Silivri Belediye meclisi'nde yaşanan Lozan tartışması, CHP İlçe Gençlik Kolları'nın tepkisine sebep oldu.

07 Ekim 2016 Cuma tarihinde Silivri Belediyesi Meclisi’nde gerçekleşen Silivri’de isimsiz bir parka “Lozan” adı verilmesine karşı ret oyu kullanan AKP Silivri Meclis Grubu’nun ret açıklamasında kullandığı “Lozan Antlaşması Türk toplumuna zorla giydirilmiş dar bir gömlektir. Ortadoğu’nun kan gölüne dönmesinin başlıca sebeplerinden biridir.”  ifadelerini dehşetle dinlediklerini ifade eden Gençlik Kolları Başkanı Berker Esen,  Meclis üyesinin bu hadsiz cümlelerine, “Eğer bugün Türkiye’de ezanlar düşman bayrakları gölgesi altında okunmuyorsa bunu Lozan Antlaşmasına borçlular ve aynı kişi bu fikrini özgürce istediği ortamda grubu adına beyan edebiliyorsa bunu da Lozan’a borçlu olduğunu hatırlatırız.” diyerek ve T.C. Cumhurbaşkanı’nın 24.07.2016 tarihinde çok değil 2 ay önce kadar Lozan’ın 93. yıldönümü sebebiyle yapmış olduğu açıklama ile cevap verdi. 

Esen açıklamasında, “Yaklaşık 2 ay önce Cumhurbaşkanının Lozan’ın 93 yıldönümünde yapmış olduğu açıklamayı aynen cevap olarak bizde talihsiz açıklamayı yapan meclis üyesine aktarıyoruz.” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Lozan’ın 93 yıldönümünde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermiştir; “Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakârlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir. Bu antlaşma yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir. Lozan Antlaşması’nın içeriği, bu anlamda başta milli irade ve demokrasi olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu temel ilkelerin değeri, bugünlerde çok daha iyi anlaşılmaktadır.” 

AKP’li Belediye Meclis üyesinin AKP grubu adına yaptığı talihsiz açıklamasına ani refleks göstererek bir bildiri hazırlayan CHP’li gençler meclis toplantısının ardından hazırladıkları bildiriyi Silivri Çarşısı’nda ve Sahili’nde dağıtarak tepkilerini ortaya koydu. 
















Editör: TE Bilişim