Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Gümüşyaka Göleti'nde yaşanan toplu balık ölümleri konusunda sorumlu bulmakta sıkıntı çektiklerini belirtti.

Yazılı bir basın açıklaması yapan Korsan, bütün kurumların topu birbirlerinin üzerine attığına dikkat çekti.

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan imzalı basın açıklaması şu şekilde:

 

Gümüşyaka’da bir gölet… Sorumlusu Yok!..

Gümüşyaka, Silivri’nin en büyük beldelerinden birisi.

Gümüşyaka’da bir gölet.

İki ay önce gittiğimizde bu göletin suyu neredeyse taşmak üzereydi. Önceki gün bazı Gümüşyakalılar bizi çağırdıklarında ise göletin dibinde bir karış yüksekliğinde çamurlu su ve binlerce ölü balık vardı. Su seviyesi en az iki buçuk metre düşmüştü

Gölet çevresindeki konuştuğumuz kişiler, göletin suyunun çevredeki bazı büyük çiftlikler tarafından çekildiğini, gölette onbinlerce balığın kaldığını, büyük balıkların bazı köylüler tarafından toplandığını, bizim gördüğümüz balıkların kalan tortular olduğunu söylediler.

Durumu şikâyet etmeye ve bir önlem alınmasını sağlamaya çalıştığımızda asıl gariplik başladı. Konuştuğumuz hiç kimse sorumluluk almıyordu. Gölet hiç kimsenin sorumluluk alanına girmiyordu.

Aramadığımız kişi, kurum ve kuruluş kalmadı. O kadar uğraşın sonunda balıkların ölümünden kimin sorumlu olduğunu bulamadık. Herkes, konunun kendi sorumluluk sınırları dışında olduğunu ve başka biriyle konuşmamızı öneriyordu.

Silivri Belediyesi Çevre Müdürlüğü konunun kendilerini ilgilendirmediğini söyledi. Göletin çevresi İSKİ tabelaları ile doluydu, fakat İSKİ, göletin yetki sınırlarının dışında kaldığını söyledi. Gölet, Değirmenköy göletinden gelen suyla doluyordu, fakat Değirmenköy Sulama Kooperatifi yetkilileri, bölgede üyeleri olmadığı için Gümüşyaka göletinin kendilerini ilgilendirmediğini söyledi.

Değirmenköy sulama kooperatifinin bir yetkilisinin, “zaten o balıkları oraya biz koymuştuk” dediğini öğrendik. Balıkları gölete koymak öldürme yetkisi de veriyormuş gibi…

Daha sonra, göletin aşağısındaki bazı büyük çiftlik sahiplerinin, acil durumlar için yapılmış tahliye vanalarını açarak suyu boşalttıklarını ve suyu kendi çiftliklerine yönelttiklerini öğrendik. İddialar, çiftlik sahiplerinin suyu kendi arazilerinde yaptırdıkları havuzlara doldurdukları yönündeydi.

Şerefli büyük çiftlik sahipleri, göletin suyunu çalıp, göleti kurutmuş ve on binlerce balığın ölümünden sorumluydular.

Biz yetkililerden konunun sorumlularının bulunup, cezalandırılmasını ve göletin bir an evvel tekrar doldurularak, balıklandırılmasını ve tekrar aynı sorunun yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.

 

Editör: TE Bilişim