CEM GÜNER - Özel Haber

Silivri eski belediye başkanlarından Hasan Özvarnalı’nın ilk torunu, SİAD’ın kökenini oluşturan Silivri Sanayiciler Birliği’nin kurucusu Enver Özvarnalı’nın kızı olan Deniz Özvarnalı Yeker, yıllardan bu yana İsviçre’nin Brittnau şehrinde yaşıyor.

Mali müşavirlik ve danışmanlık yapan Yeker, 2016 yılında pubda otururken bir arkadaşının önerisi ile siyasete girmiş.

2016 seçimlerinde FDP (Freisinnige Demokraten Partei) listesinden kanton meclisine aday oluyor, çok renkli bir kampanya geçirmesine rağmen kazanamıyor.

BELEDİYE MECLİS ÜYESİ SEÇİLDİ

2017 yılında Brittnau’ta belediye seçimleri yapılıyor ve Deniz Yeker’e belediye meclis üyeliği için teklif sunuluyor. Teklifi kabul eden Yeker seçimleri kazanarak "Brittnau Belediye Kurulu Üyesi" (bizdeki sistemde Belediye Meclis Üyesi ve encümen üyesi ile başkan yardımcısı karışımı bir görev) sıfatını elde ediyor.

İsviçre’deki yönetim sistemi Türkye’ye göre oldukça farklı. Avrupa’da dolaylı demokrasi yerine doğrudan demokrasi uygulatan tek ülke olan İsviçre’de belediye meclis üyeleri de adeta Türkye’deki belediye başkan yardımcıları gibi aktif olarak çalışıyor.

Deniz Yeker, beş kişiden oluşan belediye kurulunda; finans işleri ile kültür ve spor derneklerinden sorumlu...

YENİDEN MİLLETVEKİLİ ADAYI

FDP, Zofingen Kanton Meclisi için Deniz Yeker’i yeniden milletvekili adayı göstermeye hazırlanıyor. Eyalet parlamentosu gibi faaliyet gösteren kanton sisteminde parlamento kendi sınırları içerisinde bölgesel yönetimi sağlıyor.

Deniz Özvarnalı Yeker, 18 Ekim 2020 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerde listeden çıkabilmesi durumunda Aargau Kanton Parlamentosu’na FDP milletvekili olarak göreve başlayacak.

"SİLİVRİ'Yİ UNUTAMAM"

İsviçre’deki siyasi yaşamının kendisi için farklı bir heyecan olduğunu belirten Deniz Yeker, çocukluk anılarının neredeyse tamamını yaşadığı Silivri’yi ise yaşamı boyunca unutamayacağını söylüyor.

 (Fotoğrafta Deniz Yeker, iki yıl önce vefat eden babası Enver Özvarnalı ile)

CEM GÜNER - Özel Haber

Editör: TE Bilişim