Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin genel kurulu geçtiğimiz hafta lüks bir et lokantasında yapıldı.

Bazen “genel kurullar” (!) yapılmış gibi gözükür; ancak o aslında gerçek bir genel kurul değil göz boyamak için yapılan bir formalitedir.

Şimdi Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin genel kuruluyla ilgili şaibeleri buradan tek tek anlatmak istiyorum.

Sebahattin Öpçin, 25 yıldan bu yana aralıksız olarak kooperatifin başkanlığını yürütüyor. Bir kere kooperatif başkanı olduktan sonra girdiği her genel kurul seçimini kazanmaya başladı.

Peki bu nasıl oluyor?..

Yasalarda bir boşluk var. Bu boşluk doğrultusunda kooperatiflerin genel kurullarında üyeler başka üyelere vekalet vererek kendileri yerine başkalarının oy kullanmasına müsaade edebiliyor.

"Vekâlet oy" denilen bu vekalet verme işlemi için notere de gitmeye gerek yok. Kooperatif ofisinde tükenmez kalem ile imzalayacakları tek bir kağıt vekalet verme işlemi için yeterli..

Sebahattin Öpçin yönetimindeki kooperatif çalışanları; paraya sıkışarak yana yakıla kendilerine başvuran esnafın kredi işlemlerini yaparken işte bu vekâlet kâğıdını uzatarak imzalamasını istiyor. O esnada paraya sıkıştığı için bir an önce işlemlerin yapılmasını dört gözle bekleyen esnaf, kooperatif yönetimi ile sorun yaşamamak adına kendisine uzatılan vekalet kağıdını imzalayarak genel kuruldaki oy hakkını Sebahattin Öpçin’e yakın olan üyelere devretmeyi kabul ediyor.

Yani, esnafın o anki ekonomik sıkışıklığı istismar ediliyor…

Şimdi soruyorum size; bu yapılanlardan sonra Sebahattin Öpçin’in girdiği kongreyi kazanamaması düşünülebilir mi?

Bu vekalet oy sistemi bir ay kadar önce kamuoyunda tartışılmaya başladığında Sebahattin Öpçin çıkıp; “bu seçimde vekalet oy sistemini uygulamayalım. Her üye kendi oyunu bizzat kullansın. Böylece şaibeleri de bitirelim” diyebilirdi…

Bunu diyebildi mi?

Tabi ki hayır…

Devam ediyorum; çünkü şaibeler sadece bu kadarla sınırlı da değil…

Kongre tarihi çok geç açıklandı…

Böylece Sebahattin Öpçin dışında aday olmak isteyenlerin rahat bir şekilde hazırlık yapabilmelerinin önü kesilmiş oldu.

Kongre; hafta arası ve mesai saatleri içerisinde yapıldı. Başlangıcı da tam Cuma namazı saatine denk getirildi…

Böylece kooperatif üyelerinin oy kullanmak için vekaletname vermiş olsalar bile yine de bizzat genel kurula katılmaları zorlaştırılmış oldu.

İlçedeki statükonun gazetesi Hürhaber; genel kurulun "çok başarılı geçtiğini" yazdı. Çünkü Sinsinar Hanım Silivri’yi değil, kazanacağı ilan parasını düşünüyordu...

Bütün bu yaşananları değerlendirdiğimizde; bence bu genel kurul murdar oldu

Şimdi şunu merak ediyorum…

70 yaşını aşan Sebahattin Öpçin 25 yıldır bu kooperatifin başkanı ve halen de aday olarak göreve devam etmek için olağanüstü çaba sarf ediyor.

Peki neden?

Hiç düşündünüz mü?

Oturduğu koltuktan neden kalkamıyor?