Kale Kayışları fabrikasında işçilerin direnişi yaklaşık 80 gündür devam ederken önceki gün yaşandığı iddia edilen ve fabrika sahibi Faruk Dağlı ve oğlu F.D.’nin de adının karıştığı darp olayıyla ilgili olarak bir basın açıklaması düzenlendi.

Silivri sahibi Atatürk Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasına çok sayıda işçi ile birlikte CHP’li Silivri Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı da katıldı.

“Susma sustukça sıra sana gelecek”, “zafer direnen emekçinin olacak” ve “çocuğa uzanan eller kırılsın” şeklinde sloganların da atıldığı eylemde söz alan Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Bizler Çanta’da kurulu olan Kale Yayış işyerinde çalışan, ama çalıştığı anda da ölüm tehlikesi ile karşı karşıya olan insanlarız. Bizler Petrol iş Sendikası’nın çatısı altında, anayasamızın 51. Maddesi gereğince sendikaya üye olarak sendikalı çalışmak için mücadele eden insanlarız.

Bizler Kale Kayış çalışanları olarak bu fabrikanın büyümesi için ve fabrika sahibinin ekonomik anlamda daha fazla güçlenmesi için emeğimizi veren insanlarız. Bizler burada verdiğimiz emeğimizin karşılığında sadece ve sadece namusumuzla evimize helal ekmek götürmek için mücadele insanlarız.

Bizler bu mücadeleyi verirken bu fabrikada üç tane arkadaşımızın iş kazası nedeniyle hayatını kaybettiğini Silivri halkına bir kez daha hatırlatıyoruz.

Buradan bütün Silivri halkına sesleniyorum; bu emek mücadelesinde bizlerle birlikte olmak zorundasınız.

Kale Kayış işyerinde çalışırken kolu kırılan, kanserojen maddelerle muhatap olan, havalandırma olmadığı için KOAH hastası olan Hale Kayış çalışanlarının bu haklı isyanını gözmezlikten gelenleri esefle kınıyoruz. Yine bizlere destek vermesi gerekirken desteklerini esirgeyen bütün siyasi partileri hiçbirini ayırmadan esefle kınıyorum.

Kale Kayış’taki bu haklı mücadelemize yılmadan sonuna kadar devam edeceğiz.

Eşlerimiz, çocuklarımızın bizim en kutsal varlıklarımızdır. Çocuklar geleceğimizdir. Bizim çocuğumuzu darp etmeye çalışanlar bu ülkede yaşamaya hakkı olmayanlardır.

Türkiye’de işsizliğin yüzde 20’lere geldiği günümüzde fabrikasında Suriyeli, Azeri ve Türkmen çalıştıran Kale Kayış’ın sahibine sesleniyorum. Akşam iftar yapıyorsun; helali hoş olsun. Keşke senin için 14 yıldan beri Kale Kayış’ta çalışan dışarıdaki (direnişteki) arkadaşlara da bu iftarı verseydin daha anlamlı olurdu. İftar yemeğinde o insanlara harcadığın parayı kazandıran adamlar burada. Sen bu paraları bu insanların sayesinde kazandın.

Akşam lokantada iftar yemeği veriyor ve tesadüfen de bizim çalışan arkadaşlarımızın eşlerinden de orada bulunanlar var. İnsanlar konuşarak anlaşır diye düşünerek Faruk Bey’in ayağına gidip konuşmayı denemişler. Fabrika sahibi de iftardan sonra bir odada oturup konuşalım eşlerinizi de alın demiş. Daha sonra alınan bu randevu karşılığında gidip Faruk Bey ile oturup konuşuyorlar. Ancak fabrika sahibinin 17 yaşındaki oğlu arkadaşlarımızı darp etmeye ballıyor. Bu esnada kendisine Faruk Bey ve genel müdür seviyesindeki bir çalışan da destek veriyor.

Biz bu ilkenin topraklarında yaşayan ve çok güzel örf ve adetlerimiz var. Bizim adetlerimizde eşinin yanında bir erkeğe tokat atmak kelimelerle anlatılamayacak kadar kötü bir harekettir.

O yetmiyor ve annesinin kucağında bulunan 5 aylık bebeği de darp ediyorlar. Kadın bir kardeşimiz, eşine yapılan saldırıdan dolayı baygınlık geçiriyor ve o kadın fabrika sahibi tarafından yerde tekmeleniyor.

Bunlar kabul edilemez…

Bizler Petrol İş Sendikası olarak kale Kayış’taki arkadaşlarımızın mücadelesini her zamanki gibi en önde yapmaya devam edeceğiz.

Editör: TE Bilişim