Silivri Belediyesi’nin birinci katında oluşturulan ve belediye başkanı Volkan Yılmaz tarafından Silivri’nin ilk belediye başkanı Eşref Efendi’nin adı verilen toplantı salonunun kapısında yer alan iki adet Selçuklu Yıldızı ortasında yer alan çift başlı kartal figürü dikkatleri çekiyor.

Biz de merak ettik ve sizin için araştırdık.

Eski çağlarda Hititler ve Sümerler'de rastlanan çift başlı kartal motifi, günümüzde de pek çok kurumun simgesinde yer alıyor. 

Çift başlı kartal figürü ilk kez M.Ö. 3000 sonları ve 2000 başlangıcında Mezopotamya’da görülür. Daha sonra ise bütün Orta Asya’ya yayılmıştır. Anadolu’ya kadar uzanan evrede çift başlı kartal , Türk medeniyetleri tarafından sevilerek kullanılmıştır. Bu kullanımında pek çok sembolik anlam yüklenmiştir. Orta Asya’da çift başlı kartal ; nazarlık, tılsım, aydınlık ve güneş sembolü olarak işlenir. Sikkeler üzerinde ise bazı hükümdarlar arma-sembol, diğer bir kısım hükümdar ise hükmetme gücünü destekleyen, pekiştiren bir motif olarak kullanılmıştır. Artuklu sikkelerinde ve Anadolu’daki Selçuklu yapılarında kullanılan çift kartal simgesi surlarda, cami ve medreselerde, saraylarda; koruyucu ve hakimiyet sembolü olarak ve kötü güçlerden koruyucu olarak kullanılmıştır.

Selçuklu yıldızı ise; Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldızın Ortadoğu`da bulunan eski medeniyetlerde ve İslam dünyasında yaygın olarak kullanıldığı, sayı biliminde sekizin (8) cenneti anlatan bir sembol olduğu belirtiliyor.

Silivri Belediyesi Eşref Efendi Toplantı Salonu kapısındaki Selçuklu yıldızı içerisinde yer alan çift başlı kartal ise; çok sayıda medeniyet tarafından kullanılan çift başlı kartalın burada Türk medeniyetlerine ait anlamlarıyla birlikte kullanıldığına vurgu yapıyor.

Editör: TE Bilişim