Silivri’de üretim yapan fabrikalardan da çok sayıda Kovid-19 vakası bilgileri geliyor.

Salgının bu kadar yaygın olduğu bir dönemde çok sayıda insanın bir arada çalıştığı fabrikalarda vaka çıkmaması zaten mümkün değil.

Ancak bazıları var ki dikkat çekecek sayıda vaka belirlenmesine rağmen üretimi durdurmayarak yüzeysel önlemlerle işi geçiştirmeye çalışıyor.

İngiliz Essentra’nın çoğunluk hisselerine sahip olduğu ve eski sahipleri Rıdvan MertözMustafa Mertöz tarafından yönetilen Mesan Kilit adlı fabrika iki ayrı binadan oluşuyor ve 380 civarında işçi çalışıyor. Yeni yapılan ikinci binada 200 civarında işçi var. Kolan Hastanesi ile anlaşmalı olan bu fabrikada şu ana kadar 30’a yakın işçide Koronavirüsü tespit edildi. Virüs tespit edilen işçilerin çok yakın çalıştığı 2-3 kişi hemen teste gönderiliyor. Vatandaştan test için 900 TL alan Kolan Hastanesi, anlaşmalı olduğu Mesan Kilit’ten kişi başına 250 TL test ücreti alıyor.

Virüs testi pozitif çıkan hastanın en yakınındaki 2-3 kişiyi teste göndermek diğer işçileri koruyabilmek için yeterli değil. Çünkü bu işçiler aynı yemekhaneden yemek yiyor, aynı tuvaletleri kullanıyor ve molalar sırasında iki ayrı sigara odasında onlarca kişi aynı anda sigara içiyor.

Fabrika yöneticileri önlem alınmış görüntüsü verebilmek için girişlerde HES kodu kontrolü yaptırıyor. HES kodu; virüsü pozitif olanları kayıtlarını gösterir. O anda virüs taşıyıp da henüz doktora başvurmamış olanları HES koduna bakarak göremezsiniz. Yine tedbir alınıyor görüntüsü verebilmek için içeride bir hemşire çalıştırılıyor ve zaman zaman ateş ölçümü yapılıyor. Tamam da virüsü taşıyan, ancak henüz ateşi çıkmamış vaka olma olasılığı çok yüksektir.

380 kişinin çalıştığı bir fabrikada 30’a yakın pozitif vaka çıktıysa bir iki hafta üretimi durdurarak işçileri eve gönderirsiniz. Fabrika ilaçlanır vs.. Aksi halde bu virüsün yayılmasını hemşire ile önleyemezsiniz. Yarın öbür gün virüs kapacak olan işçilerden birinin evinde yaşlı annesi babası olabilir…

Allah korusun bu yaşlı insanlar ölebilir…

İşte o zaman vebal altında kalırsınız...

Evet anlıyorum; bir süreliğine üretime ara vermek bir miktar kâr azalmasına sebep olacaktır. Ancak hiçbir maddi kazanç insan canından daha değerli değildir…

Belki Mesan Kilit’teki bu durumu duymayacak ve bilmeyecektiniz…

İşte yerel medya bunun için var…