6360 sayılı kanun ile tüzel kişilikleri kaldırılan köylerde, kanunun uygulanmasına ilişkin vatandaşların ne kadar bilgili olduklarının tespit etmek için yapılan “Köylerin Mahalleye Dönüştürülmesinin Sosyal ve Ekonomik Etkileri” konulu Saha Araştırma Projesi tamamlandı. Silivri Belediyesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Kentsel Gelişim Derneği’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği proje araştırmasında üniversitenin Sosyoloji Bölümünden 39 öğrenci, 2 bağımsız akademisyen ve 4 öğretim görevlisi görev aldı. Projenin sonuçları İstanbul Aydın Üniversitesi’nde gerçekleşen toplantı ile duyuruldu.

IŞIKLAR; “DÜŞÜNMEYE, ÜRETMEYE, ÇALIŞMAYA DEVAM EDİN”


Kürsüde konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan işbirliklerinin önemini vurgulayarak şunları söyledi; “Bu proje bizler için çok önemli. Güzelliği ve ortaya çıkardığı sonuçlar bir yana, üniversitelerin toplumla buluşmasını çok önemsiyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yapılan araştırmalar tozlu raflarda kalmamalı. Köyler; yerinden, yerel, katılımcı, kendi üretebilen yönetme modeliydi. Belediye başkanlıkları gibi köy başkanlıkları kurularak, yönetime katılımın sağlanması, muhtarların doğal meclis üyesi olması sağlanmalı. Köyden kalkınmanın mümkün olduğu, tarımın en önemli gücümüz olduğu bir ülkede, köy tüzel kişiliğinin kaldırılması en çok tarıma ve hayvancılığa zarar verdi. Biz tarım arazilerimizi korumak, endüstriyel tarımı geliştirmek adına çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Silivri’de yaptıklarımızdan çok yaptırtmadıklarımız daha önemli. Bu araştırmayı bu nedenle çok önemsiyoruz. Banu Hanıma, Vural arkadaşıma, Murat Hocamıza, Gökçen Hanıma ve araştırmaya katılan tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum.  Dünyada görmek istediğiniz değişikliğin kendisi siz olun. Düşünmeye, üretmeye, araştırmaya ve çalışmaya devam edin” dedi.


PROJE SONUÇLARI SİLİVRİ’DE DE AÇIKLANACAK


İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman, Kentsel Gelişim Derneği Başkanı Vural proje sonuçları hakkında bilgi verirken; İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Yardımcı Doçent Doktor Zeynep Gökçen Özen Çatlı ve Kentsel Gelişim Derneği Projeler Koordinatörü Murat Lehimler de çalışmanın bilimsel boyutunun sonuçlarını sunum eşliğinde paylaştı. Son 40 yılın en büyük araştırması olduğunu ifade eden akademisyenler, yapılan araştırmada vatandaşların köylü olarak kalmak istediklerini, en büyük korkularının da dışarıdan gelecek göç ve arazilerinin yok olması olduğunu açıkladılar. Bilimsel boyutta tespitlerin yapıldığı araştırma sonuçları Haziran ayında Silivri’de yapılacak toplantı ile kamuoyuna duyurulacak. 

















Editör: TE Bilişim