Silivri Belediye Meclisi’nde dün yeniden gündeme gelen usulsüz arsa satışları olayı nedir, neyin nesidir?

Şimdi kalemim yettiğince bu konuyu anlatmak istiyorum…

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi; kent içerisindeki belirli bölgelerin kamu yararına olacak şekilde yeniden düzenlenmesini tarif eder. Bu maddeye göre örneğin Silivri’nin henüz imara açılmamış bir alanı (hak sahiplerinin tarla vs gibi yerleri de dahil olmak üzere) sil baştan hamur yapılarak yeniden düzenlenir. Bu düzenleme kapsamında okul yeri ayrılır, cami yeri ayrılır, belirli alanlarda yollar açılır. Bu sayede vatandaşın o bölgedeki çok fazla değerli olmayan tarlası yapılan düzenleme sonucunda arsa statüsü kazanarak değerlenir. Ve bunun karşılığında o vatandaş arsa statüsü kazanan yerinin bir bölümünü kamuya terk eder. Bu terk edilen yerler birleştirilerek okul, park ve cami alanı haline getirilir. Vatandaşın arsası metrekare olarak küçülmüş olmasına rağmen eskisine göre daha fazla ekonomik değer kazanmıştır.

İşte şimdi çok önemli bir noktaya geliyoruz; 18. madde uygulaması sırasında vatandaş tarafından zorunlu olarak kamuya terk edilen alanlar belediyeler tarafından arsa statüsü verilerek kişilere satılamaz. Buralara sadece yol, park, okul ve cami gibi kamusal tesisler yapılabilir.

Özcan Işıklar'ın görev döneminde Selimpaşa ağırlıklı olmak üzere Silivri’nin değişik bölgelerinde 18. maddeyle kamuya terk edilen yerler Silivri Belediyesi tarafından kağıt üzerinde arsa statüsü kazandırılarak satıldı.

2009 ila 2014 döneminde görev yapan AK Partili Silivri belediye meclis üyeleri de bu satışlarla ilgili olarak idare mahkemesine başvurdu. Satışlar mahkeme kararı ile iptal edildi. Silivri Belediyesi avukatları mahkeme kararını temyiz etti. Yapılan temyiz incelemesi sonrasında Danıştay da idare mahkemesinin iptal kararını onadı.

İşin düşündürücü tarafı; konu idari yargıya intikal ettikten sonra bile Işıklar yönetimi tarafından aynı yöntemle usulsüz satışlar yapılmaya devam edildi…

Şimdi konuya bir de şu yönüyle bakalım:

Özcan Işıklar, çalışma hayatının tamamını belediyecilikle geçirmiş bir isim… Başkan seçilmeden önce Silivri Belediyesi’nde meclis üyeliği yaptı, başkan yardımcılığı yaptı, Çorlu Belediyesi’nde başkan danışmanlığı yaptı, yine bir dönem şirket kurarak Türkiye’deki çeşitli belediyelere ticaret yaptı…

Yani belediyecilik açısından masanın her tarafından bulunarak yıllarca tecrübe edindikten sonra belediye başkanı oldu…

Kaldı ki geçmiş yıllarda Ahmet Yağcıoğlu'nun Selimpaşa belediye başkanlığı döneminde benzer bir olay yargıya intikal etti. Özcan Işıklar'ın bu olayı bilmemesine imkan yok...

Peki bu kadar tecrübeden sonra göz göre göre, adet bile bile lades diyerek Silivri Belediyesi’ni böyle bir zor duruma nasıl sokabildi?

Bunun takdirini siz değerli okuyucularımın vicdanına bırakıyorum…

Bu usulsüz arsa satışlarının Silivri Belediyesi, dönemin belediye meclis üyeleri, belediye memurları ve arsaları alan vatandaşlar açısından hukuki ve mali sonuçları olacak...

Bu sonuçların da şu şekilde oluşması bekleniyor:

1- Danıştay’ın iptal kararının ardından belediye geri dönmek zorunda olan arsalar (!) için alınan paralar faizleriyle birlikte vatandaşa iade edilecek. Bu nedenle Silivri Belediyesi bütçesinde çok ciddi bir ekstra borç yükü oluştu.

2- Satışlar belediye meclis kararıyla yapıldı. Dolayısıyla bu satışa “evet” oyu veren dönemin meclis üyeleri de Özcan Işıklar ve işlemlere imza atan memurlarla birlikte yargılanacak.

3- Satışlarla ilgili işlemlerde imzası olan belediye memurları çok ciddi yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın geçtiğimiz günlerde söylediğine göre; bazı memurların memuriyetleri yanabilir ve emeklilik hakları bile ortadan kalkabilir.

4- Arsaları alan vatandaşlar bu satın alma için yüklü paralar ödedi. Ancak şu anda arsaları kullanamıyorlar. Ne satabiliyorlar ne de ticari olarak değerlendirebiliyorlar.

Silivri Belediyesi bütçe açısından oldukça zor günler geçiriyor...

Özcan Işıklar döneminden gelen ve neredeyse 250 milyon TL’ye ulaşan borçların haricinde; yine aynı dönem usulsüz olarak yapılan arsa satışlarının Danıştay tarafından iptal edilmesinden dolayı bu satışlarla alınan paranın da faizleriyle birlikte iade edilmesi gerekiyor.

İşte bu son gelişmelerle birlikte Silivri Belediyesi’nin kurumsal borcu iki katına çıkacak duruma geldi...

Sonuç olarak; Silivri Belediyesi, Özcan Işıklar’ın “marifetlerinden” dolayı uzun yıllar doğru düzgün hiçbir yatırım yapamayacak duruma düştü…

Işıklar’ın “marifetleri”; Silivri’yi sadece kendi dönemi olan 2009 ila 2019 yılları arasında değil; belki de ileriyle dönük 15-20 yıl kilitlemiş oldu…

Işıklar kuyunun dibine bir taş attı; şimdi herkes elbirliğiyle o taşı çıkartmaya çalışıyor...