51. Geleneksel Silivri Yoğurt Festivali’ne Amerika, Rusya, Belçika, Sırbistan, Güney Kore, KKTC, Bulgaristan, Makedonya- Üsküp ve Japonya’dan gelen toplam 400’e yakın misafir ile birlikte görkemli bir gala yemeği gerçekleştirildi. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ev sahipliğinde, Garden Restoran’da gerçekleşen geceye Silivri Kaymakamı Salih Keser, Bulgaristan Aytos Belediye Başkanı Vasil Edrev, Aytos Belediye Başkan Yardımcısı Hristina Stoilova, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, DP Silivri İlçe Başkanı Halide Avlu, CHP İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti Belediye Meclis Üyeleri, MHP İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, Rusya Campina Meclis Üyeleri, Uluslararası Folklor Örgütleri Konseyi (CIOFF) Türkiye Başkanı Savaş Tuğsavul, Uluslararası Folklor Örgütleri Konseyi (CIOFF) Genel Sekreteri Muammer Arslan, Silivri Belediye Başkan Yardımcıları, Silivri İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, oda başkanları, sivil toplum ve kamu kurumu temsilcileri, muhtarlar ve iş adamları ile basın mensupları katıldı.

 

IŞIKLAR; “YEREL DEĞERLERİN MARKALAŞTIRILMASI ULVİ BİR GÖREV”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gala yemeğinde gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi; “Yarım yüzyılı aşan süreçtir kutladığımız ve bu yıl 51.’sini düzenlediğimiz Yoğurt Festivali hangi düşüncelerle, o günkü değerlerle başlatıldıysa bugün o değerlere gönülden katılıyoruz. Bir şehri tanıtmak, markalaştırmak, o şehrin yaşanmış kültürel değerlerini alıp bu günlere taşımaya çalışmak çok ulvi bir düşünce. Onu başlatan ve bugün hayatta olmayan bütün emeği geçenlere bugün huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Silivri tarihi değerleri ile dünyanın üç semavi dinine, binlerce yıl birçok etnik gruba, millete ev sahipliği yapmış yüzyıllarca barış ve huzur içerisinde yaşamış bir huzur adası. Bugün yerel değerlerimizin daha çok farkına varıp, özellikle yoğurt kültürümüzü birleştirici unsur olarak kabul edeceğiz.

 

“YOĞURT SİLİVRİ’NİN VAZGEÇİLMEZ TANITIM GÜCÜ OLACAK”

Ülkemizde zor günler yaşıyoruz, kuzeyden güneyine Edirne’den Ardahan’a coğrafyanın zenginlikleri, güzellikleri, özellikle yeryüzü mirasları sayılacak eserleri ile güzel bir coğrafyaya sahibiz. Bu coğrafyanın emanetçisi değil binlerce yıldır burada yaşamış bir millet olarak, gelenek ve göreneklerimizi yaşatmalıyız. Huzur ve barış içerisinde yaşayabilmek için bütün kültürümüzü ve öz değerlerimizi ayakta tutmalıyız. Yoğurt festivalimizin de anlamı ve önemi bu. Amacımız sadece eğlenmek için bir araya gelmek değil, geçmişten gelen kültürümüzü geleceğe taşımak. Yoğurt bizim 2000 yıl önce Orta Asya’da atın heybesinde bir yumruk gibi acıktığı zaman yiyebilsin diye yaptığı bir kültürden gelip, Bizans’la tanıştığımızda şimdiki halini alan bir değişim süreci yaşamış. Yoğurda bakarak bile bizim nereden başlayıp, nereye gittiğimiz hangi hafızaları taşıdığımızı bulmak mümkün. Yoğurt Silivri’nin vazgeçilmez tanıtım gücü olacak. Bireysel anlamda yöresel tatları yok eden anlayışlara inat, yoğurdu yaşatacağız. Burada on ülkenin bir arada olmasını sağlayan başta CIOFF yetkililerine ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Eğer kusurları varsa bütün kusur benim, başarı varsa tümü onların başarısıdır.

 

EKİPLER GÖSTERİLERİYLE GECEYE RENK KATTI

Gecede festivale katılan tüm ekipler, 10’ar dakikalık yöresel halk dansları

performansı sergiledi. Renkli kostümleriyle dikkat çekerek, geceye renk katan ekipler arasında özellikle Güney Kore’den gelen ve yaşları ortalama altmış yaş ve üzeri olan ekibin gerçekleştirdiği dans gösterisi büyük alkış aldı. Gecede sahne alan Türk ekipleri Ahenk Sanat Kulübü, Silivri Turizm Kültür Derneği, SİHAD ve Silivri Belediyesi Kültür Merkezi’nin dans gösterileri de yabancı grupların ve diğer misafirlerin beğenisini topladı.

 

KARŞILIKLI HEDİYELER VERİLDİ

Ekip liderleri gerçekleşen gösterilerinin ardından, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a ülkelerinden getirdikleri yöresel hediyeler takdim etti. Kendisine ülke logosu, şarap ve ülkeleri tanıtan hediyeler takdim edilen Başkan Işıklar, tüm ekiplere eski yoğurt satıcılarını simgeleyen Yoğurtçu Heykeli ve Silivri Belediyesi Mahalle Evi kursiyerlerinin hazırladığı, üzerinde Silivri manzaralarının yer aldığı dolap süsünün de içinde bulunduğu festival çantası hediye etti.



 

 

Editör: TE Bilişim