Cumhuriyet Gazetesi 'nin bugünkü yazı işleri haber toplantısı gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi önünde yapıldı. Sabah cezaevinde Erdem Gül ile görüşen gazetenin haber koordinatörlerinden Ayşe Yıldırım Başlangıç "Her gün tabii ki düzenli olarak gazeteleri okuyormuş" dedi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü önünde bugün yapılan yazı işleri haber toplantısına, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Tahir Yurtseven, Haber Koordinatörleri Murat Sabuncu ve Ayşe Yıldırım Başlangıç, Yayın Danışmanı ve Yazarı Doğan Satmış, Yazı İşleri Müdürü Bülent Özdoğan, Haber Merkezi Müdürü Aykut Küçükkaya'nın yanı sıra Ekonomi, Dış Haberler, Kültür Sanat, Spor ve Yurt Haberler bölümlerinin sorumlu müdürleri ile editörler ve bazı çalışanlar katıldı.


"CEZAEVİ ÖNÜNE GELİP BİR TOPLANTI YAPACAĞIMIZI DÜŞÜNMEMİŞTİM"

Toplantının açılışında konuşan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Tahir Yurtseven, özel bir yerde özel bir gündemle toplandıklarını söyleyerek, "Bu da başımıza geldi. Geçmişte örnekler vardı. Bu örnekler daha çok Güneydoğu olayları, nevruz gibi nedenlerle biz Güneydoğuya gittik ve oralarda toplantılar yaptık. Fakat hiçbir zaman gazeteci arkadaşımız için cezaevi önüne gelip bir toplantı yaşacağımızı düşünmemiştim. Demek ki her şeyin bir ilki var bu ülkede, yaşanması gereken. Zaten her konuda ilk olduğumuz için bununla da karşılaştık. Bugünkü gündemimiz şu; biz burada haberleri en kısa haliyle konuşacağız. Şartlarımız çok da müsait değil, siz de takdir edersiniz. Daha sonra Can arkadaşımızla görüşte konuşacağız. Manşeti ona soracağız sanki o aramızda gibi, içimizde gibi, zaten içimizde ve aramızda onu hayata geçireceğiz. " dedi. Yurtseven, haber koordinatörleri Murat Sabuncu ve Ayşe Yıldırım Başlangıç'ın sabah Erdem Gül'ü görmeye geldiklerini ifade ederek, "Buradaki görüş sabahleyin Erdem Gül'ü görebiliyoruz. Öğleden sonra Can'ı görebiliyoruz. Değişik ekipler görebiliyor." dedi.


"BEN FİZİKİ OLARAK BURADAYIM AMA AKLIM"

Söz alan Murat Sabuncu da Erdem Gül'ün mesajlarını toplantıda paylaştı. Sabuncu, " 'Ben fiziki olarak buradayım ama aklım, beynim Türkiye'nin her tarafında haber olan her yerde özellikle Diyarbakır'da Cizre'de. Oradaki olanları izliyorum. Er ya da geç Türkiye'deki iyi insanlar kazanacak' diye bir mesaj verdi. " dedi. Sabuncu, Gül'ün Beşiktaş'ın dün akşamki derbi galibiyetinden dolayı da çok mutlu olduğunu söyleyerek, "Tüm Beşiktaşlılara ve Çarşı grubuna da akşamki başarılarından dolayı sevgilerini iletti." dedi.


"LÜTFEN BOMBA GİBİ HABERLER YAPMAYA DEVAM EDİN DİYOR"

Ayşe Yıldırım Başlangıç da Erdem Gül'ün herkese çok selam söylediğini belirterek, "Her gün tabii ki düzenli olarak gazeteleri okuyormuş. 'Cumhuriyeti okuya okuya bitiremiyorum' diyor. 'Lütfen bomba gibi haberler yapmaya devam edin' diyor." dedi.


"SON KARARI YAYIN YÖNETMENİ VERİR"

Araya giren Tahir Yurtseven de "Manşet bu haberi mi yapalım? Zaten son karar yayın yönetmeninin. Arkadaşlarımızın görüşlerini genel yayın yönetmenimize götürelim. Son kararı yayın yönetmeni verir." dedi.


"MUTFAK DA ARTIK OLAY YERİNDE BÖYLE BİR TERSİNE DÖNÜŞ OLDU"

Başlangıç'ın konuşmasının ardından kapanışta yeniden söz alan alan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Tahir Yurtseven, gazetecilerin ikiye ayrıldığını vurgulayarak, "Bir içeride oturanlar, mutfakta olanlar. Bir de dışarıya gidip gelenler var. Her zaman dışarıya gidip gelen 'Ah biz içeride otursak' derler. İçeride olanlar da 'Ah biz gitsek' derler. Fakat Türkiye'nin geçmişinde bir takım örnekler var. Şöyle örnekler var. Mutfaktaki insanların katılmak ve gitmek zorunda olduğu bir takım olaylar oldu ülkemizde. İşte bu Güneydoğu meselesi diğer adıyla Kürt sorunu nedeniyle. İşte biz geçmişte bazı gazeteler 'Haydi Güneydoğuya' kampanyaları yaptık. Ve toplantımızı Güneydoğu da yaptık. Bazı partilerin grup toplantılarına yazı işleri olarak katıldık. Yakın tarihte nevruza katıldık. Fakat hiçbir zaman aklımıza arkadaşımız cezaevinde olacak ve biz gideceğiz diye bir düşünce gelmemişti. Ama her şeyin ilki var bu da gerçekleşti ve buraya geldik. Burada arkadaşımıza daha yakın durmak onun ne hissettiklerini gazeteye yansıtmak istedik. O bir şekilde yazısıyla gazeteye destek olmak istiyor. Ona bugün manşeti sormak içi geldik. Çünkü her gün yaptığımız şey servis edilen haberler gelir. O haberler değerlendirilir. Gazetenin mutfağında gazete yapılır. Mutfak da artık olay yerinde böyle bir tersine dönüş oldu. Demek ki bunları da yaşayacakmışız diyelim. " diye konuştu.

Bu arada toplantı sırasında bugün 14'üncü gününde 'Umut Nöbeti'ni tutacak olan Sözcü Gazetesi yazarı Özlem Gürses toplantıya katılan gazete çalışanlarına çay ikram etti. Yaklaşık yarım saat süren toplantıyı Alman ZDF kanalının bir ekibi de toplantıyı takip etti. ZDF ekibi gazete yazarları ve çalışanları ile toplantı sonunda röportaj yaptı.

Editör: TE Bilişim