www.saglikaktuel.com sitesinin haberine göre; rekor tazminat cezasına çarptırılan Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Ali Okur’a ulaşan Haberdar Gazetesi Silivri Temsilcisi Fatma Sarıbıyık’ın doktorla yaptığı görüşmede kararın henüz doktora ulaşmadığı öğrenildi.

Dr. Ali Okur’un 3.5 milyon lira tazminat cezasına çarptırılması ise, doktorlara hasta ve hasta yakınları tarafından yapılan fiili saldırıların ardından, malpraktis davalarında fahiş tazminat ücretleriyle hukuksal şiddette uygulanmaya başladığı yeni bir döneme sağlıkta dönüşüm programıyla girmiş bulunuyoruz şeklinde yorumlanmasına neden oldu. Türkiye’de hasta başına düşen hekim ve hemşire sayısının azlığı göz önünde bulundurulduğunda gerek çalışma koşullarının zorluğu gerekse de artan fiili ve hukuksal şiddetin ülkemizde defansif tıbba yol açacağı, sağlık camiasında gündemi oluşturan ana konu olmaya başlamıştır.

Karar Okur’a henüz tebliğ edilmemiş

2009 yılından bu yana Özel Avcılar Anadolu Hastanesinde Başhekim olarak görev yapan Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Ali Okur konuyla ilgili kendisine henüz bir tebligat yapılmadığını ancak alınan karardan haberi olduğunu söyledi.

www.saglikaktuel.com sitesinde habere ilişkin yayımlanan haber ise şu şekilde;


Erzurum Atatürk Üniversitesi'ndeki iki çocuğun felç kalmasına neden olan ameliyat için aileye 3.5 milyon lira tazminat ödenmesine karar verildi.


Erzurum Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi'nde iki çocuğun felç kalmasıyla sonuçlanan ameliyatların ardından açılan davada, Erzurum İdare Mahkemesi'nin verdiği rekor tazminat kararına Danıştay'dan onay geldi. Hastane iki çocuğun ailesine 3,5 milyon lira tazminat ödeyecek.
Ağrılı Ramazan Kılıç 12 yaşındaydı. 2005 yılında kambur olduğu için Erzurum'a getirilerek Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi'nde ameliyat edildi. Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Okur'un yaptığı ameliyatın ardından Ramazan Kılıç'ın belden aşağısı felç oldu. Baba Ahmet Kılıç, doktor hakkında hem bıçak parası aldığı, hem de çocuğunu sakat bıraktığı için dava açtı. Yapılan yargılama sonucu Prof. Dr. Ali Okur iki yıl hapse mahkûm oldu.


Balıkesir Edremit'te oturan ve kambur olan 11 yaşındaki kız çocuğu N.F. de ailesi tarafından aynı doktora 2005'te ameliyat ettirildi. Ramazan Kılıç ameliyattan sonra tekerlekli sandalyeye mahkûm oldu. Ancak N.F. de ameliyat sonrası yatalak duruma düştü. Bunun üzerine her iki aile Erzurum 1. İdare Mahkemesi'ne başvurarak maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Karar oy çokluğu ile alındı
Mahkeme Dr. Okur'un operasyon sırasında gerekli önleyici tedbirleri almadığı için eyleminin tıp kurallarına uygun olmadığına ve tedavide davalı idarenin sorumluluğunun bulunduğuna hükmetti. 30 Eylül 2011'de mahkeme Kılıç'a 861 bin 968 lira maddi, kendisiyle birlikte ailesine 310 bin lira manevi, N.F'ye de 771 bin 138 lira maddi, kendisiyle birlikte ailesine 260 bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Çıkan rekor tazminat üzerine Atatürk Üniversitesi iki dosyayı da Danıştay'a temyize gönderdi. Danıştay 10. Dairesi'nde görüşülen dosyalar, Erzurum 1. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararlar doğru bulunarak onandı. Oy çokluğuyla alman kararlar sonucunda üniversite 3,5 milyon lirayı ailelere ödeyecek.


Sakat kalan çocukların vekili Van Barosu avukatlarından Mustafa Aladağ, Danıştay kararının çok önemli olduğunu, benzer davalar göz önüne alındığında tazminat miktarının rekor seviyede olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim