Silivri Belediyesi eski Başkanı Selami Değirmencinin ortaya çıkarmasıyla gündeme gelen,Silivri ve Türkiye gündemini oldukça meşgul eden; Ruhsatında ahır ve samanlık olarak gösterimesine rağmen konut şeklinde inşa edilen villaların yıkılmasıyla dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Turan ve iki memurun yargılanmasının da son bulması bekleniyor.

TÜRKİYE GÜNDEMİNE DÜŞMÜŞTÜ 

Harun Çetin adına kayıtlı olan villalar, yapıldıkları tarihte yerel basının gündemini oldukça meşgul etmiş, ulusal basının gündeminde de yer almış ve Türkiye gündemine düşmüştü. Harun Çetin adına kayıtlı ancak tebligat adresi olarak dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Turan’ın kardeşi Hasan Turan'ın da yönetiminde bulunduğu BMM Birleşik Yapı Denetim'in adresinin gösterilmesi siyasi arenada da büyük ses getirmiş,muhalefet tarafından da eleştiri konusu olmuştu.
ULTRA LÜKS " AHIR VİLLALAR" 
2005 yılında yerel gazetelerin kamuoyuna duyurduğu ve 2008 yılında da ulusal medyanın de Türkiye gündemine taşıdğı Seymen villaları; Ultralüks Samanlıklar, Ahır villalar şekklinde gündeme getirlmişti.

Silivri Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Turan’ın ‘meslekten geçici men’ cezası almasına neden olan ve Turan’ın onay verdiği arazideki villalar ahır, samanlık, kömürlük ve bekçi kulübesi olarak gösterilmiş “İnşaat mühendisi” olan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, kaçak yapılaşmaya göz yumduğu gerekçesiyle meslek olarak bağlı bulunduğu TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından geçici süreyle (15 gün) meslekten men edilirken, İçişleri Bakanlığı AKP’li başkan hakkında soruşturma izni vermedi. Turan, Silivri Seymen köyünde tarımsal üretimi koruma amacıyla, 250 metrekarelik inşaata izin verilen bir arazide, 1174 metrekarelik 5 villa yapımını onayladı. İnşaat halindeki 5 villadan sadece biri izinli, diğer dört villa ise ahır, samanlık, kömürlük ve bekçi kulübesi olarak gösterildi. Başkan’ın “geçici men” cezası almasına neden olan süreç şöyle başladı: Eski Silivri Belediye Başkanı Selami Değirmenci, 2006 yılında “ahır ruhsatlı villalar” yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçti. Değirmenci, söz konusu inşaatları yerinde inceledi ve yapılaşma sınırlarının çok üstünde faaliyet belirledi. Ardından Silivri Cumhuriyet Savcılığı’na Eylül 2006’da Başkan Turan, İmar Müdürü Süreyya Üstün ve Mali Hizmetler Müdürü Nesrin Yalım hakkında suç duyurusunda bulundu. Değirmenci, dilekçeyle de İstanbul Valiliği’ne ihbarda bulundu.

YARGILAMA SONA EREBİLİR 

Seymen Villalarının kaçak olduğu tespitinin ardından Kaymakamlık, Mart 2007 tarihinde iki memurun yargılanmasına izin verdi. 4 Eylül 2006’da İçişleri Bakanlığı’ndan Turan için yargılama izni istendi. Uzun süre yanıt alınamadı. Haziran 2007’da bakanlık savcılığa “yargılamaya gerek görülmedi” yanıtını verdi. Değirmenci’nin tekrar itirazıyla başlayan süreç Danıştay aşamasında hâlâ devam ediyordu. Ancak kaçak villaların yıkımasıyla Silivri Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Turan ve iki memurla ilgili devam eden yargı sürecinin sona ermesi bekleniyor.
KAÇAK YAPILARI MAHKEME TESPİT ETTMİŞTİ 
Silivri Bediyesi eski Başkanı Selami Değirmenci’nin şikayeti üzerine keşif için Silivri Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi Semra Ekinci, “bilirkişi” inşaat mühendisi Mustafa Perçemli’liyle birlikte villa inşaatlarını yerinde inceledi. Perçemli tarafından hazırlanan ve mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, “Ruhsatta müştemilat olarak belirtilen yapılar müştemilat değildir. Buradaki bekçi evi müştemilat yapı şartlarına uygun değildir. Parsel içindeki yapılar, villanın (Bodrum katı hariç) aynısıdır. Bu parselde yapılan inşaatların toplam alanı 1174 metrekaredir” denildi.

VİLLALAR İMAR YÖNETMELİĞİNE AYKIRI BULUNDU 

Diğer yandan İstanbul Valiliğine yapılan şikayet üzerine, Valilik İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Teftiş Kurulu’ndan söz konusu şikayeti incelenmesi istedi. Bilirkişi olarak görevlendirilen İBB mimarlarından Zehra İpek raporunda, “Söz konusu yere ait mimari proje ve yapı ruhsatının İstanbul İmar Yönetmeliği şartlarına aykırı şekilde, imar durumu belgesi düzenlenmeden onaylandığı ve tanzim edildiğini” bildirdi.

4 YILDIR NEDEN YIKILMADI ? 

Silivri Belediyesi tarafından diğer kaçak yapılar yıkılırken, yıkım kararı çıkan ve 4 yıldır yıkımı gerçekleşmeyen Seymen villalarının bugüne kadar neden yıkılmadığı ve bugün Silivri Belediyesi tarafından yıkımın gerçekleştiriği ise kamuyou tarafından merak ediliyor.Kamuoyu tarafından merak edilen diğer bir konu ise daha önce yıkılması gereken ancak şimdi yıkımı gerçekleşen vilların daha önce yıkım işleminin gerçekleştirilmemesinde yasal bir engel olup olmadığı.

Haberdar Gazetesi / FATMA SARIBIYIK

Editör: TE Bilişim