Silivri Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı ikinci oturumunda 2019 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşülmesi sırasında CHP adına konuşan Grup Başkanvekili Süheyl Kırkıcı’nın eleştirileri belediye başkanı Volkan Yılmaz tarafından cevaplandı.

Kırkıcı'nın konuşması sırasında yapmış olduğu bazı eleştiriler ile Yılmaz’ın verdiği cevaplar şu şekilde:

SÜHEYL KIRKICI: Yönetimde katılımcılık, sorunların çözümünde ve projelerin hayata geçirilmesinde paylaşımcı olunmadığından ve şeffaflık ilkesine bağlı kalınmadığı, Silivri'nin kentleşmesinde bir vizyon, marka da göremediğimiz için "hayır" oyu veriyoruz.

VOLKAN YILMAZ: CHP Grubunda bulunan meclis üyesi arkadaşlarım 2019 yılındaki faaliyet raporuna “ret” oyu verdiler. Dolayısıyla kendi siyasi partilerinin belediye başkanlığını üç aylık faaliyetini de onaylamamış oldular. Bunu da kendilerine hatırlatmış olayım.

Süheyl Bey’in anlattıklarından aklımda kalan Faaliyet Raporuna ilişkin yaptığı tek eleştiri; kâğıdın kuşe kâğıdı olması. Bu da üzücü, daha yapıcı, daha doyurucu ve faaliyetin içeriğine girerek değerlendirmeler yapmasını beklerdim.

Şehrin bu kadar kronik sorunu çözülürken “Hiç biri çözülmedi” demek esasında bize yüklediğiniz vizyonsuzluğun sizin üzerinizde bulunması Süheyl bey. Bu kadar vizyonsuz bir tespiti sizin gibi tecrübeli bir siyasetçiden şahsen beklemiyordum. Vizyon diye yaptığınız eleştirilerin esasında benim size yapmam gerektiğini de ifade etmek istiyorum.

SÜHEYL KIRKICI: Her ilçenin olduğu gibi Silivri'mizin de çok ve de ciddi sorunları var. Bu sorunlara çareler bulmak, üstesinden gelmek için kolektif bir çaba zorunludur. Ortak akla ihtiyacımız var. Belediye meclisleri yanı sıra şehrin mümkün olan bütün dinamiklerine kadar sürece katılırsa o yönetimin başarısı büyür.

Yani, kentin yönetiminde ne kadar STK, meslek örgütü, platform, anlayış varsa o yönetim o kadar şeffaf, o kadar demokratik olur. Bir ilçenin sorunlarını en iyi kim bilir arkadaşlar? O yörenin yaşayanları. Sorunların tespitinde ve önceliklerin belirlenmesinde bu tür demokratik unsurların katılımı çözümü kolaylaştıracağı gibi, kent halkının yöneticilerine duyduğu güven artar.

Bu yönüyle baktığımız zaman ne yazık ki Belediye Başkanımız kolektif bir yönetim anlayışında değil…

VOLKAN YILMAZ: Kolektifi çaba noktasında eleştiri oldu. Önemsiyorum. Kolektif üretmek, kolektif kararlar almak çok önemli ama bir o kadar da zor şeyler. Şehri kolektif şekilde idare edenler, paydaşları; sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, muhtarlar derneği başkanını, spor kulübü başkanını kendileri belirlerler! Ondan sonra paydaşlarla beraber şehri kolektif yönettiklerini iddia ederler. Esasında bunlar “gülünç diktatörler”.

Ben göreve geldiğimden beri bu paydaşların hiçbir tanesine müdahale etmedim. Bu şehrin paydaşlarını kendi dinamikleriyle, kendi güçleriyle ayakları üzerinde durup bağımsız bir şekilde oluştukları zaman o paydaşlarla kolektif olarak yönetilebileceğine inanan bir arkadaşınızım.

YILMAZ: BELEDİYEYİ ARAÇ KİRALAMA ŞİRKETLERİNİN KUCAĞINA ATTINIZ

CHP Grup Başkanvekili Süheyl Kırkıcı, konuşması sırasında çeşitli işadamları tarafından Silivri Belediyesi’ne yapılan araç bağıllarına da değindi.

Kırkıcı’nın bu konudaki sorusu ve belediye başkanı Volkan Yılmaz’ın cevabı da şu şekilde:

SÜHEYL KIRKICI: Biz sormak zorundayız. Elbet bir belediye bağış alır, alması da gerekir. Ancak bunun bir karşılık içerisinde mi yapıldığı ya da bir imtiyaz, imar hakkının tanınması mı, yoksa bir kusurun örtülmesi için mi alındığını sormak zorundayız. Biz Kamil Kaçmaz adlı bu hayırsever ya da neyse tanımıyoruz. Sorulduğu zaman komisyondaki diğer arkadaşlara onların da tanımadığını öğrendik.

Ben şimdi Belediye Başkanımızdan Kamil Kaçmaz hakkında bilgi vermesini rica edeceğim. Bu konularda daha fazla söz almak istemiyorum onun için kooperatif ile ilgili de benzer görüş içinde olduğumuzu söylemem lazım. Bu bağışlar daha önce söylediğiniz gibi herhangi bir karşılık talep edilmeden yapıldığını söyleyebiliyor musunuz Sayın Başkanım?

VOLKAN YILMAZ: Biz göreve geldiğimizde denk bütçe ile yönetme hedefimizi ortaya koyduk hatta bütçe fazlasını ortaya koyabilmeyi istiyoruz! Yaptığımız tetkikler neticesinde belediyemizin çok yüksek araç kiralarıyla adeta araç kiralama şirketlerinin kucağına bırakıldığını belirledik.

Silivri Belediyesi'nin bu araç kiralama ve çöp toplama işini yapan şirketlere, tutsak edilmesi soncu borcunu ödeyemez hale getirildiğini gördük. Borcuna karşılık, sizin bizim işçiler için satmaya hayır dediğiniz o parselleri, sanayi arazilerini çok rahat ödenemeyen ücretler karşılığı olarak verildiğini hepimiz biliyoruz. Arkadaşlarımdan da hazırlamalarını rica edeceğim, Bora Bey'e de soracağım ‘Silivri Belediyesi müteahhit firmalara para ödeyemeyip Silivri'nin hangi gayrimenkullerini, kaç paraya günün şartlarıyla sattı?' ya da verdi merak ediyorum… Birçoğunu da biliyorum.

Hal böyleyken biz Silivri Belediyesi'nin 90 araçlık parkurunu %35 gibi arttırarak, 40'a yakın aracı Silivri Belediyesi'nin envanterine katıyoruz. Bu birçok kişinin hayal edemeyeceği bir rakam. Bu araçların tamamı hizmet aracı. Makam aracı yok aralarında, hepsi kamyon, iş makinası hizmet aracı. Ve bunların asgari kira tutarları 20 Bin TL. 40 çarpı 20 Bin TL, 800 Bin lira her ay biz Silivri Belediyesi'ni kâra geçiriyoruz.

YILMAZ: SİZ 10 YIL BOYUNCA NE KARŞILIĞINDA HİBELERİ ALDINIZ?

Bunun bir değeri, karşılığı olması lazım. Tamam parti tabanınızdan size gelen “Niye muhalefet etmiyorsunuz” baskıları olabilir. Siz de 10 yıllık iktidarınızda 16 adet araç hibesi kabul ettiniz. Bizim bir günde aldığımız 16 adet hibe aracı siz de 10 yılda aldınız, kimisi makam kimisi hizmet aracı. O araçlar Silivri'ye kazandırılırken, sizin sorduğunuz şekilde; ‘hibeyi gerçekleştiren kişilere bir imtiyaz mı sağlandı veya ayıplı kusurlu bir işini halletme karşılığında mı alındı?'

Öküz altında buzağı arama fikrinden vazgeçin. Şeffaf, denetlenebilir ve her kuruşun hesabı verilebilir, kirli ilişkilerin bittiği, herkesin buna inandığı, kurumsal olarak tekrar kamuoyunda hak ettiği saygın bir yere ulaştığı bir belediyeyi hedefliyorum. Benim akçeli işlerle, parayla pulla, hiçbir işim olmaz.

Hibe olarak alacağımız 16 aracı almasaydık kimin hanginizin haberi olacaktı? Ama değeri milyonlarla ölçülecek bu araçları Silivri Belediyesine katarken sizlerden teşekkür bekliyorum.

SÜHEYL KIRKICI: Yaptığınız her güzel şeyi alkışlarız. Net bir şey soruyoruz? Sizin şahsiyetinizle ilgili bir sorunumuz yok. Asla da öyle bir şüphe ya da kaygı duymuyoruz. Ama kurumsal işleyişle ilgili ciddi bir sorun var. Bu tür bağışlar alınacaksa şeffaf alınması lazım.

Kamil Kaçmaz kimdir diye soruyoruz güzel cümleler kuruyorsunuz sorumuzun cevabını vermiyorsunuz...

VOLKAN YILMAZ: Kamil Kaçmaz Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan bir vatandaş. Kamil Kaçmaz ile Silivri Belediyesi'nin bir ilişkisini tespit ederseniz ben de bu koltuktan aşağı inerim. Bu kadar basit.

SÜHEYL KIRKICI: Bir hile, bir dolaylı yaklaşım olmasın?

VOLKAN YILMAZ: Daha önce aldığınız 16 aracı komisyona dahi geçirmeyen siz şeffaflıktan bahsedemezsiniz…

SÜHEYL KIRKICI: Daha önceki dönemden bahsedip durmayın bugünü konuşuyoruz şu an…

VOLKAN YILMAZ: Sayıştan ve mahkemeler, ayriyeten bizi takip eden vatandaşlar var kamuoyunun takdirine bırakıyorum konuyu.

SÜHEYL KIRKICI: Biz de 10 yıl boyunca bunlara göre yönettik ama geçmiş dönemle ilgili sürekli şüphe uyandıracak sözler söylüyorsunuz…

POLİS ÖZEL HAREKAT EĞİTİM MERKEZİ POLEMİĞİ

CHP Grup Başkanvekili Süheyl Kırkıcı, konuşması sırasında Silivri ilçe sınırları içerisinde konuşlanması planlanan Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi konusuna da değindi.

Kırkıcı’nın konuyla ilgili olarak söyledikleri ve belediye başkanı Volkan Yılmaz’ın cevabı da yine şu şekilde:

SÜHEYL KIRKICI: Karakol, emniyet binası, Jandarma Karakolu binalarının bir ihtiyaç olduğu, onların yapılması gerekiyor da, Polis Özel Harekat Yerleşkesi yapılacak olmasını bir müjde olarak veriyorsunuz. Zaten Silivri'miz cezaeviyle yıllar önce vizyon ve gelişim yönünden büyük bir imaj kaybına uğramıştı. Bir türlü kendini toparlayamadı. Türkiye'de 8 bölgede kurulacak olan Polis Özel Harekat Yerleşkesinden, Marmara Bölgesinden sorumlu olanı Silivri'de konuşlanacak deniliyor. Bir dönem çok tartışılırdı turizm şehri mi, sanayi şehri mi, tarım şehri mi konusu planla getirilen fonksiyonlarla kesilmişti. Şimdi bunu konuşacağız herhalde; Güvenlik şehri mi olacağız? Bakın bu kurumların her biri birer ihtiyaç, ama neden Silivri arkadaşlar?

VOLKAN YILMAZ: Konuşmanızda beni en çok üzen kısım; Özel Harekât Polis Teşkilatının Silivri'ye gelişinden duyduğunuz rahatsızlık. Bu şahsi fikriniz mi, yoksa CHP grubunun fikri mi çok merak ediyorum. Bu ülke, bu millet için ezanlar susmasın, bayraklar inmesin diye can ve kan vermiş aslanlar, bozkurtlar, özel harekat polislerini burada yapacakları eğitim merkezi için Silivri Belediye Başkanı ve Volkan Yılmaz olarak onlara elimden geleni fazlasını yapacağıma tüm kamuoyuna duyurmak istiyorum.”

BÜLENT DİDİNMEZ KONUSU

SÜHEYL KIRKICI: Bir belediye başkanı yönetimini kendi belirleme hakkına sahiptir. Kimin başkan yardımcısı, müdür olacağına ya da diğer görevlerde bulunacağına karar verme yetkisi ona aittir. Ancak eğer bir kişi belediyenin kritik sayılabilecek hemen tüm kararlarda, personelle ilişkilerde, alımlarda-satışlarda, kimin nerede çalışacağına, atanmasına karar veriyorsa, bu kişinin bir makam odası, sekreterleri, makam şoförü var, çok yetkili ama sorumluluğu yoksa, bu sakat bir durumdur ve bu tüm Silivri'yi ilgilendirir.

Sayın Başkan size soruyorum: Bahsettiğim faaliyetlerde bulunan Sayın Bülent Didinmez'in belediyedeki resmi statüsü nedir? Danışman mı? Koordinatör mü? Sayın Bülent Didinmez hangi kararlara, belgelere imza atmaktadır? Bu durum ona da size de bu meclisin manevi şahsiyetine de zarar verir. Getirin meclise koordinatörlük mü, danışmanlık mı başkan yardımcılığı mı yoksa süper başkanlık yetkisi mi istiyorsunuz, verelim.

Tüm meclis üyelerine soruyorum, sizce burada sakıncalı bir durum yok mudur?”

VOLKAN YILMAZ: Yine bir eleştiriniz de Bülent Didinmez'in belediyemizde ne iş yaptığı ile ilgiliydi. Lütfen sizi bu konuda yanıltan arkadaşlarınızı gözden geçirin. Didinmez, benim saygı duyduğum, MHP teşkilatlarında çok uzun yıllar görevler yapmış, çok önemli şahsiyettir. Silivri Belediyesi’nden bir maaş almamakta. Kendisinin Silivri Belediyesinde sekreteri, aracı yok. Faaliyet Raporuna ve buna yaptığınız eleştiriyi doğru bulmadım. Benim evraklarımın altında kendisinin bir imzasını bulursanız, benim atacağım imza Belediye Başkanlığından istifa dilekçesi olacak. Bunu ispatlamakla yükümlüsünüz.

Editör: TE Bilişim