Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, genel seçim sonuçlarını ve ortaya çıkan tabloyu supersilivri.com’a değerlendirdi.

Işıklar şunları söyledi:


Bu seçimin bir galibi var o da demokrasidir. Tartışmasız bir şekilde demokrasi kazandı. Türkiye’de otoriter padişahlık özlemlerine, totaliter ve baskıcı bir rejime karşı net bir şekilde tavrını koydu seçmen. O buzdolabına koyduklarını söyledikleri parlamenter sistem iyi ki varmış. Türkiye’yi bu baskıcı rejimden yine demokrasinin sigortası olan parlamenter sistem kurtardı.

İktidara gelmek, demokrasiyi demokrasi yapmıyor. Libya’da da gelmişlerdi. Demokrasiyi demokrasi yapan iktidara gelmek değil, iktidardan gidebilmektir. Halkın oyuyla gelmek ve halkın oyuyla gidebilmek; işte demokrasinin erdemi buradadır. Ve bu erdem işte burada korunmuş oldu.

PARLAMENTER SİSTEM DEMOKRASİNİN SİGORTASIDIR

Hatırlayın daha birkaç ay önce “reklam arası” dediler. İşte onun reklam arası olmadığını ve Türkiye’nin sigortası olduğunu çok net bir şekilde gördük. Eğer ki bu sigorta olmasaydı bu rejim bozulacaktı. Türkiye’de demokrasi yok edilecekti. Demek ki parlamenter sistem bir sigortaymış.

 

BARAJ KÜÇÜK PARTİLERİ ENGELLEDİ

Baraj sorunu olmasaydı eğer ki baraj daha düşük olsaydı örneğin 5 olsaydı 3 olsaydı daha küçük partiler de meclise girecekti. O zaman sonuç çok daha farklı olacaktı. Seçmenimiz, Vatan Partisi’ne ve diğer bazı küçük partilere barajı geçemeyeceklerini düşündükleri için oy vermedi. Daha hala oy kullanmayan 8 milyon insan var. Sandığa gitmeyen bu oyların muhalif oyları ve küçük partiler seçmenleri olduğunu düşünüyorum.

 

CHP SEÇMENİ HDP’Yİ KOLLAYARAK AKP’NİN HAKSIZ BİR İKTİDARINI ENGELLEDİ

Bakın şunu çok net gördük ki bir ailenin içinde anne ve baba CHP’ye oy verdi ancak çocukları barajı geçsin diye gidip HDP’ye oy verdi. İnsanlar CHP’de tek balına iktidar olma ihtimalini görmeyince AKP gitsin diye gidip HDP’ye oy verdi. HDP’nin oy oranı bu şekilde  yüzde 6’dan yüzde 13’e çıktı. Eğer ki HDP barajı geçemeseydi AKP bu oyla 364 milletvekili alıyordu. Vatandaş bu şekilde AKP’ye kesti.

Bu seçimde bir kez daha şu anlaşıldı kş; baraj parlamenter sistemi büyük ölçüde bozuyor. Evet baraj olsun ancak Avrupa’daki standartlar gibi yüzde 3 veya 5 olsun.

 

PARLAMENTER SİSTEM İYİ Kİ VARMIŞ

Şunu bir kez daha söylemek istiyorum ki; parlamenter sistem iyi ki varmış. Çünkü iktidar başka şekilde değişmiyor. Başkanlık sisteminde işte Orta Asya’da ve Ortadoğu’da görüyoruz; kendi hukukunu ve kendi baskıcı rejimi kuruyor başkanlık sisteminde. Ülkelerini ne hale soktuklarını görüyoruz. Demokraside özgür, tartışan ve diyalog kuran bir ortam tesis ediliyor. Kendi halkıyla barışık olabilen ve farklılıkları zenginlik sayan sistemdir demokrasi. Ve bu da parlamenter sistemle mümkün olabilmektedir.

 

CHP ÇOK BAŞARILI BİR KAMPANYA YAPTI

1980 sonrası için söylüyorum; CHP tarihinde ilk defa bu kadar soğukkanlı ve organize bir kampanya yürüttü. Bana göre en başarılı kampanyayı CHP yaptı.

 

HEDEFİM YÜZDE 28’Dİ

Aslında benim hedefim yüzde 38’di. Ve 27’yi geçtiğimiz her anda AKP’nin iktidarda kalması mümkün değildi. Fakat insanlar bunu şöyle algıladı; HDP’yi de barajın altına düşürmeyerek AKP’yi aşağı çekmek olarak algıladı ve oylar bu şekilde kullanıldı. Eğer ki DHP barajı geçmeseydi AKP hak etmediği milletvekillerini aynı oyla alacaktı. İnsanlarımız oylarıyla bunu önledi.

 

AKP TEHTİDİ DEVAM EDİYOR

Ancak yapılan büyük baskılara ve karartmalara rağmen AKP’nin yüzde 40 oy alması yine büyük bir tehdittir. Bakın bir ay sadece bir ay şu toplumda olanlar konuşulsun ve medya tarafından yazılsın çizilsin, oy oy oranı yüzde 25’lere düşer. Bugüne kadar yapılan yolsuzlukları bir ay boyunca özgür bir medyada yazıp çizilsin AKP tamamen gider.

 

CHP TÜRKİYE’DE DEMOKRASİYİ KURTARDI

CHP’ye bana göre büyük bir tarihi görev yaptı ve Türkiye’de demokrasiyi kurtardı.

Demokratik sistem bu işten güçlenerek çıkacaktır. Ancak şu var ki bu işin arkasının bırakılmaması lazım. Adalet mekanizması iyileştirilmesi ve yapılanların hesabının sorulması lazım. Türkiye maalesef 13 yılda bir AKP devleti haline geldi. Artık parti devletinden çıkıp demokratik bir hukuk devleti haline getirebilmek lazım.

Bundan sonra artık daha kötüsü olamaz ve her şey daha güzel olacaktır.

 

SİLİVRİ OLARAK OY ORANIMIZI KORUDUK

Silivri açısından bakıldığı zaman; bir önceki seçimdeki oyumuzun aynısını aldık. Ve HDP’ye kayan oylara rağmen aynı oyu aldık. Tabi oy oranımı değerlendirirken yerle seçimler değil bir önceki genel seçimle karşılaştırmak gerektiğini düşünüyorum. Demek ki insanlar belediyeye karşı açılan krediyi ve güveni devam ettiriyor. Halka dokunan ve halkın içinde olan bir belediye istiyor insanımız ben bunu gördüm. AKP’li arkadaşlar Silivri ile Esenyurt’u kıyaslayarak bize Esenyurt’taki çarpık ve anormal büyümeyi örnek gösteriyor. Allah korusun bizi Esenyurt gibi olmaktan. Biz buradaki değerlerimizi koruyarak gelişmek istiyoruz Esenyurt gibi gelişmek istemiyoruz Allah bizi korusun oraya benzemekten.

 

 

 

Editör: TE Bilişim