Bu bir tanıtımdır

BURCU ÇORAKLI KİMDİR?

01.02.1998 yılında Silivri’de doğdu. Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik Tasarım ve Fotoğrafçılık bölümünü bitirdi. İstanbul Ayvansaray Üniversitesi (Plato Meslek Yüksek Okulu) Güzel Sanatlar Grafik Tasarım Bölümü’nden mezun oldu. Silivri Belediyesi’nde staj yaptı. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nü lisans eğitimi alarak tamamladı. Sosyal Medya Uzmanlığı sertifikası sahibi. Silivri’de ve İstanbul’da çok sayıda firma bünyesinde sosyal medya uzmanlığı görevinde bulundu. Aynı zamanda 60’dan fazla firmaya freelance grafiker olarak hizmet verdi. Halen kendisine ait olan Kreatif Tasarım Ofisi’nde profesyonel grafiker ve sosyal medya uzmanı olarak hizmet veriyor. Makine mühendisi bir kız kardeşi ve lise öğrencisi erkek kardeşi var. Ailesi ile birlikte Silivri’de yaşıyor.

Grafik tasarım ve sosyal medya uzmanlığını seçmek nereden aklınıza geldi?

Ortaokul son sınıftayken bir öğretmenimizin okul bahçesinde öğrencilerle yaptığı konuşma dikkatimi çekmişti. Öğretmenimiz “tasarım tamamen hayal gücüdür. Ve çağ ilerlese de hayal gücü için mutlaka bir robota değil bir insana ihtiyaç duyulacaktır. İnsanlık var oldukça mesleki yeterliliğiniz devam edecektir. Hayal edin ve başarın.” demişti. Ben de o günden sonra hayal ettim ve hayallerimin çoğunu da gerçekleştirdim. Grafik tasarıma gönül vermiştim; meslek lisesine gittim. Arkasından üniversitede bu bölümü seçtim. Onun arkasından bir kez daha üniversiteye gittim ve grafik tasarım ile kardeş branş olan reklamcılık okudum. Yine arkasından başka bir kardeş branş olan sosyal medya uzmanlığı eğitimi alarak sertifika sahibi oldum. Stajlarımı yaptım ve profesyonel olarak şirketler bünyesinde hizmet verdim. Şu anda da yine bir hayalimi gerçekleştirerek kendi ofisimi açtım. Sevdiğim işi yapıyorum.

Kadınlardan mı yoksa erkeklerden mi daha başarılı grafikerler çıkıyor?

Bu soruya net bir cevap verebilmek çok zor. Cinsiyet ayırımına kesinlikle karşıyım. Ancak grafik tasarım çok titizlik gerektiren bir meslek. Ve kadınlar da titiz olur diye düşünüyorum. Ben kendimi daha çok kurumsal alanda geliştirdim. Şimdiye kadar başarıyla tamamladığım çok sayıda proje var. Ancak daha fazla çalışmak ve üretmek istiyorum. Daha da başarılı projelerde yer almak istiyorum. Ben tüm kadınların istediklerinde çok başarılı olacaklarına inanıyorum. Ben bizi seviyorum…

"İŞYERİNİZİN İMAJINI OLUŞTURURKEN TİTİZ DAVRANMANIZI TAVSİYE EDİYORUM"

Herhangi bir matbaaya giderek sipariş vermek varken insanlar niçin grafikerle çalışmayı tercih ederek uzun yolu seçsin?

Kalbimizden sorunumuz varsa iç hastalıklar doktoruna mı gideriz yoksa kardiyoloğa mı gideriz? Peki cildimizle ilgili bir durumda ne yaparız? Dermatoloğa yani cilt hastalıkları uzmanına gideriz. Ayrıntı ve uzmanlık gerektiren branşlar vardır değil mi?

“Ya bas işte bir şeyler” demeyeceksek; her türlü basılı ürünün işyerimizin, şirketimizin vitrini olduğunu, yaptığımız işle ve hatta işyeri karakterimizle ilgili profesyonel mesajlar verdiğini düşünürsek; her türlü basılı materyalimizin tasarlanmasını da bir uzmana emanet etmek isteriz.

Bugün bir grafikerin oluşturduğu kartvizitte, antetli kağıt ve zarflarda, kataloglarda, dergi, broşür ve davetiyelerde, hata logolarda psikoloji vardır, sosyoloji vardır, matematik vardır, işyeri karakterimizle ilgili açık ve örtülü mesajlar vardır, altın oran vardır, renk uyumu vardır, estetik vardır ve hatta sanat vardır.

Sonuç olarak bir oku fırlattığınızda ortaya yakın bir yerden değil de tam on ikiden vurmak istiyorsanız baskı işlerinizde bir grafik tasarım uzmanıyla çalışmanızı tavsiye ediyorum.

Tasarım hazırlarken adeta mekik dokuyormuşçasına günlerce uğraştığınız oluyor mu?

Mekik dokumak bile hafif kalır. Bilgisayarımızda konuyu büyüterek milim milim çalışıyoruz. Grafik tasarımın bir matematiği var. Uygulanması gereken kurallar var. Ve bir grafiker olarak da sizin işe yansıtmanız gereken sanat anlayışınız var. Bunların harmanlanması elbette zaman alıyor. Bir ressamın tablosuna verdiği emek gibi emek veriyorsunuz. Yeri geliyor gece yarılarına kadar, yeri geliyor sabahlara kadar gözleriniz kan çanağı çalıştığınız oluyor. Ancak ekmek aslanın ağzında. Yorulmadan kaliteli iş çıkartamazsınız. Her şeyden önce işinizi seveceksiniz…

Size göre bir grafik tasarımcısı sanatçı mıdır?

Tabi ki sanatçıdır… Çünkü sadece bilginizi değil; ruhunuzu ve yaratıcılığını da ortaya koyuyorsunuz. İllustrasyon sanatçısı yine bir grafik tasarım alanının alt alanıdır. Kolaj sanatçısı aynı şekilde… Biz de kurumsal çalışmalara bu tasarımı ve sanatı ekliyoruz…

"NASIL Kİ EHLİYETSİZ TRAFİĞE ÇIKAMIYORSAK, BİR UZMANDAN DESTEK ALMADAN İŞYERİNİZİ SOSYAL MEDYAYA AÇMAYIN"

Sosyal Medya Uzmanı Nedir? Ne iş yapar?

İsterseniz sosyal medya nedir diyelim önce… Medya; iletişim araçlarıdır… Ancak sosyal medya iletişim aralarının en büyüğü en kocamanıdır. Sosyal medya dünyadır… Kapı komşunuzun da, iş arkadaşlarınızın da, rakiplerinizin de, müşterilerinizin ve potansiyel müşteri adaylarınızın da kısaca burada sayamayacağım kadar çok insanın, herkesin içerisinde bulunduğu ve platformdur. Bu platformda işyerinizin yer almasını nasıl düşünemezsiniz? Sosyal medya ana caddede dükkan açmaktır. Sosyal medya şehrin göbeğindeki en büyük ışıklı tabeladır.

Şimdi soruyorum; böylesine büyük ve avantajlı bir mecrayı bilinçli mi yoksa bilinçsiz mi kullanmak istersiniz? Araç kullanmasını bilmeyen bir şoförün anayola çıkması gibi işyeri imajınızın da sağa sola yalpalamasını ister misiniz?

Ben bunun eğitimini gördüm. Sosyal Medya Uzmanı; marka ya da isim bilinirliğini arttırmak, pazarlama faaliyetlerini geliştirmek ve satışları arttırmak için strateji planlama, uygulama yapmak ve izlemekle sorumludur.

Firmanın veya kişinin hesap kontrollerini hazırlar, şablon oluşturur, aylık rapor hazırlar, sistemi kontrol eder, pazar sistemi oluşturur, müşteri veya danışanlarla otomatik sistem kurar vb. daha niceleri… Aslında ben sadece bunları yapmıyorum; firmanın tasarımları video çalışmaları, görsel şablonlarını da oluşturuyorum. Bu da firmaya artı değer katıyor…

Peki ama facebook ve Instagram kullanmasını bilen bir iş insanı sosyal medya hesaplarını kendisi yönetmek varken niçin bir sosyal medya uzmanıyla çalışsın?

İstanbul Boğazı’na giren yabancı gemiler boğazın özelliklerini iyi bilmedikleri için boğazı geçene kadar bir kılavuz kaptandan hizmet alır.

Bazı işler uzmanlık gerektirir… Facebook’ta, Instagram’da var olmak değil doğru bir şekilde var olmak önemli… Bu platformların kendilerine göre robotik sistemleri ve algoritmaları var. Bunları bilmeden dümeni kullanamazsınız. İşyeriniz sizin ve ailenizin bugünü ve geleceğidir. İşyerinizin imajını oluştururken ve sürdürürken argümanları doğru bir şekilde kullanmanız lazım. Örnek vermek gerekirse; sosyal medyada tanırım yaparken bu tanıtımı kimlerin göreceğini, veya aleyhinize bir yayın çıktığı zaman ne yapmanız gerektiği bilmelisiniz.

Bir sosyal medya uzmanına danışmadan işyerinizi burada temsil etmek; mimarsız, mühendissiz bina yapmaya benzer…

"HAMAMA GİREN TERLER"

Kaprisli müşterileriniz oluyor mu?

Fazlaca oluyor tabi… Ancak hamam giren terler. Sizin kapris dediğinizi bir başkası prensip olarak nitelendirebilir. O nedenle müşterilerimizin isteklerine karşı saygılıyız. Ve zaten biz grafik tasarımcılar biraz da bunun için varız. Ancak şu da bir gerçek ki; bazen ne isteklerini tam anlatamayan insanlar da oluyor. İsteklerini tek seferde anlatamayan insanlar fazlaca ödeme sağlamak zorunda kalıyorlar çünkü revizyon (kontrol) aşaması bizim her seferinde sıfırdan başlamamız demek, bunlarda ücretli oluyor. Ama şu zamana kadar kötü bir dönüş almadım. Her müşterimle daimi çalışıyorum, bu da güven vermekle oluyor..

İleriye dönük hedefleriniz neler?

Ben idealist bir iş kadınıyım. İki üniversite bitirdim. Emeğimle çalışarak hizmet veriyorum. Kadına saygı duyulmasını istiyorum. İleride kadınlara istihdam sağlamak istiyorum. Benim hazırladığım logoları gören insanların tanıttığımız markayı ezberlediğini görmek istiyorum. İşimi çok seviyorum ve hem müşterilerime hem de topluma faydalı olmak istiyorum.

"TİFİ’Yİ ÇOK SEVİYORUM…"

Son olarak çok tatlı bir tavşanınız var onun hakkında neler söylemek istersiniz?

Hayvan sevmeyen insan da sevemez… Evet Tifi adında bir Hollanda Lop Tavşanım var.

O benim yuvam, stres topum… Kulakları düşük, çok tatlı bir tavşan… Ofisimi kapatıp yanına gittiğim zaman bütün eksi enerjimi, stresimi alıp götürüyor. En sevdiği şey burnumu yüzümü yalamak. Kucağı hiç sevmeyen bu cins bir tavşanım benim kucağımda uyuyuşunu izlemek tabi ki de muazzam.. Hep yanımda olmasını dilediğim arkadaşım…

Bu bir tanıtımdır

Editör: TE Bilişim