Silivri ve Çerkezköy sınırları içerisinde kömürle çalışan termik santral yapılması amacıyla harekete geçilmesi üzerine çözüm arayışları devam ediyor.

Silivri Çevre Derneği tarafından “Termik Santrala Hayır” sloganı altında düzenlenen Serbest Kürsü etkinliği CHP İstanbul Milletvekili Ali Özcan, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, eski İstanbul Çevre İl Müdürü Yavuz Çengel, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu, belediye meclis üyeleri ve vatandaşların katılımıyla Silivri sahilinde gerçekleşti.

Sunuculuğunu Kâmil Bilici’nin yaptığı Serbest Kürsü etkinliğinin açılış konuşmasını Silivri Çevre Derneği Başkanı da Ali Korsan yaptı.

Konuşmasında konunun Silivri açısından ne kadar tehlikeli olduğunu anlatarak başlayan Korsan, şunları söyledi:

Hükumetimiz Trakya’nın ölümüne yol açacak kömürlü termik santralların yapımına Silivri ve Çerkezköy’den başlıyor. Dünyanın uzun yıllar önce yenilerini yapmaktan vazgeçtiği kömürlü termik santralları inşa etmeyi inatla sürdürmeyi seçen hükumetimiz son ölüm santralını Silivri ile Çerkezköy arasına yapmaya karar verdiğini bir bakanlar kurulu kararıyla ilan etti. Havamızı, toprağımızı, suyumuzu zehirleyecek, ekinimizi, hayvanlarımızı ve en önemlisi insanlarımızı öldürecek olan bir santralın ne Silivri’de, ne Trakya’da, ne de Türkiye’de yapılmasını istemiyoruz. Termik santralların bacalarından etrafa yayılan gazlar ve kömür tozları kanser dahil bir çok hastalıkla insanları, hayvanları ve tüm doğayı yok ederken, santralın soğutma suyu için yeraltı su kaynaklarımız yağmalanacak.Tüm Silivri’yi ve Çerkezköy’ü etkileyecek olan bu santral, Çayırdere ve çevresindeki Beyciler, Büyükçavuşlu, Sayalar ve Danamandıra köylerinde tarım arazilerini ve ormanları yok edecek, yaşamı imkansız kılacak.

Korsan’dan sonra Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar kürsüye geldi.

Işıklar şunları söyledi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan İstanbul İli 1/100 000 (ÇDP) Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, Tekirdağ İli 1/25000 Ölçekli ÇDP değişikliği, Kırklareli İli 1/25000 Ölçekli ÇDP değişikliği 14.11.2016-13.12.2016 tarihleri arasında askıya çıkarılmıştır. Bu planla Kırklareli İli Vize İlçesi ile Tekirdağ İli Çerkezköy ve İstanbul İli Silivri ilçesi hudutlarında iki adet termik santral yapılması için gerekli plan ve plan notu değişikliği yapılarak Termik Santral yapılmasının önü açılmıştır.

Çerkezköy Termik Santrali ismiyle duyurulan alan, Çayırdere Mahallesi 5.km batısında Çerkezköy ilçe merkezinin 7 km doğusunda kalmakta olup, toplam 545 H (5450 Dekar) alanı kapsamakta, alanın 1/9 i 60 Ha ( 600 Dekar) alan Çerkezköy'de, 8/9 i 485 Ha (4850 dekar) Silivri topraklarında kalmaktadır. Santralin yapım ve kullanım alanı Trakya'ya ait Ergene havzası Tarım alanı, Orman alanı olarak yer almakta, ayrıca “aşırı yeraltı Suyu Çekim alanı ve Yeraltı Suları beslenme alanı” kapsamında bulunmaktadır.

Bu planlarda “Kömüre dayalı Termik Santral” yapılamaz plan notu kaldırılarak plan değişikliği yapılmış ve ayrıca santral alanı plana işlenmiştir. Anayasamızın 56. Maddesi; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevre yaşama hakkına sahiptir.” “Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Ülkemizin enerji bağımlılığından kurtulması konusunda hemfikiriz. Ama çeşitli enerjiler kullanılabilir. Çok fazla enerji kaynağı çeşidi var. Belediye olarak bunlara çok ruhsat verdik. Ruhsatlar veriliyor, arazi kamulaştırılmaları da yapılıyor. Ülkemiz güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip. Bu seçeneklerin bir daha değerlendirilebilmesi açısından, kararın bir daha gözden geçirilmesini rica ediyoruz.

KIYIKLIK TERMİK SANTRALI DESTEKLEDİ

AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ben çevreci bir insanım. 16 Yıl kadar Belediye Başkanlığı yaptım. Duyarlılığınıza saygı duyuyorum. Tabi ki insanlar rahat ve huzur içinde yaşamak isterler. Çevreci arkadaşlara da bu konuda teşekkür ediyorum. Tabi ki her konuda duyarlı olacağız ama bir şeye karşı çıkarken mutlaka bilgi teknolojilerinden de faydalanmamız lazım. Türkiye'yi başkalarına bağımlı olmadan, hiç kimseye eyvallahı olmadan ama bütün ülkelere saygıyla davranan bir ülke olarak yaşatmamız bizim tarihi görevimiz. Bugün Almanya'da elektriğin yüzde 70'i nükleer enerjiden elde edilmiş. Çok eskiyen nükleer santralleri de kaldırıp yenilerini yapıyorlar. Ben her tarafı nükleer santralle kuşatmalıyız demiyorum. Yenilenebilir enerjiyi çoğaltmakta çok büyük yarar var. Burada kullanacağımız arazinin tamamı beton olmayacak ki! Bahçesi de, parkı da olacak. (İtirazlar sesli dile getirilmeye yükselmeye başladı.) Biz kimseye sıkıntı veya zarar verilmesini istemiyoruz. Sadece bilgiler çok net olmalı. Öğrenciydim, köprüye Hayır diye gezdik, yapıldı geçiyoruz. Daha sonra diğer köprüler için Hayır dedik, Hayır'ın da, Evet'in de bir ölçüsü olmalı. Ben sizin ölçülü insanlar olduğunuza inanıyorum. Eğer Viyana'ya yolunuz düşerse hemen ortasında termik santral var. Hiç kimseye de zarar vermiyor. Şimdi teknoloji çok ilerledi. Kurulacak termik santralden size sıkıntı gelmeyeceğini göreceksiniz.”

VATANDAŞLAR KIYIKLIK’A TEPKİ GÖSTERDİ

AK Parti Milletvekili Feyzullah Kıyıklık’ın konuşması sırasında vatandaşlar kendisine sözle tepki gösterdi. Kıyıklık konuşmasının bitiminde de yine bir grup Silivrili vatandaş tarafından protesto edildi.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Kıyıklık’ın hemen arkasından kürsüye gelerek şöyle konuştu:

“Bu mücadeleyi birlikte vereceğiz ve kazanacağız. Buradaki termik santrala Hayır diyeceğiz. Her yerde rüzgar, güneş enerjisi var. Yenilenebilir her türlü enerjiler varken, biz burada kömür partiküllerinin içinde çocuklarımızı, geleceğimizi hasta etmeyeceğiz. Termik santralin Çerkezköy ve Silivri'ye yapılması gerçekten bu ülkeye, Trakya'ya ihanettir. Dünyanın her yerinde tarım arazisi yaratılıyor. Denizin üstünde tarım yapılmaya çalışılıyor. Bizler 10 bin dönümlük arazisini yok ediyoruz. Şu andaki gökyüzünün grisi gibi bir gökyüzü 10 bin dönümlük araziyi kaplayacak. Sağlığımızı tehdit eden, kanser hastalığının başlangıcı olan termik santrallerden dünyada vazgeçilirken, bizde Trakya'ya yapılıyor. Yetmedi nükleer santral… Buna evet mi diyeceğiz?

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özcan da şunları söyledi:

“Gönül isterdi ki iktidar ve muhalefet partisi milletvekilleri olarak karşınızda bu duruma düşmeyelim. Bizi bu duruma düşürenler utansın. Toprağına, suyuna, güneşine, havasına sahip çıkmayan bir ülke vatandaşı olmak mümkün mü? Bütün ülkelerde nükleer de dahil olmak üzere birçok enerji kaynakları vardır. Ama bunlar ile ilgili karar verilirken süreç hangi aşamalardan geçiyor ona bakmak lazım. Ortak akıl diye bir şey var arkadaşlar. Yani ülkeyi ve geleceğimizi doğrudan ilgilendiren tüm sorunlar ile ilgili çözüm kararlarının ortak akılla alınması gerektiği dünyanın tüm çağdaş ülkelerinde kabul görür. Ama biz ne yapıyoruz? Çatalağızına nükleer enerji yapıyoruz yetmedi pijama üreten bir firmaya “Hadi sen gel nükleer enerji santralini kur” diyoruz. Adam pijamacı…

Serbest Kürsü etkinliğinin sunucusu Kamil Bilici, milletvekillerinin ardından eski Silivri ve Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı, aynı zamanda eski İstanbul Çevre İl Müdürü Yavuz Çengel’i mikrofona davet etti.

Kürsüye gelen Çengel şunları söyledi:

Çok talihsiz bir ortamda bulunuyoruz. Teknolojiden söz etti iktidar partisi milletvekilimiz, keşke Yatağan'ı 15-20 yıl önce halledebilselerdi. Orayı görmek ve orada yaşamak lazım. Asit yağmurları, baca emisyonları son derece tehlikeli. Şu anda bizim bölgemiz Avrupa'da hiç kalmamış doğal orman, kendiliğinden gelişen orman. Su havzasına o kadar yakın ki 16-20 milyon nüfusun planlandığı İstanbul'da su kaynaklarını son derece tehdit edecek bir bölgede kömür santrali yapılmak isteniyor. Bu santral niye önemli biliyor musunuz? Başımdan geçmiş bir olay; Çeltik-Çavuşlu ve Çanta ortasında bir kömür ocağı ruhsatı alındı. Maden Kanunu Türkiye'de her şeyin üstünde. Ama bir kürek kömür çıkartanı yakalamadım. Amaç neydi biliyor musunuz? Kömür 16 metre aşağıdaydı üzerindeki kumu İstanbul'daki inşaat firmalarına satmaktı. Bizim bölgemizde yakılabilecek kalitede bir kömür yok. Bu süreç çok samimi olsa bütün veriler halka açık açık anlatılır. 10 Milyon nüfusun dibinde bu cinayeti işlemenin tek nedeni var rant. Hiçbir şey açık ve şeffaf değil. İthal kömür ile santrali çalıştıracaklar buradan çıkan kumu İstanbul'daki inşaatlara satacaklar. Bu verilen karar yıllarca tartışıldıktan sonra ancak alınabilir. Türkiye'nin hiçbir yerinde Trakya dışında dönüm başına 450 kg buğday alamazsınız. STK'lara çok büyük görevler düşüyor.

Yavuz Çengel’den sonra CHP’li Silivri Belediye Meclis Üyesi ve Harita Mühendisi Süheyl Kırcısı söz aldı.

Kırkıcı da şu şekilde konuştu:

“Sanıyorum siyasetçiler ayrıldı biz bize kaldık. Bu demek oluyor ki bu mücadeleyi bizler yapacağız arkadaşlar ve bizler başaracağız. Biz toprağımıza, suyumuza ve geleceğimize karar vereceğiz. Ve yukardakilere bunu öğreteceğiz. Hiç soruyor muyuz kendimize, bize misafirliğe gelen siyasetçilerimize soruyor muyuz arkadaşlar; Trakya'nın kaderi çizilirken kimler karar verir? Veya kimler karar vermeli? Tabi ki halk karar vermeli ama hep tersine işliyor bu süreçler. Bunu siyasetçilere en iyi anlatmanın yolunu bulmalıyız. Bunun da adı mücadele etmek. Eğer biz toprağımıza havamıza suyumuza sahip çıkarsak, emin olun ki onlar bunun benzeri bir kararı bir daha almaya yeltenemezler. Hazır bir toplum bulmuşlar sindirilmiş, susturulmuş, ötekileştirilmiş, korkutulmuş… Ve ne yapmak istiyorlarsa dayatmaya çalışıyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz çünkü haklıyız. Ama kazanmak için haklı olmak yetmiyor. Kazanmak için hep beraber olmamız ve mücadele etmemiz gerekiyor. Yolun başındayız. Henüz kamulaştırma kararları yeni alındı. Bizleri aşıp geçmeleri için gidilecek o kadar çok yolları var ki. Bunlara hiçbir aşamada izin vermeyeceğiz. Biz kararlı olursak kazanmak mümkün.”

Silivri Çevre Derneği eski Başkanı ve Silivri Belediyesi eski Meclis Üyesi Nursel Erel de kürsüye gelerek şunları söyledi:

“Biz bu konunun mücadelesini vereceğiz. Burada imzalar topladık bunlar nereye gitti merak ediyorum. İktidar partisi milletvekili gelmiş beklediğimiz konuşmayı yaptı. Zaten bu karara imza atan bu arkadaşlar değil mi? Ben şunu beklerdim Silivri'de siyaset yapan genel iktidar partisinin yerel temsilcileri burada çıkıp birer Silivrili olarak “Daha önce cezaevinde olduğu gibi biz yine sizinle omuz omuza bu mücadelede yanınızda yer alacağız” desinler. Sonuç ne olursa olsun Silivri halkının istediği karar için mücadele edeceklerini duymak isterdim. Ben umutluyum. Direnirsek bu mücadelenin sonucunda kazanacağız. Allah aşkına en azından bu defa siyasetin dışında sadece Silivri'ye termik santral nasıl yapılmazı konuşup çözümleri tartışsaydık. Süreç hakkında bizlere sağlıklı bir bilgi verilseydi.”

Editör: TE Bilişim