Cumhuriyet Halk Partisi (CHPSilivri İlçe Kadın Kolları Başkanı Derya Erdim, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Erdim'in  mesajı şu şekilde:

Her yıl 8 Mart günü kutladığımız Dünya Emekçi Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir anma günüdür.

ABD’nin New York kentinde, 1857 yılında bir tekstil fabrikasında yaşanan grevin ardından fabrika içinde kitlenerek sıkışıp kalan 120 kadın işçi çıkan yangın sonrası feci şekilde can vermişti.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına, 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü”olarak anılması önerisi oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etmesinin ardından, tüm dünyada emekçi kadınları anma günü olarak karşılık bulmuştur.

Ülkemizde ilk olarak, 1921 yılında , 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1980 darbesi döneminde kesintiye uğrasa da 1984'ten bu yana ülkemizde de emeğe ve kadına değer veren daha geniş kitlelerce kutlanmaya devam etmektedir.

Evinde,  işinde, okulunda, yaşadığı toplumun her katmanında mücadele veren, gücünü birleştirerek örgütlü ya da örgütsüz kadın hareketlerinde bizim de sözümüz var diyen bütün kadın kardeşlerimin “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nü içtenlikle kutlarım.
 

Derya Erdim
CHP Silivri Kadın Kolları Başkanı

Editör: TE Bilişim