Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ilçenin yerel değerlerini korumaya ve geleceğe taşımaya yönelik olarak sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Ata Sporu Yağlı Güreşler, bu yıl da yoğun katılımla, kıran kırana bir mücadeleyle gerçekleşti. Uzun yıllar güreş müsabakalarına katılan ve altın kemeri bulunan Lütfü Arıcıoğlu’nun Güreş Ağalığını yaptığı yağlı güreşler nefes keserken, 13 kategoride 400 güreşçinin katıldığı müsabakalarda Başpehlivanlığı Güngör Ekin kazandı.

 

KORTEJ YENİCİ MEHMET’İN HEYKELİ ÖNÜNDEN BAŞLADI

Silivri Belediyesi 10. Geleneksel Yenici Mehmet Yağlı Pehlivan Güreşleri korteji, geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Kavaklılı Yenici Mehmet’in anısına yaptırılan heykelin önünden başladı. İlçe protokol üyeleri ve mahalle sakinleri, güreşlerin yapılacağı stada kadar mehter bandosu eşliğinde marşlar söyleyerek yürüdü.

 

IŞIKLAR: "GELENEK VE GÖRENEKLERİMİZİ GELECEĞE TAŞIYORUZ”

Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, şunları söyledi; "Bu yıl 10. sunu yaptığımız Yenici Mehmet Yağlı Güreşlerini başlatan çok değerli abimiz, rahmetli Hasan Geyikyepe’ye şükranlarımı sunarak, onu rahmetle anarak konuşmama başlamak istiyorum. 2009’dan sonra oluşan yeni yapıda mahallelerimizde bütün gelenek ve göreneklerimize devam edeceğimizi söylemiştik. Kavaklılı ünlü başpehlivandan adını almış Yenici Mehmet Yağlı Güreşlerimiz Kavaklı var oldukça devam edecek. Yüzyıllardır devam eden ata sporumuzun ilçemizde devam edecek olması burada yaşayanların sahip çıkmasına bağlıdır. Güreşlerin gerçekleşmesinde emek ve çaba harcayan herkese teşekkür ediyorum. Sadece Kavaklı’da değil, tüm mahallelerimizin yerel değerlerini ve geleneklerini sürdürmek arzusundayız. Bizi millet yapan, binlerce yıl bu bayrağın dalgalanmasına, bu ezan sesinin devamını sağlayan tüm gelenek ve göreneklerimizi yaşatıyoruz. Her ne kadar şehirler insanlara ait ise, insanlar da o şehirlere aittir. Geçmişten gelen bütün gelenek ve göreneğimizi yaşatarak onu geleceğe taşıyacağız. Bunu yaşatmak demek; ülkemizin barış ve huzur içerisinde olmasına ilçemizden bir katkı yapmak demektir.”

 

13 KATOGORİDE 400’E YAKIN GÜREŞÇİ

13 kategoride gerçekleşen müsabakalar akşam saat 18.00’e kadar devam etti. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen müsabakaları; Silivri Kaymakamı Salih Keser, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, DP Silivri İlçe Başkanı Halide Avlu, CHP Silivri İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Kayapınar, çevre ilçelerin İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, oda başkan ve yöneticileri, köy ve mahalle muhtarları, çevre il ve ilçelerin güreş ağaları, yüzlerce davetli, basın mensupları ve birçok vatandaş ilgiyle izledi. Cazgır Recep’in manileri ve mehter bandosunun şarkı ve marşlarıyla büyük bir coşkunun yaşandığı müsabaka alanında, Silivri Elit Dans Grubu’nun gösterileri de renk kattı. Yağlı güreşlere katılan herkese birçok ikramda bulunuldu.

 

ARICIOĞLU YENİDEN SEÇİLDİ

Silivri Belediyesi Geleneksel Yenici Mehmet Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin bu yılki Güreş Ağası olan Lütfü Arıcıoğlu, yeniden ağa seçildi. Ağa Arıcıoğlu, Başkan Işıklar ile birlikte objektiflere poz verdi.

 

GÜREŞ ŞAMPİYONLARI MADALYALARINI PROTOKOL ÜYELERİNDEN ALDI

Güreşlerde dereceye giren pehlivanlara ödülleri, protokol üyeleri ve güreşlere katılan güreş ağaları tarafından verildi. Dereceye giren pehlivanlara birçok kişi ve kuruluş tarafından da çeşitli ödüller verildi. Başpehlivanlığı kazanan Güngör Ekin’ e madalyasını Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar takdim etti.

 

SİLİVRİ BELEDİYESİ GELENEKSEL YENİCİ MEHMET YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ’NDE DERECEYE GİRENLER ŞU ŞEKİLDE;

 

Minik -1: Birinci; Ömer Çağdaş, İkinci; Emre Keskin, Üçüncü Samet Yavan, Üçüncü M. Can Erdoğan

Minik- 2: Birinci; Ensar Bıyık, İkinci; Seyit İsot, Üçüncü; Erkan Taş, Üçüncü Abdurrahman İgder

Teşvik- 1:Birinci; Bayram Kara, İkinci; Şükrü Karapınar, Üçüncü; Samil Gül, Üçüncü; Hasan Orakçı

Teşvik- 2: Birinci; Enes Kuş, İkinci; Uğur Lafçı, Üçüncü; Furkan M. Çete, Üçüncü; Doğan Durak

Tozkoparan:Birinci; Seyfullah Karavuş, İkinci Feyzullah Aktürk, Üçüncü Recep Diri, Üçüncü Veyis Andinç

Ayak: Birinci; Alparslan Tekmen, İkinci; Yasir Aksu, Üçüncü; Mustafa Taş, Üçüncü Mehmet Akbeser

Deste(Küçük): Birinci; Özgür Demir, İkinci; Semih Yazıcı, Üçüncü Mustafa Aslan, Üçüncü Ömer Akşehırzıoğlu

Deste(Büyük): Birinci; Emre Gürbüz, İkinci; İsmail Çırak, Üçüncü Gökhan Vurcan, Üçüncü Akın Yak

Küçük Orta Küçük Boy: Birinci Oğuzhan Tekmen, İkinci Tansel Umut, Üçüncü Enser Özgüner, Üçüncü Nedim Gider

Küçük Orta Büyük Boy: Birinci Asil Çelik, İkinci İsmet Karabulut, Üçüncü Nursel Kaya, Üçüncü Serkan Uğduler

Büyük Boy: Birinci Nedim Gürel, İkinci Bilal Kıvrak, Üçüncü Alparslan Aslan, Üçüncü Ender Aldış

Başaltı: Birinci Hasan Zeybek, İkinci Mehmet Sert, Üçüncü Sezen Karaman, Üçüncü Mesut Özgül

Baş: Birinci Güngör Ekin, İkinci Mükerrem Kıyı, Üçüncü Enver Erişti, Üçüncü Arif Akın

 



Editör: TE Bilişim