Silivri Belediyesi Toprak, Bitki ve Su Analiz Laboratuvarı Alipaşa Mahallesi’nde gerçekleştirilen açılış ile bölgedeki köylü ve çiftçilere hizmet verecek.

Silivri Belediyesi’nin daha önce Alipaşa Mahallesi’nde arazisini tahsis ettiği ve Silivri Ziraat Odası Başkanlığınca inşaatı gerçekleştirilen Toprak Laboratuvarı işletmesi daha önce özel bir işletmeye verilmiş şirketin Silivri Ziraat Odası ile anlaşmazlığı ve çeşitli sebepler ile Ziraat Odasının istediği hizmeti verememesi üzerine lağvedilmişti.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın konu üzerine Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu ile yaptığı görüşmeler neticesinde, bir önceki şirketin içini boşalttığı laboratuvar tekrardan çiftçilerin hizmetine girecek hale getirilmiştir. Silivri’nin 860 km2’lik toplam yüzölçümünün 460 km2'si Tarım arazisi olması nedeniyle konuya ağırlık verdiğini belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar: “ Laboratuvarın yeniden işlerlik kazanması için yaklaşık 300 bin liralık yatırım yapılması gerekiyordu. Ziraat Odası Yönetimi ve Başkanı Sayın Metin Gürsu’nun sunduğu rapor doğrultusunda bu hizmetin gerekliliğini düşündük ve gerekli yatırımı köylü ve çiftçilerimiz için gerçekleştirdik.” Dedi. 14 Ağustos tarihinde ikinci kez açılışı yapılan Silivri Belediyesi Toprak Bitki ve Su Analizi Laboratuvarı daha önceki işletmenin verdiği hizmete artı olarak bitki ve su tahlilleri de gerçekleştiriyor.

GÜRSU: BÖLGEMİZDE TARIMI YAYGINLAŞTIRMAYA ÇALIŞTIĞI İÇİN BELEDİYE BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ”

Alipaşa Mahallesi’nde gerçekleştirilen açılışta konuşan Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu: “Bugün gerçekten amacımız sadece hizmet. Bunu da saygı değer Silivri Belediye Başkanımızın, Silivri’mizde çiftçimize, Trakya’daki çiftçisine bakış açısını en güzel şekilde yansıtan değerli bir hizmeti sizlerle paylaşıp birlikte açılışını yapacağız. Çiftçi ailemiz 11.700 üyesi bulunan Silivri ziraat odasının aileleri kendi geçimleri ve Silivri’mizin sofralarına giden tüm gıdaları, ihtiyaçları, çalışarak, alın teri ile bizlere sunuyorlar. Buda en güzel en helal ekmek demektir. Toprak insanı sever, sen toprağı seversen toprakta seni ödüllendirir. Bunun kıymetini bizim belediye başkanımız her yerde söylüyor. Böyle bir belediye başkanımız olduğu için de kendisine on bir bin çiftçi ailesi adına bize bu kadar sahip çıktı, bölgemiz de tarımı yaygınlaştırmak için elinden geleni yaptığı için teşekkür ediyorum. 29, 30, 31 Önümüzde Tarım Fuarımız var. Amaç çiftçilerimize yeni teknolojileri ayağına getirmek. Buda bakın yine Silivri Belediyesinin çok büyük destekleri. Silkent’in ve çalışanlarının ortak çalışmaları ile yine çiftçimize sadece hizmet amaçlı. Başka yerlerde, gittiğimiz fuarlarda firmaların yer kiralaması olur. Bedel öderler. Her türlü imkânları sağlarlar. Bunu Silivri Belediyesinin kendi imkânları ile gelen firmalara ve çiftçilere hizmet amaçlı ücretsiz olarak sunuyorlar, sadece ve sadece tek bir düşünceleri var oda hizmet etmek, çiftçinin ayağına hizmeti getirmek. Buda çok ayrı bir özelliktir. Sadece traktörün en iyisini almakla, tohumun en iyisini almakla olmuyor. Toprağında derdini bilmek lazım. Toprağında ne istediğini, hangi minerallere ihtiyacı olduğunu da bilmemiz lazım. Bilmeden fenni gübreleri veyahut değişik ilaçları bilinçsizce kullanırsak o toprak bize vefasızlık yapar. Bunun da en güzel örneği işte burada görmüş olduğunuz çok değerli bir tesis ile ekeceğiniz toprağın ne istediğini, önce tahlili yapacaksınız, rapora göre uygulamanızı yapacaksınız. Bunun sonucunda ise o toprak size çok çok verimli kaliteli ürünler verecek. Bu tesisimizin bölgemize çok faydalı olacağına inanıyorum. İnancım sonsuz. Yapılan tahlillerde girdi maliyetlerini en az yüzde elli aşağıya çekecek bir sistem bu. Burada çok fazla kar marjı da düşünmüyoruz. Belediye Başkanımız da sağ olsun belli masrafların çoğunu da o karşılıyor. Bizde ziraat odası olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.” Şeklinde konuştu.

IŞIKLAR:” BİR KENTİN GÜÇLÜ YANLARINI BİLEREK ÜSTÜNE GİTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar: “Ben şimdi bu kadar konuşulan tahlilden laboratuvardan anlamıyorum. Ben Silivri’de bu tarım topraklarının tutmasını düşünüyorum. Toprakları yağmadan, baskı altından kurtarmamız lazım. Sadece mezarlıklardan başka yeşil alan kalmayan, üretmeyen dışarıdan alıma bağlı kaldığımızı, fide parası ödediğimizi biliyor musunuz bilmiyorum.  Bir belediye başkanı olarak oranın aktif, güçlü yanlarını, avantajlı yanlarını bilerek onu öne çıkarmak amacımız. Hibrit tohumla dışa bağlı bir tarımdan kurtulmamız lazım. Bu toprakları gelir getiren nimet haline sokarsak satışlarını önleriz. Çiftçinin 50 yılda alamadığı parayı 1 seferde getirip önüne koyarsanız o toprağı satar parçalar. Bu toprağın bitmeyen bir zenginlik olduğunu anlarsa ve bununla neler yapabildiğini görürsek kıymetini anlarız. Şimdi biz toprağım yok diyene toprak sunarak balkonlarında bile ihtiyacını görebilecek teknolojileri göstermeye çalışıyoruz. Bu toprakların 430 km2 si Allah vergisi simsiyah bir toprak, yağmadan korur geleceğin zenginliği olduğunu anlatırsak ancak bu şekilde geleceğe, çocuklarımıza bu emaneti taşıyabiliriz, yerel kalkınmanın örneklerini yaratabiliriz. Türkiye’de ilk defa bir belediye Toprak Tahlil Laboratuvarı kuruyor. İlk defa plantasyon tarımla uğraşıyor. Biz sadece bir kentin güçlü yanlarını bilerek bunun üstüne gitmeye çalışıyoruz.  Farklılıklar yaratarak kalıcı üstünlükler taşıyabilecek şeyler yapabiliriz. Bunu hep beraber yapabiliriz.  Bir Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi’nin kuruluş ayaklarından birinin olmasından paketlemeyi, pazarlamayı,  teknoloji kullanımını anlatan, inovasyonu anlatan bir üniversiteye dönüşmesini istiyorum. Bu çabaların yerel kalkınma modeline dönüşmesini diliyorum ve umuyorum.” şeklinde konuştu.

















Editör: TE Bilişim