Silivri’de faaliyet gösteren Ahenk Sanat Kulübü Tiyatro Topluluğu, beklenenin çok üzerinde bir performansla Silivrilileri şaşırtmaya devam ediyor.

Asıl mesleği grafikerlik olan 1979 doğumlu Ali Solmaz yıllardan bu yana bir tiyatro tutkunu. Oyunları kendisi yazıyor, arkadaşlarına eğitim veriyor ve daha sonra bu oyunu hep birlikte sahneye koyuyorlar. İlahiyat fakültesi mezunu olmasına rağmen, asla inançla sanatı birbirine karıştırmıyor.

Geçtiğimiz haftalarda yine Ali Solmaz tarafından yazılan Cümbüş-ü Hospital adlı iki perdelik komedi oyununu sahneledi Ahenk Sanat Kulübü Tiyatro Topluluğu.

Oyun kısaca bir hastane ortamında yaşanan esprili olayları anlatıyor.

Ekibin içerisinde yaşlısından gencine, hatta lise öğrencisine kadar her kesimden insan var. Boş zamanlarında tiyatro ile ilgilenmek hepsine hayata farklı bir bakış açısı kazandırmış.

Ali Solmaz’ın tiyatrocu ekip arkadaşları, başta yeni evlendiği eşi Merve Solmaz olmak üzere; Anıl Narinç, Aytuğ Fidan, Bahadır Mermertürk, Cihan Bilen, Çağatay Öztürk, Derya Çağan, Hürriyet Akdeniz, Mehtap Çalışkan, Melike Yıldız, Melis Sezen, Merve Yapıcıoğlu, Elif Özlem Ece, Samet Çalışkan, Sergen Akın, Tuğçe Çekiç, Tuncay Sarıçoban ve Yağmur Horoz’dan oluşuyor.

Bütün ekiple tek tek konuşmanın zor olacağını düşünerek içlerinden dördüyle sizlerin adına sohbet ettik.

Sevgili Ali Solmaz, Aytuğ Fidan, Melike Yıldız ve Melis Sezen de bizi kırmayarak sohbet teklifimize hayır demediler.

Baştan da belirttiğimiz gibi asıl mesleği matbaacılık ve grafikerlik olan Ali Solmaz, oyunculuğa aşık bir insan. Bu nedenle kamera önü oyunculuğu, yaratıcı drama teknikleri ve diksiyon dersi almış.

“Öncelikle her zaman yanımda olan ve bana desteğini hissettiren sevgili eşim Merve’ye çok teşekkür ederim” diye söz başlıyor Ali… Merve Hanım da en az Ali kadar tiyatro sevdalısı. Ve Cümbüş-ü Hospital adlı oyunda da yönetmen yardımcılığı yapıyor. Önceleri 40 kişi olarak başlamışlar. Ancak zaman içerisinde bu sayı 20’ye kadar düşmüş. Şu anda 18 kişilik çekirdek bir kadroları var ve bu isimler yağmurda çamurda, karda kışta bütün çalışmalara düzenli olarak devam ederek Ahenk sanat Kulübü’nün o çok başarılı tiyatro ekibini oluşturuyor.

Ali Solmaz, Mayadroom Cast Ajansı’nın da kayıtlı oyuncuları arasında. 30’u aşkın televizyon dizisinde irili ufaklı çeşitli rollerde oynamış. Yine aynı ekipten Melike Yıldız da boş zamanlarında çeşitli dizilerde rol alıyor.

“Benim diğer bir şansım da çok kaliteli insanlardan oluşan bir ekibe sahip olmam" diyor Ali… “Birbirimize sıkı sıkıya bağlıyız. Herkes birbirini gerçekten seviyor ve kimse kimseye saygıda kusur etmiyor” diyerek sözlerine devam ediyor..

Cümbüş-ü Hospital adlı oyunu izleyenler, Hocaefendi tiplemesi anlata anlata bitiremiyor. Hafif uzamış ve beyazlamış sakalı ve elinde tespihi ile tam göbekten esprileri patlatan Hocaefendi sanki kırk yıllık tiyatrocu gibi başarılı bir şekilde rolünün hakkını veriyor.

Hocaefendi’yi canlandıran ise 28 yaşındaki makine teknikeri Aytuğ Fidan’dan başkası değil.

“Çok güzel insanların arasındayım ve hayatımın mutlu bir dönemini geçiriyorum” diye söze başlıyor Aytuğ Fidan. “Yorucu iş temposundan sonra tiyatro yapmak hem dinlendiriyor hem de hayattan daha fazla keyif almamı sağlıyor. Ali Hocam ile tanıştığım için çok şanslıyım” diye de devam ediyor sözlerine…

Aytuğ, daha sonra çalışmalar sırasında başlarından geçen matrak olaylardan birkaç tanesini anlatıyor ve hep birlikte gülüyoruz.

Cümbüş-ü Hospital’i izlerken kuşkusuz çok hareketli hali ve hiç kapanmayan çenesiyle herkesin sempatisini kazanan bir hemşire var. O kadar hareketli ve cıvıl cıvıl ki izlerken yoruluyorsunuz.

Doğrusu kendisiyle tanışmadan önce gerçek hayatta da sahnedeki gibi bir insanla karşılaşacağımı zannediyordum. Ancak görünce çok şaşırdım. Sahnedeyken oynadığı rolün kişiliğine bürünmek diye buna deniyor demek ki…

Melike Yıldız’dan bahsediyorum. Son derece hanımefendi bir lise öğrencisi kardeşimiz Melike. Oyunculuğa da hiç yabancı değil. Aynı Ali Solmaz gibi, yıllardan bu yana çeşitli televizyon dizilerinde oynuyor. Melike’yi sahnede izledikten ve gerçek hayatında tanıştıktan sonra profesyonel bir oyuncunda hiçbir farkının bulunmadığını anlıyorsunuz.

Ve Melis Sezen…

Cümbüş-ü Hospital’in Falcı Gacı’sı…

Melis de lise öğrencisi. Ve cıvıl cıvıl çok yönlü bir insan. Kısa bir süre fotoğraf eğitimi almış. Çok güzel fotoğraflar çekiyor. Kadrajlama, ışık, gölge oyunları.. Çektiği doğa ve insan fotoğraflarını görseniz bunları 15 yaşındaki bir kızın çektiğine inanamazsınız.

Tiyatroya olan ilgisini fark edince ailesinin de desteğiyle Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde eğitim görmüş bir süre. Ve Ali Solmaz ile tanıştıktan sonra da kendisini Ahenk Sanat Kulübü Tiyatro Topluluğu’nun en başarılı isimlerinden biri olarak buluvermiş.

Sadece Aytuğ, Melike ve Melis değil; ekipte konuştuğumuz herkes Ali Solmaz’a çok şey borçlu olduğunu belirtiyor.

Silivri’de böyle bir insanın yaşamasının kıymetini bilmek lazım diyerek sohbetimizi noktalıyoruz…

 

Cem GÜNER

[email protected]

 


Editör: TE Bilişim