AK Parti Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın huniyi ters tutarak bidona süt dökmeye çalıştığını söyledi. Işıklar döneminde çok sayıda arazi satılmasına rağmen borcun 8 kat arttığını vurgulayan Kutlu, “Bu resmen rezilliktir” ifadesini kullandı.

SİLİVRİ’DE ÇİVİ SESİ DUYAMAZSINIZ

İBB’nin Silivri’de yapacağı çalışmalar hakkında daha önce basını bilgilendirmiştiniz. İBB çalışmaları hakkında bunlara ekleyeceğiniz bir çalışmanız var mı?

Rıfat Kutlu: Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum; İBB, İstanbul’un tümünde olduğu gibi Silivri’de de en büyük yüz akımız. Bundan birkaç ay önceki bir konuşmamada da bahsetmiştim; Silivri’de İBB çalışmaları dursa, ilçemizde 1 çivi sesi bile duyamazsınız. Şu anda birçok köyde, mahallede, beldede İBB ekiplerinin aralıksız çalışmalarına Silivri halkı olarak şahitlik etmekteyiz. Bir taraftan biyolojik arıtma tesisleri, diğer taraftan atıksu ve içme suyu şebeke hatları, diğer bir taraftan köylerdeki asfaltlama ve doğalgaz çalışmaları, kapalı spor salonları, kavşaklar, alt ve üst geçitler, dere ıslah çalışmaları, restorasyon çalışmaları gibi elhamdülilliah, Silivri’nin her noktasına hizmet götüren bir Büyükşehir Belediyesi var. Buradan sizlerin de vasıtasıyla başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir topbaş olmak üzere İBB’nin tüm birimlerine ve tüm çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum.

Sizin bu çalışmalara katkınız oluyor mu?

Rıfat Kutlu: Bir taraftan Silivrimiz’in altyapısına bu yatırımları yaparken, diğer taraftan da ilçemizin görsel güzelliği adına da yeni projelerimizi takip ediyoruz. Bunların içinde özellikle Boğluca Deresi çevresi rekreasyon projesi, Mimar Sinan Mahallesi 32 Gözlü Köprü’nün bulunduğu bölgedeki çalışmalarla birlikte, ilçemizin sahiline değer katacak projeleri ekip arkadaşlarımızla birlikte takip ediyoruz. Mimar Sinan Köprüsü ve 32 Gözlü Köprünün bulunduğu alanla alakalı İBB olarak anıtlar kuruluna izin yazılarımızı gönderdik. Cevabın hızlı bir şekilde gelmesi halinde en kısa sürede uygulama projemize başlayacağız. Bunun yanında ilçe emniyet binamızın hem proje, hem uygulama bedeli İBB tarafından karşılanmak üzere çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yine balıkçılar barınağından tutun, yarların altındaki alana kadar olan bölgeyi kapsayacak şekilde bir rekreasyon çalışmamız var.

Ciddi bir ihtiyaç giderilecek

İlçe Müftülüğümüzün ihtiyacı olan diyanet sitesi projesi bitme aşamasına geldi. Bu projeyi ilçemize kazandırdığımızda hem ciddi bir ihtiyacı gidermiş olacağız, hem de çocuklarımızın dini eğitimlerini diyanetimizin kontrolünde alabileceği bir eğitim merkezi de oluşturmuş olacağız.Bunun yanında Selimpaşa battı-çıktı projemizle birlikte özellikle yaz aylarında yoğunlaşan trafik ve gürültü problemini de çözmüş olacağız. Yine Selimpaşa İmam-Hatip Lisesi bölgesinde bir üst geçit projesi yaparak, öğrencilerimizin can güvenliğini sağlamış olacağız. Bu her iki projenin de karayolları görüşleri alındı. Üst geçit projesini 1 ay içerisinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Battı-çıktı projesi ise ihale aşamasına gelmiş bir proje. Bu projelerle birlikte yine 3 okulumuza daha kapalı spor salonları yaparak, çocuklarımızın kaliteli spor yapma imkanını arttırmış olacağız. Bunlara ek olarak, Selimpaşa mesire alanı ve Sinekli göleti projesiyle birlikte ilçemize nefes aldıracak keyifli alanlar oluşturacağız.

İBB ile koordinasyon halindeyiz

Bunlar önümüzdeki kısa zaman diliminde Silivri’ye kazandıracağımız projelerden birkaçı. Diğer münferit projeleri de eklediğimizde; Silivri’nin her noktasına, her mahallesine dokunan ve hizmet üreten bir Büyükşehir Belediyesi’nin varlığına tekrar şahitlik etmiş oluyoruz. Mevcut ilçe belediyesi yönetimi şu anki haliyle, ancak bahsettiğim bu projelerin önünde ancak poz verebilecek bir yetersizlikte. İlçemizin hizmet boşluğunu hissetmemesi adına AK Parti teşkilatı olarak, Büyükşehir Belediyemizle koordinasyon kurarak çalışmaları yoğunlaştırıyoruz. Silivri ilçemiz ve halkımız bu projelerin ve hizmetin en iyisine layık. Önümüzdeki yerel secim sürecinin ardından, AK Partili Silivri Belediye Başkanı; Silivri halkının layık olduğu projelerle ilçemizi buluşturacaktır. AK Parti Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, ilçe gündemini Gazetem İstanbul’a değerlendirdi. İlçe Teşkilatı'nın çalışmları, İBB’nin Silivri’ye yapmış olduğu yatırımları, Belediyenin çalışmları ve borcuyla ilgili birçok konu hakkında açıklama yapan Kutlu, Silivri halkının önümüzdeki dönemde ilçeyi tekrar AK Parti'ye teslim edeceğini ifade etti. MASKOP Sanayi Sitesi'nin Silivri’ye yapılmak istenmesine, TOKİ’nin ilçeye yapacağı konut projesine ve daha birçok tartışmalı konuya da değinen Kutlu, yeni tartışmaların da kapısını araladı.

Öncelikle AK Parti Silivri İlçe Teşkilatı’nın çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Rıfat Kutlu: 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde 3 aylık bir yönetim olmamıza ve Silivri’de diğer siyasi partilerin ittifakına rağmen sonuca baktığımızda iyi bir performans sergilediğimizi düşünüyorum. 1 Kasım seçimleriyle Silivri halkı bize, mahalli idareler seçiminde Silivri’yi tekrar yönetme görevi vereceği mesajını vermiştir. Bizler de bu mesajdan aldığımız güçle, bu ilçenin tekrar şaha kalkması için bütün ekiplerimizle birlikte gece- gündüz, mahalle-köy demeden Silivri’yi karış karış dolaşarak bir yandan seçmenimizle buluşup; diğer yandan yapılan hizmetlerin takipçisi oluyoruz. Yani AK parti teşkilatları sadece seçim zamanı değil, her zaman seçim olacakmışcasına çalışan ve hazır olan bir teşkilattır. Kongre süreciyle ilgili net bir takvim yok Kongre süreci ile ilgili netleşen bir takvim var mı? Bu konu ile ilgili neler söyleyeceksiniz? Rıfat Kutlu: AK Parti’de tüzük gereği kongreler 2 yıldan erken ve 3 yıldan geç yapılmıyor. Haliyle son yapılan kongre takvimini ele aldığımızda 2 yılın doldurulabilmesi için Ocak ayından önce kongre yapılmayacağı ortaya çıkıyor. An itibariyle genel merkezimiz ve il başkanlığımız tarafından belirlenmiş net bir takvim yok. Kanaatler Ocak ayı içerisinde kongre sürecine girilebileceği yönünde. Takvim açıklandığında kamuoyu ile paylaşacağız.

Başkan adayımız dışında her şeyimiz tam

Kamuoyunda erken seçim söylentileri dillendirilmekte. Bu hususta yarın erken seçim olsa teşkilatınız buna hazır mı?

Rıfat Kutlu: Daha önce de söylediğim gibi; AK Parti teşkilatları seçimlere her an hazır teşkilatlardır. Çünkü partimizin varoluş parolası seçim odaklı değil hizmet odaklı çalışmaktır. Bunun yanında parti yetkililerimiz tarafından yapılan açıklamalarda erken bir genel seçim olmayacağı ifade ediliyor. Buna rağmen olası bir durumda müşahitlerimizden diğer kurullarımıza kadar, partimizin kurumsal kimliğine yakışır şekilde hazır durumdayız. Sözgelimi bir erken yerel seçim olması durumunda meclis listemiz ve belediye başkan adayımız dışında her şeyimiz tam.

TOKİ'den bin 150 konut sözü aldık

TOKİ müjdesini geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabınız üzerinden Silivri ile paylaştınız. Bu konuda ekleyeceğiniz bir husus var mı?

Rıfat Kutlu: Malumunuz, TOKİ daha önce, Samsun Mahallesi olarak tabir ettiğimiz bölgede ve Alipaşa’nın alt kısmında bazı bölgelere tapu şerhi koymuştu. Mal sahipleri ile karşılıklı anlaşarak aldığı bu parsellerde Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımız için 345 konutluk bir proje başlayacak. Bununla birlikte halkımızdan gelen yoğun talepler doğrultusunda dar gelirli vatandaşlarımız için TOKİ Başkanımızdan bin 150 adet konut sözü daha aldık. İnşallah önümüzdeki günlerde kendisiyle görüşerek proje tarihi ve detayı noktasındaki net bilgileri de alıp sizinle paylaşmış olacağız. Bu sayıdaki bir konutla ilçemizdeki konut ihtiyacı olan vatandaşlarımızın bu ihtiyacını bir nebze de olsa gidermiş olacağız.

Arazi sattıkça borç düşeceğine 8 kat arttı!

Aynı zamanda Silivri Belediyesi Meclis Üyesi olmanız sebebiyle belediye çalışmaları hakkında size birkaç soru yöneltmek istiyorum; Özellikle iptal edilen arsa satışları hakkında neler söyleyeceksiniz? Bu konuyla alakalı süreç nasıl devam ediyor.

Rıfat Kutlu: Bildiğiniz üzere arazi satışları Silivri Belediye yönetiminin en başarılı olduğu alan. Bu becerilerini göreve geldikleri ilk meclis toplantısında da gösterdiler. Bu belediyenin çok borcu var bahanesini kullanarak önlerine ne geldiyse sattılar. Arazi sattıkça borç düşeceğine; 8 katına çıktı! Bu satışlarla alakalı mahkemenin verdiği bir iptal kararı var. Mahkemenin kararını beklemeden alel acele, yangından mal kaçırır gibi yapılan bu satışlar maalesef Silivri Belediyesi’ni çökme noktasına getirmiştir. Eski para ile 60 trilyona varan bir rakam şu anki belediyenin 6 yılda toplayamayacağı bir rakamdır. Haliyle sayın başkanın bu konu ile alakalı çözüm yollarını kamuoyuyla paylaşması adına meclis üyelerimizle birlikte geçtiğimiz meclis toplantısında bir önerge verdik. Şu an hukuka yansımış bir konu var. Kamuoyunu bilgilendirmek ve oluşan mağduriyetleri gidermek adına belediye yönetiminin bu konuda bilgilendirme yapmasını beklemekteyiz.

Belediye iflasın eşiğinde

Bu kadar arazi satışına rağmen Belediye’nin borç durumu nedir?

Rıfat Kutlu: Belediyenin borç durumu içler acısı. Huniyi ters tutarak bidona süt dökmeye benzeyen bir durum söz konusu. Silivri Belediyemize dökülen süt sabit ama bidonun dibine inen ancak onda biri. Geçtiğimiz mecliste sorduk. Bu kadar para nerede? SGK borç, Vergi Dairesi borç, parsel alacaklıları borç, yapılan bir tane hizmet yok. Bir iki çalışma da hayırseverler tarafından lananse edilmiş vaziyette. Peki bu kadar para nerede diye soruyoruz. Bu kadar borç nasıl oluştu diye soruyoruz. Cevap olarak çalışan belediye borçlu olur diyorlar. Onu anladık çalışan belediyenin borcu olur da, bu belediye çalışmadan borçlu olan bir belediye. Biz bunu nasıl becerdiniz onu soruyoruz. Buradan Silivri halkına seslenmek istiyorum: Siyasi tercihlerine sonuna kadar saygımız var ama hiç çalışmadan bu kadar borç üreten bir belediyeden birlikte hesap sormamız lazım. Bakın bir belediyenin en temel hizmeti olan yol, kaldırım çalışmaları dahi artık maalesef borç para ile yapılır hale gelmiş. Bu resmen rezilliktir. Son meclis toplantısında Belediye 20 milyon daha borçlanma yetkisi aldı. 16 milyon hariç, 4 milyon faiz olmak üzere borç 20 milyon. Bu şuan ki borcuna eklendiğinde 150-160 milyon borç eder. Yıllık 4 milyon sadece faiz ödeyen bir belediye var. 3-5 festivalin dışında Silivri’de yapılan bir hizmete, bir organizasyona şahit olamıyoruz. O festivallerde finansörler aracılığı ile yapılmakta. Peki, imardan, iskândan, emlak tan, tabeladan, reklamdan, çevre ve çöp vergisinden ve devletten gelen diğer katkı paylarından oluşan paralar nereye gidiyor? Taş döşeme işini dahi borçla yağan bir belediyenin net bir şekilde iflasın eşiğinde olduğunun kanıtıdır. Belediyeyi kazandığımızda önce müfettişler inceleme yapacak. 

Belediyenin ciddi bir borcu var. Bu borç nasıl kapanır sizce?

Bütün bunların tek sorumlusu har vurup harman savuran belediye yönetimidir. Bakın 8 yıldır görevde olan bir yönetim var ve kendini sekize katlamış bir borç yükü var. Nasıl olsa AK Parti bu Belediyeyi alır ve bu borcu öder mantığı yapıyorlar sanırım. Ama bilsinler ki, AK Parti kadroları 2019’da Belediyeyi kazandığında, önce müfettişler inceleme yaptırıp sonra yönetimi devralacak. Silivri’nin kaybedilen her kuruşunun hesabını tek-tek soracağız. Düşünün sırtınızda nefes alamayacağınız kadar borç var. Yetmiyor üstüne tekrar borçlanıyorsunuz. Bu da yetmezmiş gibi sırf algıya oynamak için Büyükşehir sorumluluğunda olan Boğluca Deresi ve sahil kısmını ben yapacağım diyorsun. Yahu sen bizi bırak, Boğluca deresini bırak, onun için borçlanmana gerek yok. Orayı Büyükşehir Belediyesi zaten yapıyor. Sen daha öncelikli ve kendi sorumluluğunda olan yerleri yap. Bir de borcunu öde yeter. İlla poz vereceksen borcunu ödediğinde İller Bankası'nın önünde poz versin.

Küçük olsun benim olsun

MASKOP Sanayi Sitesi İle ilgili Belediye Başkanı'nın tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin MASKOP ile ilgili düşünceniz nedir?

Rıfat Kutlu: O pozda samimi olmayan bir yaklaşım var. Hem Belediye Başkanı hem de diğer görevlilerin 7-8 ay önceden haberdar oldukları bir projeye sessiz kalıp sonradan haykırmaları ister istemez birçok soru işaretinin doğmasına sebep olmuştur. Benim kanaatim bu projeye bir tepki verilecekse bunu ilk etapta vermek gerekirdi. Yer tercihi tartışılabilir, geliş şekli tartışılabilir, tarım arazisi durumu tartışılabilir ama bir Belediye Başkanının bu denli kapsamlı bir projeye alternatif yerler üretmek istememesi altında “Silivri küçük olsun benim olsun” hesabı yatmakta. Tarım arazisine yapılması doğru olmaya bilir ama bu ilçede binlerce istihdam oluşturacak, ticarete, alış-verişe değer katacak bir proje için alternatfler sıralanabilirdi.

Son olarak değinmek istediğiniz bir konu ve temenniniz var mı?

Rıfat Kutlu: Öncelikle ülkem adına dua ediyorum. Yedi düvelin karşımıza dikildiği böyle günlerde ben inanıyorum ki; ikinci bir Çanakkale ruhunun doğuşu ile tekrar yedi düvele karşı galip geleceğiz. Bu ülkenin sağcısı, solcusu, Alevlisi, Sünnisi, Türk’ü Kürdü fark etmeksizin vatanına ve bayrağına sahip çıkmak isteyen herkesle kol kola girip bu mücadeleyi vermeliyiz. Bizim bizden başka dostumuz yok. Gidecek başka bir ülkemiz de yok. Haliyle söz konusu vatan olunca, siyasi tercihlerimizi, mezhep ayrılıklarımızı, ırk ayrılıklarımızı bir kenara bırakıp omuz omuza olmalıyız. Bu bizim düşmanımızı vuracak en büyük silahımız olur. İkinci bir temennim ise ilçem adınadır. Özlenen hizmetlerin yeniden kazanılması, borç yükünün halledilmesi, algıdan ziyade hizmetlerin ön planda olacağı, halkın refahının, huzurunun ve bereketinin ön planda olacağı bir Silivri’yi oluşturmak için iki senemiz kaldı. İki sene sonra AK kadroların hizmet aşkıyla esnafı, çiftçisi, memuru, genci, yaşlısı ve geleceği için gülen bir Silivri’yi hep birlikte oluşturacağız. Kırılan bir Silivri’nin umutlarını yeşertmek için mücadele edeceğiz.

GAZETEM İSTANBUL - Fatma SARIBIYIK YILDIRIM
 
 

 
Editör: TE Bilişim