Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı, Silivri 51. Yoğurt Festivali kapsamında İçimizden biri Atatürk konulu söyleşisiyle Silivrililerle buluştu. ‘Sizlere Atatürk’ü anlatmak haddim değil’ diyen Kalıpçı, Atatürk’ü dünya lideri yapan sırları Silivrililerle paylaştı. Şuayip’in Çay Bahçesi’nde gerçekleşen söyleşiye; CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, Belediye Başkan Yardımcıları, CHP Silivri Belediye Meclis Üyeleri ile İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Birim Müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

 

“KÜLTÜR ANTROPOLOĞU ATATÜRK”

Mustafa Kemal Atatürk’ün kültür antropoloğu sıfatını taşıyan tek lider olduğunu dile getiren Kalıpçı; “Dünya tarihi sadece bir sıfatı Mustafa Kemal’e vermiştir. Başka dünyada hiçbir liderin alamadığı bir sıfattır bu hangi sıfat mı? Ne dersiniz? Evet, Başöğretmen diyen var aranızda, hoşgörülü evet biliyorum hepsi gönlünüzden geçen sıfatları Atatürk’ün ama soruyorum sizlere bir insan doğumundan ölümüne kadar ya bir askerdir, ya bir devlet adamıdır ya çevrecidir ya tiyatrocudur ya sanatçıdır ya arkeologdur bir şeydir. Ama bunların hepsi birden olabilen dünyadaki tek lider Mustafa Kemal Atatürk olduğu için dünyada “kültür antropoloğu” sıfatı verilebilen tek lider Mustafa Kemal’dir” dedi.

 

“ÇOCUKKEN İKİ KURUŞUNDAN BİRİYLE KİTAP ALIRMIŞ”

Yirmi yıllık araştırmacı olduğunu ve Atatürk’ün üzerinde durup, ilerletmeye çalışmadığı bir alan bulamadığını söyleyen Kalıpçı; “Bir bakıyorsunuz kara tahtanın başında harf öğretiyor, bir bakıyorsunuz şapka giyiyor, bir bakıyorsunuz tiyatro eseri oynatıyor, yok efendim

arkeolojik kazılara gidiyor, tren raylarının genleşme hesabını yapıyor, Ankara’daki caddelerin ne kadar mesafede olacağı konusunda şehirleşme planları yapıyor, peki nasıl? Ben esas sırrı nerde buldum biliyor musunuz? Onun bir sözünde. Ama bu bence ve dedim ki bu sözü okuyunca keşke şu karga kovalamasını kafalarımıza yerleştireceklerine şu sözünü yerleştirselerdi herhalde Türkiye çok farklı bir yerde olurdu şu anda. Atatürk diyor ki “Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini eğer kitaplara vermeseydim bu gün yapabildiğim işlerin hiçbirini yapamazdım” Esas sır bence burada. Çocukluğunda eline geçen iki kuruştan birini kitaplara verdiği için 35 yaşında general, 40 yaşında başkomutan, 42 yaşında cumhurbaşkanı, 46 yaşında dünyada pek çok reformist var ama hiç biri dile

dokunabilmeyi cesaret edememiştir; dile dokunabilen tek reformist Mustafa Kemal’dir.

İşte bunu yapabilen ve 53 yaşında nutku yazan genç olarak tarihimize geçecektir

Mustafa Kemal.”

 

“O’NU ANMAYI BIRAKIP, ANLAMAYA ÇALIŞALIM”

Atatürk’ün çevreye karşı hassasiyeti, sanata ve sanatçıya verdiği değer, Türk kadınına verdiği önem ve çocukların okumasına yönelik gösterdiği çaba gibi farklı birçok konuda yaşanmış hikâyeleri Silivrililere aktaran İlknur Kalıpçı söyleşisini şöyle noktaladı; “Gaziyi mazi yapma çalışmalarında bulunanlara en güzel cevabı; O’nu anmayı bırakıp anlamaya başladığımız zaman, O’nu yakamızda taşıdığımız kadar fikir ve eylemlerimizde de taşıyabildiğimiz zaman, O’nu özlediğimiz kadar özümsediğimiz zaman, O’nunla yarışan ama onu aşmış yeni Mustafa Kemalleri yetiştirebildiğimiz zaman vereceğimiz inancıyla.” CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu söyleşi sonunda İlknur Kalıpçı’ya festivalin simgesi olan Yoğurtçu Heykeli ve Silivri Yoğurdu takdim etti.

 

 

Editör: TE Bilişim