’dir. Okuldu çünkü benim için. Bir gün Refik Bek bana İski Müdürü ile ilgili bir haber yapmamı istedi. Neyse ben bozuntuya vermeden çıktım gazeteden. Değişim Gazetesi o aralar şu an Sahil Taksi’nin bulunduğu yerin hemen karşısındaydı. Taksicilerin yanına gidip “İSKİ binasına gideceğim” dedim. Güldüler bana. ‘Taksimetre oraya kadar çok yazar’ diyip bana hemen karşı binayı gösterdiler. 10 metre ötedeymiş meğer. Bozuldum tabi.

Yine Değişim Gazetesi yıllarına ait bir anın var mı?

Bir gün o dönem CHP Silivri İlçe Başkanı olan Abdullah Yıldırım ile oturuyoruz. Bana ‘sen köşe yazısı yazmalısın. Yaz ki ağırlığın olsun, insanlar seni okusun’ dedi. Tabi ben o heyecanla gazeteye gelip bir yazı kaleme aldım. İlk yazımda Abdullah Yıldırım’ı eleştirdim. Ertesi gün bir daha. Sonra Yıldırım beni savcılığa verdi. Hala söyler ‘sana yazı yaz diyen benim, ilkyazında beni kaleme alan da sensin’ diye.

Şikâyetin sonucu ne oldu? Başka dava açan oldu mu?

Şikâyetin sonucu takipsizlik kararı oldu. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’da bir keresinde şikâyetçi olmuştu benden. Birkaç da belediye personeli. Ardından şu an Bağımsız Belediye Meclis Üyesi olan Yılmaz Kandemir. Kandemir’e tazminat kaybettim hala ödüyorum. Ama şunu biliyorum; gazeteci hakkında dava açıldığı zaman gazeteci oluyormuş. Bana hep öyle derlerdi. Yıldırımla başladı arkası kesilmedi zaten.

Değişim Yıllarından sonra Bizim Silivri Gazetesi başladı galiba. Bize o yıllardan da bahseder misin?

Değişim’de 2 sene çalıştım ve ardından Ersin Özalp’in Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Bizim Silivri Gazetesi’nde başladım. Ersin Özalp’te meslek anlamında bana birçok şey kattı. Bir de dergi çıkarmaya başlamıştık. Ama şunu itiraf etmeyelim ben biraz iş konusunda dengesizim. Gelgitlerim oluyor. Değişim’de bu gelgitler 2 sene sonra baş gösterdi. Bizim Silivri’de 2009 seçimlerinden sonra başladı. Yeniden İstanbul’a geri döndüm.

İstanbul’da fazla kalmadığını hatırlıyorum. Tekrar döndüğünde yine Bizim Silivri Gazetesi mi devam etmişti?

Evet. İstanbul’da bir halkla ilişkiler firmasında işe başladım. Her sabah kahvemi içerken bilgisayarın başında Silivri’deki meslektaşlarım Fatma Sarıbıyık ne yazmış, Cem Güner ne yazmış, Refik Bek ne yazmış diye kontrol ediyordum. Dayanamayıp bende yazı yazıyordum. Kopamadım Silivri’den. Hani hep derler ya ‘Silivri’nin suyundan içinden bir daha gidemez’ diye. Bana da öyle oldu galiba. Tekrar gelip Bizim Silivri Gazetesine başladım. Ama bende yine huzursuzlaşmalar başlayınca 2 senenin ardından buradaki işimden de ayrıldım.

Ve Meydan Gazetesi süreci başladı.

Evet. Meydan Gazetesi’nde İmtiyaz Sahibi Ayseni Toker ile birlikte 1 sene kadar çalıştım. Her çalıştığım gazete bana bir şeyler öğretti. Hep yeni şeyler öğrendim. Meydan Gazetesi’nde neredeyse tamamını hazırladığım bir aylık dergi yayına soktuk. Ben ayrıldıktan sonra bu dergi devam etmedi, keşke etseydi. Ben bir yerde çalışırken eğer o kurumla ilgili yapabileceğim bir şey kalmadıysa ayrılmayı tercih ediyorum. Yine öyle oldu ve ayrıldım.

Süre bu defa kısalarak gitmiş galiba. 2 seneden 1 seneye kadar düşmüş (Gülerek) Şu an da Gerçek Gazetesi’nde ne kadar süre geçti peki?

Bu defa son olacak (Gülerek) Gerçeğimi buldum çünkü. Ali Tarakçı ile birlikte yaklaşık 1 senedir çalışıyoruz. Bölgesel bir gazetenin Silivri Temsilciliğini yapıyorum, Ali Bey’da iyi de anlaşıyoruz. Merkezimiz Beylikdüzü’nde olduğu için pek görüşme fırsatımız olmuyor ama her şey yolunda. Temsilcilik daha zor benim için ama keyifli.

Son dönemlerde en fazla ses getiren haberlerinden biri de CHP Silivri’nin meclis üyesi aday adayı listesinin yayımlaman oldu. Bu listeye nasıl ulaştın?

İlçe Başkanı Mümin Tuğlu’ya gidip listeyi istedim, vermedi. Hâlbuki verse 3saat uğraşmayacaktım. Ben de ‘bu listeyi yarın yayınlayacağım’ diyip partiden çıktım. Zaten mevcut belediye meclis üyelerinden kimlerin başvurduğu belli. Belediye başkan aday adaylarının birlikte çalışacağı isimler belli. Birkaç kişiyi arayıp isim aldım, sağ olsun kuşlarımızda yardımcı oldu. Sayıya ulaşıp listeyi yayınladık.

En çok merak edilen sorulardan biri de Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile barışmanız. Bu nasıl oldu?

Yaklaşık 7 ay önce bir akşam Belediye Başkanı Özcan Işıklar beni aradı. Tabi 4,5 senedir kendisi ile hiçbir diyoloğumuz olmadığı için herhalde arkadaşlar bana şaka filan yapıyor zannettim. Sonra beni tebrik etti. Nişanlım Samet Özmen, Belediye Başkanımızın eşi Esma Işıklar ile uzaktan akraba oluyormuş. Biz de yeni öğrendik. Teşekkür ettim kendisine. Sonrasında da görüşmeye başladık. Özcan Başkan aslında birine küstüğü zaman uzun zaman ilişkileri kesebiliyor, kincilik demeyelim ama biraz benim de tavrım aynı. Bence bu küskünlük bu yüzden uzun sürdü. Çift taraflı. Tabi çok tepki aldım barışmadan sonra. Bir dip not daha geçeyim. Özcan Işıklar ilk belediye başkan aday adayı olduğunda röportajını Ahmet Refik Bek’ vermişti. 3 saatlik ses kaydını da Değişim’de işe başladığım ilk yılda önüme koymuşlardı. Tabi o zaman bugünkü gibi hızlılığımız yok. 2 gün uğraşmıştım o kaydı haberleştirmek için.

Biraz da Silivri siyasetinden de bahsetmek istiyorum. Şu anda mevcut DP ve MHP’nin çalışmalarını nasıl buluyorsun?

DP İlçe Başkanı Halide Avlu hemen hemen her programda, törende yada etkinlikte var. Fakat siyasi çalışmalarını yeterli bulmuyorum. MHP İlçe Başkanı Şenoğlu Tükryılmaz ise yıllardır partinin başında ve özveri ile çalışıyor. Gerek Ülkü Ocakları Başkanı olsun, gerek MHP ilçe yönetimi olsun. Fakat onlarda çalışmalarını sanırım basın üzerinden göstermek istemiyor. Biliyorsunuz artık internet çağındayız. İnsanlar MHP’yi daha fazla görmek istiyor, çalışmalarından haberdar olmak istiyor. Şahsen ben MHP’nin bu dönem en az 2 tane meclis üyesi çıkarmasını istiyorum. Meclise renk gelmesi ve daha demokratik bir ortam olması açısından. Bu yüzden MHP seçimlerde güçlü bir adayla ve daha etkin çalışmalarla karşımızda olursa saha iyi olur diye düşünüyorum.

AK Parti ve CHP’nin çalışmalarını nasıl buluyorsun?

AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş Silivri’de en fazla çalışan siyasetçi. Hatta AK Parti yönetimi, kadın ve gençlik kolları da buna dahil. Her yerdeler ve sürekli faaller. Bu seçim almalarına yetecek mi zaman gösterecek. CHP kanadından ise en özverili çalışan gençlik kolları. İlçe Başkanı Mümin Tuğlu elinden geleni yapıyor. Biliyorsunuz Değirmenköy’de belde belediye başkanlığı da yapmış bir isim. Deneyimli, görmüş geçirmiş bir siyasetçi ama yeterli değil.

Sence Silivri Belediyesi’nin çalışmaları nasıl gidiyor?

Belediye Başkanı Özcan Işıklar Gıda Bankası, Kariyer İstihdam Ofisi, Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi Projeleriyle puan topladı. Ama üniversite, kültür merkezi gibi projeleri henüz hayata geçmedi. Işıklar’ın ekibinde bazı aksaklıklar olduğu kanısındayım. Eğer bir dahaki dönem aday gösterilir ve seçilirse yanında bulunan o birkaç kişiyle hareket etmemesi gerekiyor. Aslında Işıklar bu kişileri iyi biliyor, rahatsızlık olduğunun da farkında ama nedense çalışmaya devam ediyor. Kendisine bu kişilerin eksi puan getireceğine inanıyorum. Ve Işıklar’dan sonra eğer kendisi belediye başkanı seçilmezse Silivri’nin vizyonunu değiştirecek projelerin alt yapısı hazır. Bu projelerin hayata geçmesi gerek düşüncesindeyim.

AK Parti’nin belediye başkan aday adaylarını değerlendirecek olursak neler söylersin?

Vural Sönmez Silivri’nin AK Parti Kurucu İlçe Başkanı. Henüz dosyasını teslim etmedi ama kendisiyle geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir söyleşide bu kararı Kurban Bayramından sonra vereceğini ifade etmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecekti o görüşmeden ne sonuç çıktı bilmiyorum. Ama şu an İstanbul’daki kurucu ilçe başkanlarına belediye başkanlığı konusunda sıcak bakıldığı duyumlarını alıyoruz. Yavuz Çaylak şu anda Mezarlıklar Müdürlüğünde görevli. İyi bir partili, tabandan geliyor ama şansının olmadığını düşünüyorum. Emrah Maşalacı genç bir isim olarak karşımızda. Daha öncede 2012 seçimlerinde milletvekilliği için aday adayı olmuştu. Hep genç olan siyasetçiler için tecrübesiz, daha erken derler. Ama ben gençlerin erken yaşta siyasete girerek tecrübe kazandıklarını ve kendilerine imkan, yetki verilmesi taraftarıyım. Maşalacı eğer aday gösterilmezse kesinlikle AK parti belediye meclisinde olmalı. Kesinlikle değerlendirilmeli. Keza Hüsnü Yaşar Yalman’da aynı şekilde. Bir diğer Avukat aday adayımız da Naif Yıldızlar. Açıkçası aday adaylığını açıklaması herkes için sürpriz oldu. İlçe Yönetiminden istifa eden Naif Yıldızlar’ın siyasi duruşunu beğeniyorum. Ve onun da aday gösterilmemesi halinde meclis sıralarında olmasını istiyorum. Ahmet Yağcıoğlu Selimpaşa’da üst üste 3 dönem belediye başkanlığı yapmış tecrübeli bir isim. Seçim döneminde fikirleri ile yol gösterici olacaktır. Tahir Sert keza aynı şekilde. O da Çanta Belediyesinde uzun yıllar belediye başkanlığı yaptı. Beylikdüzünde başkan yardımcılığı görevi Sert’e yeni tecrübeler kattı. Takdir edersiniz ki Çanta mahallesiyle Beylikdüzü’ni kıyaslamak imkansız. Ben Sert’in şansını yüksek olduğunu görüyorum. Hüseyin Turan 2009 yılında bir yol kazası yaşadı onca yatırıma rağmen seçimi kaybetti. O da belediye başkanlığı dönemlerinde yanında olan birkaç kişiyi eler ve aday olursa seçimi zorlayabilir. Şansı yüksek olan isimlerden. Metin Karakaş çok çalışıyor, partisi için uğraşıyor dedik. Fakat hala Trakya insanına mı Anadolu İnsanına mı yakın olayım düşüncesi var gibi. İkisi de tam anlamıyla oturmamış gibi. Karakaş’ta bir kopukluk bu var anlamda. Ben AK Parti’den 3 aday adayını şanslı görüyorum.

CHP’ye geçecek olursak; 4 aday adayı hakkında fikirlerin neler?

Hüseyin Şahin ilçe başkanlığı döneminde sakin bir yönetim vardı. Genelde çok fazla tartışmalara mahal vermeyen bir görev süresi oldu. Şahin, diğer aday adayları Selami Değirmenci ve Abdullah Yıldırım’ın aday olması halinde aktif siyasette olur. Ama aday gösterilir mi derseniz ben zayıf bir ihtimal veriyorum. Selami Değirmenci’yi hala Silivri siyasetinde bir fenomen. 15 sene belediye başkanlığı yapmış ve ismini hafızalara kazımış bir isim. Köylerde, çarşı merkezinde sıkça adı anılan bir siyasetçi. Aslında her seçim dönemi kendisi için ‘Bu defa küllerinden yeniden doğacak’ diyoruz ama bu seçimlerde süreç nasıl işleyecek göreceğiz. Abdullah Yıldırım’a gelirsek; şu an eğer isteseydi Işıklar yerine Yıldırım belediye başkanıydı. Bunu rahatlıkla net olarak söyleyebilirim. Yıldırım ilçe başkanlığı döneminde genel merkezle yaptığı görüşmeler olsun, örgütünün bütünlüğünü saplamak olsun hakkaten çok çalıştı. Seçim kazandırmış bir ilçe başkanı şimdi aday adayı olarak karşımızda. Bu seçimlerde genel merkezle arasındaki işler yine istediği gibi gider mi tam emin değilim açıkçası. Ve Özcan Işıklar. Hala görevde olduğu için tabiî ki bir sıfır önde bu yarışta. Şu ana kadar kesinleşen bir suçu, yada yüz kızartıcı bir olayı olmadı. Genel merkez mevcut belediye başkanı ile yoluna devam eder düşüncem daha ağır basıyor.

Son olarak dinleyicilerimize iletmek istediğin bir şeyler var mı?

Öncelikle sana çok teşekkür ediyorum Sevgili Kamil. Konuşmalarımız arasında eğer birilerinin kalbini kırdıysak şimdiden affola. 2014 yerel seçimlerinde Silivri’de temiz bir siyaset yapılsın istiyorum. Burası küçük bir ilçe. Herkes birbirinin yüzünü görmek mecburiyetinde. Ben siyasilerin seçim sürecinde belden aşağı vurmalarını, özel hayata girerek siyaset yapmalarını istemiyorum. Güzel şeyler kaleme almak istiyorum. Çünkü siyasiler güzel işler yaparsa bizler de güzel şeyler yazarız. Ayrıca eleştiriye tahammülleri olsun istiyorum. Umarım saygı çerçevesinde bir seçim atlatırız ve Silivri için, İstanbul için ve Ülkemiz için hayırlısı ne ise o olur.

 


Editör: TE Bilişim