Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan haber şu şekilde:

Gazetemizi susturma amaçlı operasyon kapsamında tutuklanan 10 yazar ve yöneticimizin tutuldukları Silivri Cezaevi’nde yaşadıkları en ciddi sıkıntı kitap yetersizliği. Avrupa’nın en büyük cezaevi olarak geçen Silivri Cezaevi’nde yalnızca 1750 kitap bulunurken her koğuşa yalnızca 1 kitap verildiği öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu savcılarından FETÖ üyeliği davası sanığı Murat İnam’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulan yazar ve yöneticilerimizin en büyük sıkıntısı cezaevindeki kitap sayısının yetersiz olması. 1750 kitaplık kütüphaneden talepte bulunan gazetecilere ya “seçtiğiniz kitap başkasında” ya da “o kitap yok” cevabı veriliyor. Gazetemiz yazarlarından Hakan Kara’nın okumak için 5 kitap seçtiği, 5’inin de bir başkasında olduğu gerekçesiyle isteğinin karşılanmadığı öğrenildi.

İnceleme tamamlanmadı

Her koğuşa bir kitabın verildiği Silivri Cezaevi’ne İletişim Yayınları’nın geniş ölçüde kitap yardımında bulunduğu, ancak memur eksikliği nedeniyle inceleme tamamlanamadığından kitapların henüz kütüphaneye konulmadığı belirtildi. Gazetemiz İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’la görüşe giden yakınının götürdüğü hukuk mevzuatı ve İngilizce ders kitabı da içeri alınmadı. İngilizce ders kitabının alınmamasına gerekçe olarak Akın Atalay’ın öğrenci olmaması gösterildi.

Yazarlarımız Güray Öz ve Hakan Kara ile Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Önder Çelik’in kaldığı koğuş haricinde televizyonun bulunduğu koğuşlarda radyonun da yer aldığı ancak TRT’nin tek frekans olduğu öğrenildi.

BM raportörü görüştü

Öte yandan BM özel raportörünün önceki gün gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, gazetemiz avukatı Bülent Utku, yazarlarımız Hakan Kara, Güray Öz ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik ve avukat Mustafa Kemal Güngör ile görüştüğü, raportörlerin koğuşlarda inceleme yaptığı aktarıldı.
Editör: TE Bilişim