Sevgili Silivrililer,

10 yıllık bir belediye başkanı için seçim kampanyası sırasında hem yasa dışı hem de etik dışı yöntemlere sığınma durumunda kalmak ne kadar acı bir şeydir.

Bilindiği gibi Yüksek Seçim Kurulu’nun 1119 sayılı kararıyla 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlerle ilgili uyulacak olan kurallar ilan edilmiştir.

Propaganda sürecinin son 10 günü; yani 21 Mart gününden itibaren 30 Mart akşamına kadar yapılacak olan propagandalar sırasında uyulacak olan kurallara “Seçim Yasakları” deniyor.

Bu yasalları ihlal etmenin de ciddi cezaları var…

Peki nedir bu yasaklar?

Kafanızı karıştırmamak için tamamının burada saymak yerine şu andaki konumuzla ilgili seçim yasağını açıklamak istiyorum.

YSK kararına göre; “Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri, umumi menfaatlere hâdim cemiyetler ve Bankacılık Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, (açılış ve temel atma dâhil) törenler tertiplenmesinin, nutuklar söylenmesinin, demeçler verilmesinin ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulmasının yasak olduğuna…” şeklinde bir madde var.

Bu yasaklama maddesini Silivri açısından yorumlamak gerekirse; aynı zamanda hali hazırda Silivri Belediye Başkanı da olan CHP adayı Özcan Işıklar, 21 Mart gününden itibaren belediye adına herhangi bir açılış, tören vs tertipleyip bu açılış veya törenlerde konuşma yapamaz…

Yani seçim propagandası için sanki belediyenin kamu yararına bir çalışması yapılacakmış gibi halkı toplayarak belediye imkânları üzerinden seçim propagandası yapılamaz.

Peki bu yasağa uyuluyor mu?

Hayır uyulmuyor…

Örneğin söz konusu yasak dün fiilen ihlal edildi.

Meral Türkmen’in “Kültür ve Sosyal İşler Müdürü” sıfatı ile başında bulunduğu Silivri Belediyesi’nin göstermelik derme çatma kültür merkezi üç gün önce üyelerine iki ayrı cep telefonu mesajı gönderiyor.

Birinci mesaj; “Değerli Kursiyerimiz; Belediye Başkanımız Özcan Işıklar’ın ev sahipliğinde 27 Mart Çarşamba günü saat 10:00’da Megasaray Tesislerinde gerçekleşmesi planlanan kahvaltı programımızı onurlandırmanızı dileriz. Katılım durumunuz ile ilgili bilgiyi Eğitimciniz aracılığıyla iletmenizi önemle rica ederiz” şeklinde.

Bu mesajdan kısa bir süre sonra gönderilen ikinci mesaj da: “Değerli Kursiyerimiz ; Belediye Başkanımız Özcan Işıklar’ın ev sahipliğinde 27 Mart Çarşamba günü saat 10:00’da Megasaray Tesislerinde gerçekleşmesi planlanan kahvaltı programımızı onurlandırmanızı dileriz. Araçlarımız yarın saat 09:30 – 10:30 arası Özel İdare önünden Ring seferi yapılacaktır. Bilginize.” şeklinde.

Ve mesajların gönderildiği günün ertesi günü yani 27 Mart 2019 günü belirtilen saatte Megasaray Tesisleri’nde Silivri Belediyesi Kültür Merkezi kursiyerlerine, EYKOM vs gibi birimlerden kurs alan vatandaşlara bir kahvaltı veriliyor.

Salondan çekilerek bana gönderilen fotoğraflara baktığım zaman CHP ve İYİ Parti bayrakları ile süslenmiş salonda insanlara Özcan Işıklar’ın propagandası yapıldığı çok açık bir şekilde anlaşılıyor.

CHP Silivri Belediye Başkan Adayı Özcan Işıklar, belediye imkanları ile oraya topladığı insanlara hitaben bir de seçim konuşması yapıyor.

Sevgili Okuyucularım,

Seçim yasaklarını ihlal etmek, hele hele belediye imkânları ile seçim propagandası yapmak bir suçtur.

Konuyla ilgili delilleri bu yazının altında sunuyorum.

Ve gerek Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse İlçe Seçim Kurulu’nun bu konuda gereken resmi işlemleri yapacağını düşünüyorum.