Silivri Kaymakamlığı tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Mücadele Madalyası ve Berat Takdim Töreni düzenlendi.

Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gaziler, 45 yıl sonra ‘Milli Mücadele Madalyası ve Beratı’ ile onurlandırıldı. Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Sahnesi’nde düzenlenen madalya töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Kuran-ı Kerim tilaveti ve dua edilmesiyle devam eden programa İlçe Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Gamze Almalı, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Vekili Ahmet Mucip Gökçen, İlçe Jandarma Komutanı Güngör Kırarslan, İlçe Emniyet Müdürü Taner Ertürk, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, İlçe Vergi Dairesi Müdürü Kadriye Çetin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, DP İlçe Başkanı Halide Avlu, Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Silivri Temsilcisi Adnan Gürcan, oda başkanları, mahalle muhtarları, gaziler ve aileleri katılım gösterdi. 

GÜRCAN: “BİR ONUR NİŞANESİ OLARAK GURURLA TAŞIYACAĞIZ”
Türkiye Muhalif Gaziler Derneği Silivri Temsilcisi Adnan Gürcan, duygu ve düşüncelerini aktardığı konuşmasında şunları söyledi: “Aynı Kıbrıs Harekatı’nın başladığı gün gibi çok heyecanlıyım. Sizlerde de aynı heyecanı görüyorum. Kıbrıs Türk'ünün can güvenliğini sağlayarak yok olmalarını önlemek, Kıbrıs Adası’nın Yunanistan’a bağlanmasına mani olmak maksadıyla 20 Temmuz 1974’de, 37 bin 500 arkadaşımızla Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldık. Bu harekatta bizlere verilen her türlü görevi başarı ile yerine getirdik ve muzaffer birer gazi olarak vatanımıza geri döndük. Kıbrıs gazileri, üstün cesaret ve kahramanlık örnekleri göstererek emsalsiz bir zafer kazanmışlardır. Paraşütle atlayan, helikopterle inen ve denizden çıkarma yapan bu kahramanlar kısa bir süre içerisinde düşmanı hezimete uğratarak Kıbrıs Türk’ünü esaretten kurtarmış ve Kıbrıs'a barış getirmiştir. 


Bu harekat, Türk savaş tarihinde altın bir sayfadır. Biz gözümüzü kırpmadan katıldığımız bu harekatta, atalarımızdan aldığımız feyizle Türk askerinin savaşlardaki emsalsiz kahramanlığını dünyaya bir kez daha gösterdik. Bugün Kıbrıs Türk’ü kendi devletinde, kendi bayrağı altında hür ve bağımsız yaşamaktadır. Artık adada barış hakimdir. Görevimizi şerefle yerine getirmekten dolayı mutlu ve gururluyuz. Kıbrıs Barış Harekatı'ndan 45 yıl sonra, bizlere tevcih edilecek Milli Mücadele Madalyalarını bir onur nişanesi olarak gururla taşıyacağız. Bu harekatta şehit olan 498 arkadaşımızı ve aramızdan ayrılan gazi kardeşlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.” 

YILMAZ: “SİLİVRİ’DEKİ GAZİLERİMİZİN EMRİNDEYİM”
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, törende yaptığı konuşmada şu mesajları verdi: “Vatanı uğruna gözlerini kırpmadan canlarını ortaya koyan gazilerimiz… Öncelikle 20 Temmuz 1974 tarihinde başlayan Harekâtta Türk Milletinin, yavru vatanı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin davasını canınız pahasına savunduğunuz için yüce rabbim sizlerden razı olsun. Bugün bu onurlu mücadelenin yaşattığı gururla, siz değerli gazilerimizle bir arada olmaktan şeref duyuyorum. Mazisi şanlı cesur Türk milleti, vatanı uğruna savaşmış ve savaşlardan şehit veya gazi olarak çıkmıştır. 45 yıl öncesinde yaşananları hatırladığımızda, Türklere yönelik zulüm ve mezalim hiçbir vicdana sığmayan boyutlara ulaşmış; insanlık tarihine kara bir leke olarak kaydedilmiştir. Hunharca saldırılara dur deme vakti geldiğinde, aynı Çanakkale’de, aynı Sakarya’da olduğu gibi Kıbrıs’ta da dünyaya örnek bir kahramanlık destanı yazdınız. Türk milleti için zorluklara kahramanca göğüs germiş, inançlı bir mücadelenin unvanını taşıyan, milli değerleri kendi benliği gibi benimsemiş, vatan aşığı gazilerimiz her zaman milletimizin gurur kaynağı olacaktır. Gazi unvanı, hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek kadar büyüktür. Sizler, destansı tarihimizin kıvanç abidelerisiniz. Dolayısıyla Silivri’mizdeki gazilerimiz başımızın tacıdır. Her zaman ifade ettiğim gibi, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz olarak Silivri’deki gazilerimizin emrindeyim. Bu duygu ve düşüncelerle, bütün ömrünü Kıbrıs Türklüğüne adamış Rauf Bektaş beyefendiyi ve onun şahsında rahmeti rahmana kavuşan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyorum.” 

PARTAL: “BU HAREKATTA BİR ÇOK KAHRAMANLIKLARA ŞAHİT OLDUK”
İlçe Kaymakamı Ali Partal ise konuşmasında, “Türk milletinin tarihine baktığımız zaman birçok kahramanlıklar görmekteyiz. 1071’de Malazgirt, 1453’de İstanbul’un Fethi, Çanakkale Savaşları’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, Kore Savaşları’nda, Kıbrıs Barış Harekatı’nda ve hala devam etmekte olan terör mücadelemizde bir çok kahramanlıklara şahit olmuşuzdur. Bunlardan birisi de 1974 yılında yaşadığımız, buradaki kahraman gazilerimizin bizzat yer aldığı Kıbrıs Barış Harekatı’dır. 1571 yılından beri biz Kıbrıs’tayız. Kıbrıs Türkiye için çok büyük öneme sahip. Hem Türkiye’nin güvenliği hem de jeopolitik konumu için önemli. Kıbrıs’taki Türk vatandaşlarımızın güvenliği ve garantör yükü olarak her zaman gözümüz Kıbrıs’ta. Şu anda yine Kıbrıs’ta değişik sorunlar yaşıyoruz. Özellikle Akdeniz’deki uygulamalardan dolayı şu anda devam eden bir süreç yaşanıyor. Kıbrıs’ın tarihsel sürecine bakınca; 1878’de 1. Dünya Savaşı’na kadar devam eden ve daha sonra iki eşit Türk Devleti kurulmasına kadar, ardından da 1963’den itibaren oradaki bizim Kıbrıslı Türklerimize yapılan 11 yıllık zulümle birlikte Türk Devletinin garantör yükü olarak oraya asker çıkarmasıyla ve müdahalesiyle şu anda Kıbrıs’a barış ve huzur getirilmiştir. Bu harekâtta 498 şehit verdik ve 70’e yakın Kıbrıslı mücahit şehit oldu. Yine 270 civarında da Kıbrıs Türk’ü şehit oldu. Ben başta bu güzel vatanın kurulmasına öncülük eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, yine bugün Kıbrıs’ta hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizin, ebediyete intikal eden gazilerimizin, bu harekatın başında bulunan Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş beyefendiye rahmet diliyorum. Yine ülkemiz için bu vatan, toprak, bayrak için hayatlarını kaybeden canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Kahraman gazilerimize madalyalarını ve beratlarını takdim edeceğiz. Ben bu madalya ve beratları gurur içinde taşıyacaklarına inanıyorum” dedi.

MADALYA TÖRENİ DÜZENLENDİ
Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gaziler, ülke genelinde düzenlenen törenlerde 45 yıl sonra “Milli Mücadele Madalyası ve Beratı” ile onurlandırıldı. Harekata katılan gazilerin madalya ve beratları Kaymakam Ali Partal, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Gamze Almalı, Rumeli Üniversitesi Rektör Vekili Ahmet Mucip Gökçen, İlçe Jandarma Komutanı Güngör Kırarslan, İlçe Emniyet Müdürü Taner Ertürk ve Beylikdüzü Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Meltem Kaya tarafından takdim edildi.      


Protokol üyeleri, gaziler ve aileleri törenin ardından Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın ev sahipliğinde düzenlenen kokteyle katıldı. Başkan Yılmaz, gaziler ve aileleri ile tek tek ilgilenerek sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.

Editör: TE Bilişim