Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, karpuzuyla meşhur olan Kadıköy Mahallesi’nde mahalle halkının yıllardır istediği bölgeye özgü bir ürün olan karpuzun festivalini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İlçenin yerel değerlerini yaşatmak ve tanıtılmasını sağlamak amacıyla; yoğurt, domates, börek ve ata sporumuz güreşlerin ardından şimdi de Silivri karpuzunun duyulmasını sağlamak amacıyla çalışmalar başlatan Başkan Işıklar, 25 Ağustos’ta Kadıköy Karpuz Festivali’ni gerçekleştirecek.

IŞIKLAR; YEREL DEĞERLERİMİZİ KORUMAYA VE TANITMAYA ÇABALIYORUZ”

Silivri Belediyesi Kadıköy Karpuz Festivali ile ilgili açıklamalarda bulunan Işıklar; “İlçemizdeki festivallerimizi eğlence için değil, ekonomik ve sosyal bir amaç için yapıyoruz. Yerel değerlerimizin daha çok duyulması, ilçemize ekonomik ve sosyal anlamda geri dönüşler sağlaması bizim için çok önemli. İstanbul’un karpuz ihtiyacının % 80’lik kısmı Kadıköy Mahallemiz tarafından karşılanıyor ama değeri yok. Alım satım belli bir sözleşmeye göre yapılmıyor. Biz, Hukuk İşleri Müdürlüğümüz tarafından hazırlanacak resmi bir sözleşme ile bu işin muhtarlığımızın kontrolünde resmileştirilerek kayıt altına alınmasını sağlayacağız. Üreticilerimizi de böylelikle koruma altına almış olacağız” dedi. Kadıköy Mahalle Muhtarı Nihat Erol ve mahalle sakinleriyle festivalin tarihinden, yapılacağı yere kadar birçok konuda görüş alışverişinde bulunan Işıklar, Kadıköylülerin şimdiden festival heyecanıyla hazırlıklara başladıklarını belirtti.

 

MAHALLE SAKİNLERİ FESTİVAL İÇİN NELER DEDİ?

 

Kadıköy Mahalle Muhtarı Nihat Erol: “Kadıköy karpuzunun özelliği tadı, güzelliği. Sulama olmadığı için tadını çiğden alıyor. O yüzden lezzeti değişik olur diğer karpuzlardan. Tadından dolayı herkes Kadıköy’ü tercih ediyor. Karpuz Festivalinin köy için büyük faydası olacak. İsmi duyulan karpuzumuzun festivali olursa daha iyi tanınacak. Büyük bir reklam olur köy için. Karpuz daha iyi bir fiyata gider, alım satımlar ciddiyetini korur. Kabzımallar verdiği sözlerde durur. Tarihi bir başlangıç olur. Büyük bir başarı olur başkan için. Yıllardır yapmak istedik yapamadık kısmet bu seneyeymiş. Festival Kadıköy’ümüze başkanın da bir hatırası olacak.”
Mehmet Türev; “Kadıköy karpuzunun en öncelikli özelliği tadıdır. Üretilen karpuzlar büyük ve ağırlık olarak sekiz kilodan başlar, 22 kiloya kadar çıkar. Rengiyle, deseniyle her şeyi ile tam bir kurak karpuzudur. Sulama yok, bu nedenle Türkiye’de tek diyebilirim. Karpuzumuz İstanbul’da tutuldu yani İstanbul halkı biliyor ‘Kadıköy karpuzu çıkmadan karpuz yemiyoruz’ diyorlar. Karpuz Festivali çok güzel bir olay. Hem köyümüzün tanıtımı bakımından hem de köyümüzün karpuzunun tanınması bakımından. Bizim karpuzumuz susuz yetiştirilmesi ile tat olarak, büyüklük olarak festivale çok büyük katkı sağlayacak. İlk olarak köyümüz tanınır. Biz üreticiler ve köyümüz açısından güzel bir organizasyon olacağına inanıyorum. Karpuzlarımız şu anda güzel güzel büyüyorlar. İnşallah festivalde göreceksiniz.”

Ali Çağlayan: “Bizim Kadıköy karpuzunun özellikleri sulama olmadan yetiştirilmesi, tadının kaynağı da bu. Biz köyümüzü ve karpuzumuzu tanıtmak istiyoruz. O bakımdan Karpuz Festivali çok iyi olacak. Biz de mutlu oluyoruz. Ekonomimize de büyük katkı sağlayacak.”

Recep Çobanoğlu: “Kadıköy karpuzunun özelliği doğal olması, sulama yapmıyoruz, topraktan olduğu gibi doğal bir şekilde yetişiyor. Diğer karpuzlar gibi değil organik. Direk üreticinin kendisinden tezgâhlara geliyor. Kabzımallarda söylüyor buranın karpuzu altın kadar değerli, en kaliteli karpuz burada. Hatta diğer üreticiler karpuzlarını Kadıköy karpuzu olarak satmaya çalışıyor. Yıllardan beri söylenen bir şeydi Karpuz festivali ama icraat yoktu. Belediye Başkanına sözünü tuttuğu için teşekkür ederiz. Festivalin buradaki esnafa da katkısı olacak. Bizim için Kadıköy, karpuz diyarı. Bu da iyi bir reklam olacak Kadıköy için. Herkes Kadıköy karpuzunu gelip yerinde görecek. Artık İstanbullu Kadıköy’ün karşısı değil de Silivri’nin mahallesi olduğunu bilecek. Gerekirse yerinde karpuz nasıl yetişiyor görecek. Festivali heyecanla bekliyoruz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim