Özel Silivri Mektebim Koleji Felsefe Öğretmeni Seda Çalışan, Uludağ Üniversitesi öğrencisi olduğu dönemde "bisiklet sağlıktır" anlayışıyla gerçekleştirilen bisiklet turlarının ilkini Silivri'de başlatıyor.

"Süslü Kadınlar Bisiklet Turu" adı verilen ve başta İzmir olmak üzere Türkiye'nin değişik bölgelerinde yürütülen bisiklet turlarının ilki 22 Eylül 2019 Pazar günü Silivri sahilinde gerçekleşecek.

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın da katılarak destek vereceği bisiklet turunu düzenleyerek; Silivri'de bisiklet yolları yapılması ve bisikletin sağlıklı bir ulaşım aracı olduğu konusunda farkındalık yaratılmasını amaçladığını belirten Seda Çalışan, kadınıyla erkeğiyle herkesi saat 17:00'de Atatürk Meydanı'nda başlayacak olan bisiklet turuna davet etti.

SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU BASIN AÇIKLAMASI

Değerli basın mensupları,

Bu yıl Silivri İstanbul da ilk kez yapılacak olan "Süslü Kadınlar Bisiklet Turu"na gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ediyoruz.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de başlamıştır. 7 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik Türkiye’de diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmiştir. Turumuz bu yıl yaklaşık 115 şehirde,14 ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor, gururluyuz.

Biz bisiklete binen kadınlar neye dikkat çekmeye çalışıyoruz?

Bisiklet çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Dünyanın gündeminde de yer alan iklim değişikliğinin, çevreyi,doğayı kirletmemizin nedeni biz insanlarız. Doğanın dengesini bozduk ve şimdi bunu nasıl durduracağımızı düşünmemiz gerekir. Bizim de bisiklete binerek buna bir katkımız olabilir.

Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır. Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık.

“Avrupa Hareketlilik Haftası” kapsamında yapılan “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ ne vurgu yapmak istiyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye’de İzmir de kadınlarımız yıllardır öncülük etmektedir. Biz de İstanbul, Silivri de bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. “Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu” diyoruz. Bugün yollarda araç gürültüsü değil bizim kahkahalarımız olacak.

Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında var olmalı. Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz.

İşte bu yüzden buradayız! 

Editör: TE Bilişim