Nazım Hikmet Ran, her yıl olduğu gibi ölümünün 50. yıldönümünde de Silivri’de düzenlenen programla anıldı. Silivri Belediyesi ve Eğitim Sen Silivri Temsilciliği ortaklığında düzenlenen programda Nazım, şiir ve türkülerle anıldı. Yoğun bir katılımın gerçekleştiği programa; Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Silivri İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, Eğitim Sen Silivri Şube Temsilcisi Caner Erdoğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve eğitimci katıldı.

 

ERDOĞAN; "NAZIM HASRETTİR, HÜRRİYETTİR”

Caner Erdoğan; "Nazım hasrettir, hürriyettir, Anadolu’dur. Hiroşima’da ölen çocuktur. Daha dün Taksim’de ve tüm Türkiye’de çevresine, doğasına, geleceğine sahip çıkanlar, savaşa karşı kardeşliği savunanlar gaz ve şiddete mağdur kaldılar. Hala bu ülkede barış ve kardeşliği savunmak yasak. Duyduğunuz sesler çakalların ulumasıdır, bu kavga hürriyet kavgasıdır. Hala bu kavga sürüyor. Sürmeye de devam edecek. Kamu emekçileri olarak 4 ve 5 Haziran’da hükümete karşı uyarı grevi yapacağız. 4- 5 Haziran yaşam alanlarımıza karşı yapılan her türlü saldırının mücadele günü olacaktır. Tüm dostlarımızı mücadelemize destek vermeye çağırıyorum. Bu mücadele hepimizin mücadelesi. Bu mücadeleyi hepimiz bir arada kazanacağız.”

 

IŞIKLAR; "ÖZGÜRLÜĞÜN ADI YOK..”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; "Nazım Hikmet’i anma programımızın bugün beşincisini yapıyoruz. Eğitim Sen ile birlikte bu etkinliğimizi gelenek haline getirdik. Özgürlüğün adı yok. İnsanın emeğinin, hakkının korunması konusunda mücadele eden tüm kurumlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Eğitim Sen de bu kurumların başını çekti. Caner Hocamın şahsında tüm Eğitim Sen’li öğretmenlere teşekkür ediyorum. Özgürlüğe karşı türkü tutturan tüm kurumların da bu çalışmalara destek vereceğine inanıyorum. Nazım’ı anma programımız çok özel bir döneme rastladı. Özgürlüğün adı yok.. Geldiğimiz nokta sadece çevreyi korumakla anlatılamaz, sivil itaatsizlik bize çok şey anlattı. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Bütün devlet dışı organizasyonların tamamı doğal bir refleksle Taksim’den başlayan bu hareketi destekledi ve yaydı. Sebebi çok açık; bu bizi biz yapan değerlerimizi sonsuza dek yaşatma iradesinin dışa vurumudur, baskı altında değil, özgürce! Nazım’ın ölüm yıldönümü olan bugün, yaşanan son olaylarla çok özdeşleşti. Bütün baskıya, tuzaklara, karanlık anlayışlara rağmen; laik, özgür, cumhuriyeti geleceğe taşıma inancı azalmayacak ve aynı heyecanla devam edecek.

 

"NAZIM HEYKELİ SİLİVRİ’YE ÇOK YAKIŞTI”

Silivri’mizde Nazım heykeli yapacağımıza söz vermiştik. Uluslararası üne sahip Heykeltraş Kemal Tufan arkadaşımın yapmış olduğu heykelin fotoğrafını ekranlarda görüyorsunuz. Heykelin bulunduğu yerin bir anlamı var. Nazım burada, Silivri açıklarında bir gemide mahkûm oldu. Nazım’ın heykeli hem bir gemi güvertesini, hem de yargılanmış olduğu sanık kürsüsünü andırıyor. Heykel Silivri’ye çok yakıştı. Verdiğimiz sözü tutmanın huzuru içindeyim. Bugün çok acı ölüm haberleri aldık, keşke olmasaydı. Eşitliğin, adaletin, gelir dağılımının ve özürlüğün elini kolunu sallayarak dolaştığı yarınlar özleminizi gönülden paylaşıyorum. Ben Nazım’ı sevenleri çok seviyorum, sevmeyenleri ise sadece seviyorum.” Işıklar konuşmasına Nazım’ın dizeleriyle son verdi.

 

ÖZDEN, NAZIM HİKMET’İN ANILARINI PAYLAŞTI

Nazım Hikmet’i anma programına katılan Şair- Yazar Dursun Özden de, Nazım Hikmet ile ilgili yaptığı araştırmalarını Silivrililerle paylaştı. Nazım Hikmet’in hayatından alıntılar paylaşarak, sevgilisi Doktor Galina ile olan anılarını anlattı. Nazım’ın Galina’ya yazdığı aşk mektuplarından söz eden Özden, sevgilisi ve doktoru Galina’nın Nazım’ı dört kez ölümden kurtardığını söyleyerek, öldüğü gün olan 3 Haziran 1963’ e kadar biran olsun yanından ayrılmadığını ifade etti.

 

EĞİTİM SEN’Lİ ÖĞRETMENLER ŞİİR VE TÜRKÜLERİYLE MEST ETTİ

Gecenin sonunda Eğitim Sen Silivri Temsilciliğine bağlı öğretmenler, Nazım Hikmet Ran’ın şiir ve türküleriyle eşsiz bir konser verdi. Silivri sahili, izleyenlerin de eşlik ettiği Nazım şiirleriyle yankılanırken, Silivrililer program boyunca Taksim’de yaşanan gezi parkı olaylarını slogan ve alkışlarla protesto etti.


 

Editör: TE Bilişim