MÜGE CESUR ÖZMEN / teksilivri.com

Bir ayı aşkın süredir Silivri’de görevli olan ve CHP Silivri İlçe Örgütü ile birlikte adım adım seçim çalışmalarını takip eden, içenin nabzını yoklayan İzmir Milletvekili Tacettin Bayır izlenimlerini Tek Silivri İmtiyaz Sahibi Müge Cesur Özmen’e anlattı.

Bayır,  ilçe belediyesinin niçin kaybedildiğini değerlendirdi ve yarın gerçekleşecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçimi için CHP Adayı Ekrem İmamoğlu’nun Silivri’de yüzde 60’a yakın bir oy oranı, İstanbul genelinde ise ezici bir çoğunlukla yeniden başkan seçileceğinin altını çizdi.

İlk olarak Silivri ile ilgili genel izlenimlerini aktaran Bayır konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

‘İNSANLAR GÜLER YÜZLÜ, ÇOK SICAK BİR İLÇE’

Silivri’de biraz İzmir havası var. Denizinden mi kaynaklanıyor bilmiyorum ama insanları da çok güler yüzlü. Bana çok sıcak bir ilçe geldi o yüzden bu süreçte çok zorluk çekmedim. İzmir’in şirin sahil kasabalarını andırıyor; örneğin Güzelbahçe ilçesi gibi…

Özellikle ilk hafta kendimi tanıtmadan esnaf gezileri yaptım. Sabah erken kalkıp kahveleri, çay bahçelerini dolaştım. Siyaseten ne düşünüyorlar; geçen seçimde ne yaptılar gibi sohbetler yaptım. Ama insanlar siyasetten, siyasette hangi partiye oy vereceğinden ziyade siyasetçinin davranış biçiminden şikâyetçi. Özellikle siyasetçilerin son zamanlarda oy alma adına karşı tarafa çamur atma ve  “bana oy vermeyen teröristtir” söylemlerinden rahatsız insanlar. Bu söylemler Silivri’de de yeni kuşak gençlere kötü örnek oluyor. Ötekileştiren ayrıştıran benden olan, benden olmayan gibi sert söylemler devam ederse yakında siyaset yapacak genç de insan da bulamayız.

Birçok hemşeri dernekleri ve meslek odalarına gittik.  Özellikle esnaf ve ticaretle uğraşan insanlar işlerinin azaldığını, eski tatlarının kalmadığını söylüyorlar. Sadece mevcudu korumak için uğraştıklarını söylüyorlar. Hiçbir kriz bu kadar uzun sürmedi emin olabilirsiniz. İzmir’de 41 yıllık bir işletmem var. Şimdi çocuklarım işin başında. Bana sürekli “Bu iş yapılmaz. Para kazanmaktan vazgeçtik senin bize bıraktıklarını satmak durumunda kalıyoruz” diyorlar.  Ne olursa olsun sattırmıyorum ve “böyle gelmiş ama böyle gitmeyecek” diyorum.

SİLİVRİ’DE SEÇİM TALİHSİZLİK SONUCU KAYBEDİLMİŞ

Tacettin Bayır, geçtiğimiz yerel seçimlerde Silivri’de CHP Adayı Özcan Işıklar’ın kaybetmesini, DSP’den belediye başkan adayı olan Selami Değirmenci’nin hamlesini ve “teknik hatalar” diyerek seçimin nasıl kaybedildiğine yönelik o süreci de şu sözlerle değerlendirdi:

“Gerçekten de Silivri’yi talihsiz bir seçim sonucuyla kaybetmişiz. Teknik hatalar yapılmış. Aday şöyleydi, böyleydi ona girmeyeceğim. Aday adayı olan 6 arkadaşın bir kesimi parti aleyhine çalışmış. Hatta bir tanesi başka partiden aday olmuş ve almış aldığı oyun üçte biri kadar bir oyla Silivri’de seçimi kaybettik.  Belli ki bu arkadaş bunu alışkanlık haline getirmiş. Daha öncede benzer bir olay yaşanmış. Demek ki bu şunu gösteriyor; bazı siyaset yapan arkadaşlarımız ‘ben varsam parti var ben yoksam parti yok’ diyor ve her şeyin önünde kendini görüyor. Ama kendisinin de kazanacak kadar bir oyu yok. Aslında bir şey kazanmamış sadece bize kaybettirmiş.”

BELEDİYE BAŞKANININ EKSİKLİKLERİ OLABİLİR

Belediye meclis üyelerinin belirlenmesinde belki teknik hatalarımız olmuş olabilir. Aday arkadaşımızın belki 10 yıldır belediye başkanı olmasının getirdiği eksiklikler olabilir.  Halkın beklentisi yüksek olabilir.  Esnafın, vatandaşım aday arkadaşımızdan bu 10 yıl içerisinde kendisine uğraması, hatırını sorması gibi beklentileri olabilir.  Bunlar doğaldır siyasette. Ama gerçekten pisi pisine gitmiş bir seçim. Büyükşehir’e geldiğimizde ise İmamoğlu oyu ilçe seçimine göre fazla çıkmış’

SİLİVRİ’DE YÜZDE 60’LARA YAKIN OY ÇIKACAK

CHP İstanbul İl Başkanlığı, yarın yapılacak seçim için %56’lık bir hedef koydu. Silivri’de son üç haftadır çalışma sonucu bunun yüzde altmışlara çıkaracağımıza umut ediyorum. İstanbul genelinde de dört yüz bin, beş yüz bin fark atılarak Sayın İmamoğlu’nun kesinlikle yeniden kazanacağını düşünüyorum’

“EMEKLİ, ÇİFTÇİ, İŞÇİ, MEMUR, GENÇLER HERKES MUTSUZ”

CHP İzmir Milletvekili ve Silivri Koordinatörü Tacettin Bayır, Türkiye genelinde sosyal ve ekonomik bir değerlendirme yaparak sözlerine şöyle devam etti:

“Hepimiz aynı gemideyiz ve biz bu gemiyi yüzdürmek zorundayız. Bu gemi son 17 yıldır ülkeyi yönetenler tarafından iyi yüzdürülmüyor ve su alıyor. Gemilerin delikleri çoğaldı. İhracat durdu ve şu anda her şeyimiz ithalat. Öğrenci, çiftçi,  memur  perişan. Bir gün bir anne beni aradı; ‘biz karı koca çocuğumuzu üniversitede okumak için uğraştık. Ben 10 yıldır aynı paltoyu giydim. Eşim 3 yıl aynı ayakkabıyı giydi. Zannediyorduk ki üniversite mezunu olunca işi hazır olacak…’ Evet bugün geldiğimiz nokta maalesef bu…  O öğrenci iki senedir iş bulamadı ve halen evde yatıyor. Anne ‘Korkuyorum baba oğul kavga edecek’ diye yakınıyor. Ne kadar acı! İnsanlar işsizlik ve mutfaktaki yangından bahsediyorlar. Bu savurganlıkla saray zihniyetiyle yaşayanlar ve topluma kemer sık diyenlerden toplum sıkılmış durumda.

Evet bu parti bu ülkenin başına  ekonomik nedenlerle geldi. Ama 17 yıldır başarılı bir ekonomi politikası izleyemedi. İşçiler asgari ücretten, emekliler maaşlarından, öğrenciler özgürlüklerinin kısıtlandıklarından, yaşantılarından memnun değil. Köylü ekiyor biçiyor ama zarar ediyor. Herkes mutsuz. Bu mutsuzluğa bir umut bir çare olarak Sayın İmamoğlu ortaya çıktı. Onların kullandığı üsluptan uzak, kucaklayıcı, umut verici bir tarzı var. Çok farklı bir siyasi kimliği var. Bana göre CHP’nin adayı değil; seçimi kazanmış, tüm ülkeye umut vermiş seçilmiş bir belediye başkanı…”

TATİLİ, DÜĞÜNÜ BIRAKIN VE SANDIĞA GİDİN

Bayır, iptal edilen İstanbul seçiminin ardından yinelenecek olan 23 Haziran seçimi öncesi sandık güvenliği ile ilgili hiçbir endişe taşımadığını ve vatandaşların da sadece sandık başına gitmeleri gerektiğini vurguladı.

Bayır, sözlerine şöyle3 devam etti:

“Seçim ve sayımla ilgili bir endişe taşımıyorum. Bir önceki seçimde 17 gün Beyoğlu’ndaydım ve çuvalların üstünde yattık. İstanbul CHP İl Başkanı Canan Hanım ve yönetimi geçen seçimde sandıkları başarıyla korumuşlar ve sahip çıkmışlardır. Bizler de başka illerden geldik ve sahip çıktık. Kimsenin endişesi olmasın. Yeter ki vatandaşlarımız oy kullanmaya gitsinler. Tatili ve düğüleri bahane etmesiler. Çünkü bu hayatlarını direk ilgilendiren bir şey.

Su faturalarına baksınlar; daha önceki aylarla bu ay ödettikleri arasında en az yüzde otuz-kırk fiyat farkı var. Bunu yıla vurduğunuz zaman ciddi bir para yapar. Üniversite öğrencilerinin ve çocuklu annelerin ulaşım indirimini hesaba katsınlar. Bunları alt alta koyduğunuz zaman aile bütçesine ciddi bir katkı sunuyor. Kendi ailesindeki ekonomik geçimine katkı sunacak bir belediye başkanına oy kullansınlar.

İMAMOĞLU BİR OY FARKLA BİLE KAZANSA KABUL ETMEK ZORUNDALAR

Bu sefer o makamı vermek zorunda kalacaklar. Bu yaşananlar bizi Avrupa ve dünya kamuoyu önünde küçülttü. Resmen itibar kaybı yaşadık. Türkiye’de adalet var mı, yok mu tartışması başladı. Biz bunu hak etmiyoruz. Mersin’i de, Antalya’yı da, Ankara’yı da kaybettiniz… Ve İstanbul’u da ama bir türlü kabul edemediler; şimdi etmek zorundalar. İmamoğlu bu işi tek bir oyla bile kazansa kabul etmek zorundalar.

İmamoğlu görevine devam edecek. ‘Elini kolunu mecliste bağlarız’ mantığı da işleyemeyecek. Göreceksiniz; Sayın İmamoğlu sadece CHP’li belediyelere değil; AKP’li ve MHP’li Silivri Belediyesi’ne de eşit olacak. Her ilçenin, her insanın gönlünü kazanacağına yürekten inanıyorum”

MÜGE CESUR ÖZMEN / teksilivri.com

Editör: TE Bilişim