Silivri Boşnakbahçe Mevkii’nde heyelan tehlikesi sebebiyle taşların aşağı düşmemesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından boydan boya çelik tellerden kafes monte edildi.

Falezlerin üzerindeki tellerin kafes aralıkların çok dar olmasından dolayı kayalıklara yuva yapan kerkenez ve bazı göçmen kuşların yuvalarına ulaşamadığını ve yavrularının besleyemediklerini belirten Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, bu nedenle yavruların telef olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak ilk önce yerel medya aracılığıyla sesini duyurmaya çalışan Korsan’ın bu çağrısını Silivri Belediyesi duyarsız kalmadı. Ancak İBB tarafından takılan çelik kafeslere Silivri Belediyesi’nin müdahalesi yetersiz kaldı.

Ulusal medya ile irtibata geçen Korsan bir muhabir ve kameramanı Silivri’ye davet etti. Korsan ile kayalıkların altında röportaj yapıldı.

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Malumunuz üzerine Silivri Kale Park ve civarı ile kumsal arası yüksek falezlerden oluşmaktadır. Bu falezlere bu yıl bir uygulama ile tel şeritler çekilmiş olduğunu üzüntüyle fark etmiş bulunmaktayım. Muhtemelen amaçlanan aşağıdaki kumsal alana düşecek olası taşlardan ve veya toprak parçalarından insanların zarar görmesini engellemek. Böylesi bir risk var mı bu riski ortadan kaldırmanın tek yolu bu muydu bilemiyorum ama çok önemli bir detayı unuttuğumuzu ve yaban hayata çok büyük bir zarar verdiğimizi söylemek istiyorum.

Her yıl Nisan sonu - Mayıs başında bölgeye üremek için Afrika dan gelen nadir bir Doğan türü olan "Küçük Kerkenez" kuşlarının İstanbul sınırları içerisindeki bilinen tek üreme alanını ellerinden almış bulunuyoruz. Sanırım bir şikayet gitmiş olacak ki teller üzerinde çok küçük çaplarda delikler açılarak içerine Doğan ların girmesi için tedbir alınmış ki gerçekten bu çözüm de bir felaket. Bu kuşların yavruları 10-15 gün içerisinde doğacaklar ve yuvadan uçmaya başladıklarında o delikleri aşmaları imkansız olacak.

Üstelik Avrupa için çok nadir, İstanbul için tek üreme alanı, ülkemizin çok önemli değeri bu kuşların Silivri de gerçekleşen tarım faaliyetlerine de katkıları çok önemli seviye de. Çok önemli sayıda üreme yapan bu kuşlarımızın ebeveynleri her yarım saatte bir tarım arazilerine gidip zararlı böcekleri, fareleri avlayıp sürekli olarak yuvada ki yavrularına taşımaktalar. 

Çok kritik bir zaman diliminde olduğumuzdan ötürü bir an önce kuşlarımızı rahatlatacak gerçek çözümler ile yapılan çalışmaya müdahaleler yapılmasını bekliyoruz. Avrupa için çok nadir olan, yüzyıllardır bizlerle olan bu kuşların İstanbul da ki bilinen tek üreme alanının elden gitmesi, bu kuşları ilimizde bir daha göremeyeceğimiz anlamı taşımaktadır.

YETKİLİLER GELİYOR

Korsan; haberin yayımlanmasıyla birlikte kendisini arayan İBB yetkililerinin yarın (05.05.2021) Silivri’ye gelerek alanda inceleme yapacaklarını ve konuya bir çözüm bulacaklarını belirtti.

Editör: TE Bilişim