Silivri Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Melih Yıldız, CHP Geubu adına söz alarak Silivri Belediyesi yönetiminin 2021 Yılı Faaliyet Raporu'nu eleştirdi.

Yıldız'ın konuyla ilgili konuşması şu şekilde:

Değerli arkadaşlar, belediyeler bütçe performans planı gibi yıllık yapacağı görevleri meclise getirir, yetki alır ve uygular. Bu görevleri yaparken meclis denetimi, saydamlık hesap verilebilirlik

açısından önemlidir. 5393 sayılı belediye kanununun 15. Maddesinin A bendi: “Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyette girişimde bulunmaktadır.” der. Ülkemiz tüm dünyanın yaşadığı pandemi ve onun yarattığı ekonomik krizden doğal olarak etkilenmiştir. Ülkemizin etkilenmesi dolayısıyla ilçemizde de etkisini fazlasıyla göstermiştir. Çünkü biliyoruz ki ilçemiz sanayi turizm tarım ve hizmet sektörleri ağırlıklı bir ekonomik yapıya sahiptir. Bu yönüyle krizin ilçemize etkisi daha fazla olmuştur. Gayrisafi milli hasıla 800 milyar dolar civarında iken, bunun %3’ünü üreten ilçemiz 600’ü aşkın sanayi potansiyeli, 500km2 yakın tarım alanı, 42 km sahil şeridi ile çok güçlü dinamiklere sahiptir. Bu gücü daha da pekiştirip arttırmak, sahip olduğumuz potansiyeli açığa çıkarıp geleceğe taşımak da bu meclisin görevidir. Bu nedenle belediyemiz günlük temizlik yol sosyal donatı ve sosyal görevleri ile ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında ilçemizi geleceğe

taşımalıdır. Silivri de geleceğini planladığımız çocuklarımız, bugün iş, aş arayan gençlerimiz ve geçim sağlayıp huzur arayan hemşerilerimizin özlemleri yaşamaktan gurur duyacakları bir Silivri’dir. O nedenle günübirlik görevlerimiz dışında ilçemizingeleceğe taşıyan hizmetlerin bu mecliste konuşulması tartışılması gerektiğine inanmaktayız. Kentin ekonomik hayatının canlanması için yönlendirici ve teşvik edici olmak belediyeyi yönetirken Silivri’de istihdamı artırmayı, üretim ve girişimcilik kapasitesini yükseltmeyi önümüze öncelikli hedef olarak koymalıyız.

Bunun yanı sıra Çevre Düzeni Planı’ndan gelen nitelikli fonksiyonların varlığıyla birçok avantaja sahip bir ilçeyiz. Bunların geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesi için elinizdeki hükümet desteği ve İBB’nin herkese eşit hizmet anlayışından yararlanmalıdır.

KENTE YENİ ÖZELLİKLER KAZANDIRILMASI HEDEFLENMELİ

Belediye yönetiminin Silivri’ye dair yüzeysel "marka kent" yaklaşımının ötesine geçmek "akıllı kent", "yaratıcı kent", "sürdürülebilir kent" gibi, "çocuk dostu kent", "kadın dostu kent" gibi, dünyadaki yeni kavramları yakından izleyecek ve uygulayabilecek bilgi birikime ve vizyona sahip olması gerekiyor. Silivri’nin belediye başkanı " kente yeni özellikler kazandırmayı hedefleyen bir belediye başkanı olması gerekiyor.

BAŞKAN BİZE ŞAKA YAPIYOR DİYE DÜŞÜNDÜK

Değerli arkadaşlar; 1 Nisan günü elimize ulaşan faaliyet raporuna şöyle bir baktığımızda sayın başkan herhalde bize şaka yaptı diye düşündük. Bizim sürekli dile getirdiğimiz iddiaların doğruluğunu adeta kanıtlayan bir rapor ile karşı karşıyayız. Devlet ve İBB yatırımlarını çıkardığımızda belediyenin kendi öz kaynağıyla yaptığı hiçbir hizmetin olmadığı aşikar.

VAH SİLİVRİ’NİN HALİNE

Faaliyet raporunun daha ilk sayfasında sayın başkan: “ 2020 yılı, verdiğimiz sözlerin hayata geçirildiği ve yeni projelerin oluşturulduğu bir yıl olmuştur.”(diğer yıllarda böyle olursa vah Silivri’nin haline).

Bu faaliyet raporunda esnaf yok, işçi yok, kadın yok, gençler yok, deprem yok, köylü yok, özellikle Silivri ye umut olacak vizyon yok. 355 adet kaçak inşaat yıkım fotoğrafı (kırsalda bulunan kaçak yapılara gösterdiğiniz hassasiyeti yerleşik alandaki kaçaklara da gösterin ki adil bir yaklaşım olsun.

SOSYAL YARDIM İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

2020 yılı pandemi ile geçti, ancak Silivri Belediyesi’nin Sosyal yardım işleri müdürlüğü bütçesine bakınca pandemi Silivri’ye uğramamış gibi görünüyor. 2020 yılında ayrılan bütçe ise 6 milyon 063 bin lira iken pandeminin tüm dünyayı sarstığı 2020 yılında 4 milyon 579 bin lira harcanmış. Belediye kasasında para bulundurmakla övünmek yerine pandemi döneminde sosyal yardım bütçesinin tamamının kullanılmasını beklerdik. Sosyal yardım için harcansaydı daha iyi olmaz mıydı?

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ

Silivri Belediyesi 2020 yılı bütçesinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bütçesine ayrılan pay 8.995.000 TL'nin 5.172.479 TL, si gerçekleşmiş,

nedeni ortada; PANDEMİ. Sorun pandemi olduğu bilindiğine göre, Pandemiden dolayı kültür hizmetlerinizi yapamadınız bunu anlıyorum, peki bütçede para olduğu halde bu parayı neden sosyal yardımlarda kullanmadınız. Hem de tam da vatandaşın ihtiyaç duyduğu bir zamanda?...

BAŞKAN YILMAZ’DAN ESNAFLARA DESTEK (komşu belediyelerin esnaf yardımı)

63. sayfada TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’nün 23 059 481.19 TL gerçekleştiği görülüyor.

“Bizden önce mütahit Silivri’nin çöpünü 18 milyon TL’ye topluyordu biz bunu ortalama 4.5 milyon TL’ye mal ediyoruz yani 13,5 milyon çöpe gitmiyor, Silivri’nin çöpe atacak tek kuruşu yok”. Yıllık 13,5 milyon*5yıl =67,5 milyon 5 yılda. Çöp toplama işini 4.5 milyon TL’ye yapacağım ve diğer belediyelere örnek olacağım diye bahsettiğiniz çöp hizmeti 23 059 481.19 TL milyona gerçekleşmiş görünüyor. Üstelik lastik, yakıt gibi harcamalar bu rakamın dışında görülüyor. Biz hangi Volkan Yılmaz’a inanacağız sayın başkan? Görünen çöp ile ilgili bir tasarruf yok. Lütfen bizden ve Silivri halkından özür dileyin.

BASIN YAYIN HALKLA İLİŞKİLER

5.480.000TL bütçe ayırdığınız basın yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğünün gerçekleşme oranı 5.722.191,70TL. Yani reklama tanıtıma gelince bütçeyi aşabiliyorsun, ama sosyal yardıma gelince tasarruf diyorsunuz.

FEN İŞLERİ ve PARK BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ

-Yine aynı sayfada Fen işleri müdürlüğü, park ve bahçeler müdürlüğü bütçelerinin çok altında gerçekleşmesi çok fazla bir iş yapılmadığının göstergesidir. Performans göstergelerine baktığımızda salgın bahanesine sığınarak gerçekleştirememişsiniz. (Kapalı Pazar yeri yapımı-kent müzesi ve sanat merkezi yapımı) Sayın belediye başkanı defalarca ifade ettiğiniz gibi iyi futbolcu olduğunuz belli tribünlere çok iyi oynuyorsunuz, ama maalesef iyi bir belediye başkanı değilsiniz. Verilen sözlere vaatlere bakalım mı? İstanbul’un 39 ilçesinde bir tek Silivri’de kültür merkezi yok göreve gelir gelmez yapacağız. (Biz göreve geldiğimizde tiyatro salonu, sergi ve fuaye salonu, nikah salonu yoktu)

Çarşı merkezinde New Center diye garabet bir bina var ben o binayı yıkıp oraya tarihi organik köy pazarı kuracağım. (İBB tarafından tahsis edilen yere bir köy pazar yaptınız, teşekkür ederiz.)

100 bin metre kareye bir çocuk köyü kuracağız. (Silivri’deki çocuklar bu müjdeyi 2 yıldır sizden bekliyor.)

Silivri’ye 3 yıl içerisinde 5 tane kapalı otopark yapacağız. (15 yıllık sorunu çözeceğim.) Silivri’ye 10 bin kişilik şehir stadı ve yanına kamp tesisi yapacağım. (İBB yaptı.)

Koltuğa oturur oturmaz her mahalleye ücretsiz kreş yapacağım.

Gençlik Merkezi,

Emekliler Lokali,

Kent Müzesi ve Sanat Merkezi,

Engelli Eğitim Merkezi, (Eykom)

Boğluca Deresi Rekreasyon Projesi

Yani değerli Silivrililer sizin anlayacağınız biraz boya biraz makyaj hepsi o kadar. Halen mirasyedi belediyeciliğe devam ediyorsunuz. Silivri Stadı'nı yıkıp yerine yapacağınız proje. (Hükümet konağı-kültür

merkezi-kent parkı). Hükümetten bu projeyi sürükleyerek getirmenizi bekliyoruz.

AK PARTİ İLE ANLAŞABİLİYOR MUSUNUZ?

Şehri ikiye bölen E-5 ile ilgili foto paylaşıp bakanlıklarla, valimizle görüşmeler halindeyiz, müjde yakın demiştiniz. Birde marinalar vardı. Aynı günde iki ayrı marina yapım izni alıp gelmiştiniz Ankara’dan. Aranızda anlaşabildiniz mi?) Ben hem AK Partili arkadaşlardan da hem de başkan beyden bir açıklama bekliyorum.

KAVAKLI’DA ÜNİVERSİTE ALANINA FABRİKA YAPILACAK

Üniversite kenti olabilme potansiyeli çok yüksek demişsiniz. (Ama siz Kavaklı’da üniversite alanı olarak ayrılan bir yerin fabrika yapılmasına göz yumdunuz. Bir kez dahi Ankara’ya gidip ikna çalışmasına girmemesi, üstelik niyetine bile girmemesi size olan güveni sarsmıştır. Bize bilgi vermediniz. Başkan bey karakolda doğru söylüyor mahkemede şaşıyor.

“Üstüne basa basa söylüyorum, Cumhurbaşkanımızın almış olduğu bu kararın sonuna kadar arkasındayım.” Siz bu yerle ilgili Kavaklı halkının Silivri halkının hassasiyetini gidip Cumhurbaşkanımıza anlatma lütfunda bile bulunmadınız. Çok yazık! Başka konularla ilgili 6 defa Ankara’ya gittiğinizi ifade etmiştiniz bu iş için 16 defa gitmeliydiniz sayın başkan.

Burada da tıpkı temizlik işlerinde olduğu gibi hangi Volkan Yılmaz’a inanalım Kızılay’a verdiği cevaptaki Volkan Yılmaz’a mı yoksa Cumhurbaşkanlığı kararında destek veren Volkan Yılmaz’a mı?

BİZİM FİKİRLERİMİZİ UYGULUYORSUNUZ

Başkan beyin şöyle bir huyu var; Biz CHP olarak toplumun yararına olan konuları öneri olarak sunduğumuzda başkan bey hemen savunmaya geçip yağıyor, esiyor,

gürlüyor. Sonra bakıyoruz ki bir müddet sonra bizim söylediklerimizi gerçekleştirme çabası içerisine girmiş, yani bizim dediğimiz yere gelmiş. Bu tür tutarsız davranışlarınız toplum nezdinde size olan güveni zedeliyor.

TARIM LİSESİ’NE HİÇ GİTTİNİZ Mİ?

-Silivri’yi tarım ve hayvancılığın üssü yapacağız diyorsunuz, çiftçiye dağıttığınız arpa çuvallarıyla fotoğraf çekiliyor, biçerdöver üstünde

çiftçinin yanındayım, tarımsal üretimi destekliyorum diyorsunuz. Hatta bizim eserimiz olan TÜRAM’ın ürünlerini Cumhurbaşkanına hediye ediyorsunuz ama ne hikmetse yine bizim eserimiz olan Tarım Lisesi’nin kapısından içeriye girmiyorsunuz. Görev sürenizde iki yılı doldurdunuz, o lisede okuyan evlatlarımızı yok sayıyorsunuz. Hangi Volkan Yılmaz’a inanacağız? Her platformda tarım diyen Volkan Yılmaz mı, yoksa tarım lisesine hiç uğramayan Volkan Yılmaz mı?

Değerli arkadaşlar başkan beyin yaptığı belediyecilik tam bir algı belediyeciliğidir. Silivri belediyesinin geçmişte görev değil hizmet olarak yapmış olduğu projelerin ismini değiştirerek vatandaşın hafızasından silemezsiniz. Merkezi hükümetin ve İBB’nin yapmış olduğu yatırımları da sosyal medya hesaplarından paylaşarak Silivri halkını algıyla yönetmek yanlıştır.

DEPREM

Değerli arkadaşlar deprem Silivri’mizin önemli bir gerçeği. Fay hattı ilçemizin hemen açıklarından geçiyor. Binalarımızın ve zemin durumunun güvenli yaşamamıza elvermediğini de biliyoruz. Silivri Belediyesi kentsel dönüşüm konusunda bir niyete girdi. Bu konuya samimi destek verdiğimizi düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm içim şirket kuracağız dediniz, tam destek verdik, şirkete yetkilendirme istediniz, verdik, bütçe getirdiniz, destek verdik, bu konuda başka ne istiyorsanız vermeye hazırız. Kentsel dönüşüm deprem odaklı olmalıdır. Sürecin başından sonuna kadar şeffaf, katılımcı ve kamunun güvencesi hissettirilmelidir. Varnalı konutları ve diğer girişimlerde belediyenin sorunlara çözüm odaklı yaklaşmasını tavsiye ediyoruz. İnsanların belediyeye olan güvenlerini zedelemeye kimsenin hakkı yoktur. Kentsel dönüşüme yönelecek insanların en büyük yardımcısının Silivri belediyesi olduğuna inandırmalısınız. Kentsel dönüşüm konusunda bu ilkelere göre hareket etmenizi öneriyoruz. Bu konuda meclise getireceğiniz her projede size destek vereceğimizi bilmenizi isteriz.

Faaliyet raporunun sonunda kurumsal kapasitenin değerlendirilmesi bölümünde tehditler kısmında Büyükşehir Belediyesi ile kısıtlı işbirliği diye bir madde yazmışsınız. Size sadece el insaf el vicdan diyorum; Silivri’de İBB tarafından yapılan her işi ‘belediyemiz koordinasyonunda’ diye paylaşırken, hatta çizdiğiniz Boğluca deresi projesi İBB tarafından yapılırken bunu söylemeniz sizi gülünç duruma düşürmekten başka bir işe yaramaz. Şimdi sizin beğenmediğiniz İBB ve beğenmediğiniz Ekrem İmamoğlu kısıtlı işbirliği içinde bakın Silivri’de neler yapmış;

İSKİ ATIKSU DAİRE BAŞKANLIĞI;

Haziran 2019 tarihinden bu zamana kadar Silivri ilçesi genelinde Atık su kanal imalatı: 87.194m.Yağmursuyu Kanal imalatı: 4277m, Dere ıslah imalatı: 2228m, Toplam:93.699m altyapı imalatı gerçekleştirilmiştir. Yapılan altyapının toplam maliyeti: 116 milyon. Silivri ilçesinde devam eden altyapı yatırımları: Atık su ve yağmur suyu kanal imalatı: 87.123m, Dere ıslah imalatı:1036m 2021 yılı içerisinde toplam: 88159m altyapı yatırım çalışmaları yapılacaktır. Yapılacak altyapının toplam maliyeti: 174 milyon TL.

Müjde! Kronik bir sorun olan Gümüşyaka ilçesinden kaynaklanan atık suların Çanta ileri biyolojik atık su arıtma tesisine aktarılması için idaremizce 3.000mm çapında 8.391m atık su tünelinin yapımına başlandı. Projenin yatırım maliyeti yaklaşık olarak 300.000.000 TL’dir. Bu proje ile bölgenin foseptik kullanımının önüne geçilecektir. Böylece Gümüşyaka sahilinin temizlenmesi sağlanacaktır. Toplam: 590 milyon yatırım bedeli. Başkanım gelin şimdi de her gün fotoğraf verdiğiniz Alibey Mahallesi’nde İSKİ neler yapıyor birlikte inceleyelim;

Alibey Mahallesi muhtelif cadde ve sokaklarında 5000m atık su ve yağmur suyu kanalı yapılması planlanmakta olup, 1500m’sinin imalatları tamamlanmıştır. Toplam yapım maliyeti 1.326.000 TL olup, 2021 yılı içerisinde tüm cadde ve sokaklarda imalat tamamlanacaktır.

Çalışmalarımız kapsamında Silivri merkezinde yer alan eski ve işlevselliğini yitirmiş atık su ve yağmur suyu kanalları yenilenmektedir.

Bunun yanı sıra su inşaat daire başkanlığımız, ekonomik ömrünü tamamlayan hatları yenileyerek temiz ve kesintisiz içme suyunun bölgeye ulaşmasını sağlamıştır.

SİLİVRİ BOĞLUCA YAŞAM VADİSİ 1.ETAP;

Boğluca deresi ve çevresine kimlik kazandırmak ve dere boyunca yeşil koridor oluşturmak amacıyla Boğluca Yaşam Vadisi 1. Etap çalışmalarına başlanılmış olup kazı ve tesviye işlemleri atık su ve yağmur suyu imalat işlemleri drenaj işlemleri ve bisiklet yolu imalatları devam etmektedir. Proje kapsamında yapılacaklar yürüyüş yolları, bisiklet yolları, bisiklet park ve kiralama noktası, açık otopark kafeterya, gazinolar, 2 adet özel konsept ile tasarlanmış çocuk oyun alanı, köpek oyun ve gezdirme alanı. 58.558m2 alandan oluşan projenin yatırım maliyeti 7.194.301,40 TL.

MÜJDAT GÜRSU SPOR TESİSLERİ; SİLİVRİ MÜJDAT GÜRSU STADI BAKIM VE ONARIM İŞİ İHALE BEDELİ; 10.774.000,00 TL+KDV

Müjdat Gürsu stadıyla ilgili yapılan yenilikleri daha öncesinde çok kez kamuoyuyla paylaştığımız ve stattaki çalışmalarında sonuna gelindiği için detayları paylaşmıyorum.

SİLİVRİ MÜJDAT GÜRSU SPOR TESİSİ (MÜJDE, YENİ YATIRIM)

1320m2’lik spor tesisi binası içerisinde; stüdyo salonu, fitness salonu, tenis kortu soyunma odaları, futbol rezervasyon alanı ve 8 adet futbol soyunma odası bulunmaktadır. Mevcutta bulunan iki adet halı sahanın üstü kapatılıp zemin iyileştirmeleri yapılacaktır ve bir adet açık tenis kortu imalatına başlanacaktır. Silivri’mize hayırlı olsun.

BÖLGESEL İSTİHDAM OFİSİ;

Taleplerimiz doğrultusunda ilçemizde İBB Bölgesel İstihdam Ofisi’miz hayata geçirilerek vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladı. Silivri belediyesinde göreve geldiğimizde ilk icraatlarımızdan biri kariyer istihdam ofisini kurarak işsizlik sorununa bir nebze de olsa çözüm

üretmekti, yine aynı anlayışla İBB’de göreve gelir gelmez de taleplerimiz doğrultusunda işsizlik sorununa çözüm olarak bölgesel istihdam ofisimizi Silivrili hemşerilerimizin hizmetine açtık.

KREŞLER;

İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun eğitimde fırsat eşitliği için “Bu şehrin çocukları eşit olacak” diyerek söz verdiği Yuvamız İstanbul kreşlerimizi ilçe belediyemizin de yer tahsisleri ile birlikte Silivri’mize 2 adet YUVAMIZ İSTANBUL kreşlerini kazandırarak, hizmete başladık.

KAPALI SPOR SALONLARI;

İbrahim Yirik Sağlık Meslek Lisesi ve Silivri Kız İmam Hatip Lisesi’nde kapalı spor salonları inşaatlarımızda sona gelindi, çok yakında öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızım hizmetine açılacaktır. Toplam maliyet: 3 milyon TL.

ÜST GEÇİT;

Piri Mehmet Paşa Mahallesi, Eski Sanayi Durağı, yaya üst geçidi eskidiği ve tehlike arz ettiği gerekçesiyle İBB ekiplerimizce yıkılarak yeniden engelli erişimine uygun inşa edilecektir. Bölgemizde 15 adet yaya üst geçit engelli erişimine uygun hale getirilecektir.

SELİMPAŞA kavşak projesi KGM ile yapılan görüşmelerde sona gelinmiş olup KGM tarafından projenin onaylanmasıyla birlikte hızlıca başlanacaktır.

CHP OLARAK SİLİVRİ’Yİ AYDINLIK YARINLARA TAŞIYACAĞIZ

Değerli arkadaşlarım, kıymetli Silivrililer sonuç olarak bu faaliyet raporunda az önce bahsettiğim ve gerekçeleriyle sunduğum hizmet ve görevlerle ilgili mutlu bir Silivri hikayesi göremediğimiz için faaliyet raporuna CHP grubu olarak olumsuz oy kullanacağımızı söylemek isterim.

Değerli Silivrililer hiç karamsarlığa kapılmayın. Silivri’de CHP dimdik ayaktadır, Ekrem İmamoğlu başkanımız ile birlikte Silivri’mizi daha güzel yarınlara taşıyacağız, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Aydınlık yarınlarda buluşmak dileğiyle, hepinize sevgiler saygılar sunuyorum. Kalın sağlıcakla.

Editör: TE Bilişim