Silivri 50. Yıl Aile Sağlık Merkezi ile ilgili olarak geçtiğimiz Cumartesi günü yazmış olduğun yazıdan sonra burada görev yapan iki ayrı doktordan iki ayrı açıklama geldi.

Öncelikle bu açıklamaları yayımlamak, arkasından da yine kendi düşüncelerimi belirtmek istiyorum.

(Açıklamalara hiç dokunmadan, imla hatalarını bile düzeltmeden aynen yazıldıkları şekliyle yayınlıyorum)

Dr. Kasım Gözoğlu:

"Ben de 50. Yıl Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışan 12 kişiden biriyim. Gerekli bilgiye sahip olmadan fikir sahibi olmaya başarılı bir örnek teşkil ediyor bu yazı; bir gazeteciden beklenemeyecek türden yani. Öncelikle bizim kira kontratı imzalanması talebimizin önceki belediye başkanı Özcan Bey tarafından, binanın yıkılacağı gerekçesiyle rededilmesi nedeniyle. Ayrıca 50. Yıl ASM'den sağlık hizmeti alan - kışın 20-25 bin, yazın 30-40 bini bulan - insanlardan hiç bahsedilmediği için. Bizim talebimiz kira ödememek değil, bizim talebimiz insanların sağlık hizmetine ulaşabilmesi açısından bölgenin tek ve ideal yeri olan bu binanın yerine yapılması planlanan merkezde 50. Yıl ASM'ye de yer verilmesi. Biz burada baki değiliz; bizden sonra da insanlar bu ASM'den sağlık hizmeti almaya devam edecekler; eğer izin verilirse..!"

Dr. Cevdet Demir:

"bende burada çalışan bi doktorum.dr.Cevdet demir.ASM nin yıkılmasına karşı degiliz.ama aile sağlık merlezini yıkıp aynı yerde aile sağlık merlezi değil de Genclik merkezini tercih etmesi biraz düşündürücü!?değilmi.50.yıl aile sağlık merkezi olarak çalıstığimizdan sağlık bakanlìğinın uygun gördüğų gibi 5 birimlik bir yer taleb ediyoz.5 hekime uygun büyüklükte ve kriterlere uygun bir yer bulunamıyor, 5 hekimin sorumlu oldugu nufusa rahat ulaşabileceği ortak bir yer olması gerekmektedir.saģlıkcıların yogun ve ozverili calıstıgı ve herkezden takdir aldıgıbu zorlu gunlerde tepkinizi degil desteginizi beklerdik. sonuçta yıkıma karşı değiliz ama yıkım sonrası gençlìk merkeziyle birlikte yerinde yeni bir aile sağlık merkezini bu halk haketmiyormu!?.bunu niye görmek istemiyorsunuz.?biz doktorlar gelip geçiciyiz ama silivri halkı ayni yerde yaşamaya devam edecek.saygılarımla."

Sevgili Silivrililer,

Burası elbette (benim annem de dahil olmak üzere) vatandaşların faydalandığı bir sağlık merkezi.

Ancak, Türkiye’de hangi kurumların hangi görevleri yerine getirecekleri yasalarla belirlenmiştir. Hiçbir resmi kurum, başka bir resmi kurumun görev alanına müdahale edemez.

Eski adıyla “Sağlık Ocakları” olan “Aile Sağlık Merkezleri” de belediyelere değil Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan resmi kurumlardır.

AK Parti iktidarı tarafından geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen bir yasa değişikliği ile Aile Sağlık Merkezlerinde görev yapan hekimlere ek bir ödenek verilmesi suretiyle; uygun bina bulunması, kiralanması, kirasının ödenmesi ve yardımcı eleman çalıştırılması burada görev yapan hekimlerin sorumluluğu altına bırakılmıştır.

Bu yasa doğrudur veya yanlıştır; bunun siyasi sorumluluğu belediyelere değil, yasayı çıkartan iktidara aittir.

Bu yasa çıkmadan önce Silivri Belediyesi tarafından sağlık ocağına tahsis edilmiş olan bina depreme dayanıksız olduğu için yıkılacak. Bu nedenle 50.Yıl Aile Sağlığı Merkezi sorumlu hekimlerinin burasını boşaltarak kendilerine başka bir yer kiralamaları gerekiyor.

Ancak açıklamalardan da okuduğumuz gibi hekimler ısrarla Silivri Belediyesi’nden kendilerine yer tahsis edilmesini talep ediyor.

Kendi sorumluluklarını belediyenin üzerine yıkmaya çalışıyor...

Silivri Belediyesi de hizmet programında bir gençlik merkezi yapılması bulunduğunu belirterek, buraya yeni yapılacak olan binada gençlik merkezi oluşturulacağını belirtiyor.

Bu durumda hekimlerin yapması gereken kendilerine uygun bir yer bularak kiralamak…

Ancak hekimlerimiz “ille de belediye bize yer versin” diye ısrar ediyor…

Bu ısrarın sebebi nedir?

Neden ille de belediye?..

Neden ısrarla belediye?

Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine tahsis edilen bir bütçe var.

Bu bütçe ile uygun bir yer bulunamıyor mu?