Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, AK Partili Belediye Meclis Üyesi Rıfat Kutlu’nun ekmek fiyatlarına yapılan zamla ilgili olarak Silivri Belediyesi’ni sorumlu tutan açıklamalarına cevap verdi.

Ekmek fiyatlarının İstanbul’un bütün ilçelerinde 7 ay önce zamlandığını ve 1.25 TL’den satılmaya başlandığını belirten Işıklar, Silivri Belediyesi’nin uyguladığı politika sonucunda Silivri’de ekmeğin 7 aydan beri zamdan etkilenmeyerek 1 TL’den satıldığını, ancak AKP Hükûmeti’nin tarımsal üretime zarar veren politikaları karşısından fırıncıların daha fazla dayanamadığını kaydetti.

Işıklar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Silivri’de satılan ekmeğin fiyatındaki artışla ilgili olarak sosyal medya ortamında yalan ve yanlış bilgilerle bazı haberler yapıldığına şahit olduğumuz için Silivrililer’e doğru bilgi vermek amacıyla bu açıklamayı yapma zorunluluğu ortaya çıktı.

Özellikle de bir Belediye Meclis Üyesi’nin bu konuda yanlış bilgilerle açıklama yapmasını art niyetli ve seçim üstü kamuoyunu yanıltmayı amaçlayan bir hareket olarak görüyorum.  Ne yazık ki bu tür siyasi yalanları kendi partisinin eşbaşbakanı da dahil topyekün bir şekilde devam ettiriyorlar.  Bunu ucuz bir siyasete dönüştürerek de halkın ekmeği üzerinden kelime oyunları yapmak; çirkin siyasetin çok belirgin bir örneğidir.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki; Silivri’de halen faaliyet gösteren SİLKENT’e ait ekmek üretim tesisi henüz fırıncılara devredilmemiştir.

Ekmeğin fiyatıyla ilgili olarak da şunu söylemek istiyorum. En basitinden Çatalca’da ekmeğin yedi aydan bu yana 1.25 TL’ye satıldığını hatırlatıyorum. Silivri’de yedi aydan bu yana zam yapmamaya karşı direnilmesinin sebebi; Silivri Belediyesi’nin fırıncılarla kurmuş olduğu diyalog ve uyguladığımız politikadır.

Üretilen ürünlerin fiyatları liberal ekonomilerde yani demokratik ve serbest piyasa şartlarında arz ve talep dengelerine göre belirlenir. Bir diğer fiyat belirleme yöntemi de hükümetlerin uyguladığı politikalarla ilgilidir.

Bugün AKP Hükûmeti’nin uygulamış olduğu tarım politikalarına baktığımız zaman; Trakya çiftçisini ve buğday üreticisi yerle bir eden, buğday ekemez hale getiren bir yönetim anlayışı görüyoruz. Bunun sonucunda da buğday fiyatları patlıyor, patatesin fiyatı da kilosunda 5 TL’ye kadar çıkıyor. Buğday çiftçinin elinden ucuza alınıyor ancak tüccarın elindeyken fiyat patlaması yaşanıyor. Çiftçi zarar ediyor, ancak yandaş tüccar ihya oluyor. Fırıncılarımız bu durum karşısında uzun süre direnerek zam yapmamak için mücadele veridi. Ancak bir süre direndikten sonra dayanamayarak zarar eden bir durumdan çıkarak ancak kendilerini kurtaracak  bir duruma geldi.

AK Partili Silivri Belediye Meclis Üyesi Rıfat Bey’in dediği gibi buğdayın fiyatını, unun fiyatını ve ekmeğin fiyatını Silivri Belediyesi belirlemiyor. Bu zamlar, AKP Hükûmeti’nin uyguladığı politikalar neticesinde yapılıyor.  Bu durumun sorumlusu olarak Silivri Belediyesi’ni işaret etmek yalanla siyaset yapmaktır.

Buradan AKP Hükûmeti’ni uygulamış olduğu tarım politikalarını gözden geçirmeye davet ediyorum.  Bu konuda gerekirse Tarım Bakanı’yla da tartışabilirim.

Bugün Trakya’daki ayçiçeği ve buğday üretiminin nasıl yerle bir edildiğini,  etin kilosunun 40 liraya nasıl çıktığını, bugün buğdayın 500 TL’ye alınıp da fırıncılara 1000 TL’den nasıl satıldığını, patatesin kilosunun 5 TL’ye nasıl çıktığını ve kimlere ne rantlar sağladıklarını, ve niçin bu fiyatların bu noktaya geldiğini toplumun önünde tartışmaya hazırım.

Bu toplumu fakirleştireni, yoksullaştıran bir kuru ekmeğe bile muhtaç eden bu anlayışı milletçe alkışlıyoruz ve 7 Haziran’dan sonra da alkışlayarak göndereceğiz…

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim