Silivri CHP’de belediye başkan adayının kim olacağı ciddi anlamda bir kör düğüm halini aldı.

Mevcut belediye başkanı Özcan Işıklar’ın yeniden aday yapılması durumunda seçim kaybedilme ihtimalinin yüksekliği parti üst kademelerinde ciddi bir kaygıya sebep oluyor.

2009 ve 2014 yerel seçimleri sırasında CHP ve en yakın rakibi AK Parti arasındaki oy farkını bu seçimlerde artık Silivri için sayılmayacak olan cezaevi oylarıyla karşılaştırdığınız zaman durumun ne kadar kritik olduğunu da hemen fark edebiliyorsunuz.

İşte böylesine kritik bir durumda; Özcan Işıklar’ın yeniden aday yapılması karşısında boş oy vereceğini her yerde yüksek sesle anlatan çok sayıda CHP seçmeninin tepkisini göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.

Özcan Işıklar her şeye rağmen "bazı parti içi alışverişler" sonucunda yeniden aday gösterilirse ne olur?

AK Parti kaynaklı çok büyük bir yıpratma kampanyası başlatılacaktır diye düşünüyorum.

Örneğin; Işıklar’ın, bizzat kendi partisinin meclis üyesi tarafından çekilerek sosyal medyada yayımlanan kumarhane fotoğrafların AK Parti bağlantılı gruplar tarafından hem sosyal medyada döndürüleceğini hem de broşür yapılarak sokaklarda dağıtılacağını tahmin edebilmek için kâhin olmaya gerek yok.

Bütün bu koşullar birlikte düşünüldüğünde Özcan Işıklar’ın yeniden aday gösterilmesinin CHP’nin Silivri’de siyasi intiharı anlamına geleceğini anlayamamak için aşırı derecede saf olmak gerektiğini düşünüyorum.

Evet, Işıklar’ın parti içi rakipleri de var…

Ancak bu rakiplerin de (Işıklar kadar olmasa bile) yine kendi içlerinde artıları ve eksileri de var…

Peki bu durumda ne yapılabilir?

Bu handikaptan kurtulmanın yolu nedir?

Rahmetli Süleyman Demirel’in altın değerindeki şu sözünü asla unutamayız;

Demokrasilerde çareler tükenmez…

Bu siyasi handikaptan kurtulmanın iki yolu var.

Birincisi “birleştirici bir çatı adayı

İkincisi de önseçim

Birleştirici çatı adayı derken; geçmişinde hiçbir lekesi olmayan, kuvvetli bir belediyecilik tecrübesi bulunan (örneğin Yavuz Çengel gibi) bir ismin altını parti içi uzlaşma ile doldurarak meclis listesini oluşturmaktan bahsediyorum.

İkinci olasılık da; Silivri’de yapılacak olan bir önseçim (veya temayül yoklaması), olası seçim kaybetme durumu karşısında genel merkezin üzerindeki bütün sorumluluğu alacaktır diye düşünüyorum.

Bu iki yöntemin dışında kim aday gösterilirse gösterilsin; CHP, Silivri’de çok ciddi bir seçim kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.

Ve bu seçim kaybetme tehlikesinin ana sebebi de Özcan Işıklar’ın toplumdaki aşırı yıpranmışlığıdır…

Sağır sultanın bile bildiklerini genel merkez yöneticilerinin bilmeme imkanı yoktur…