Cem Güner

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şube Başkanı Süheyl Kırkıcı, Aleviliğe yaklaşım konusunda Silivri’nin Türkiye’nin birçok bölgesine göre daha uygar ve daha medeni olduğunu vurguladı.

Silivri Cemevi binasını bitirmeye çalıştıklarını da belirten Kırkıcı, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın şu ana kadar 4-5 kez cemevine geldiğini ve zaman zaman destek olduğunu söyledi.

Aynı zamanda CHP’li Silivri Belediye Meclis Üyeliği görevini de yürüten Kırkıcı şöyle konuştu:

Silivri Cemevimiz’in temeli 5 yıl önce atıldı. Silivri’deki Alevi ve Bektaşiler; yaklaşık 10 yılı aşkın bir süredir toparlanma, bir araya gelme ve kendi kültürlerini inançlarını yerine getirme konusunda bir çaba içerisindeydi. Silivri’de ilk örgütlenme dernek üzerinden sonra başladı. Arkasından vakıf geldi.

ALEVİLER YILLARCA KENDİLERİNİ İFADE ETME KONUSUNDA SIKINTI YAŞADI

Aleviler yıllarca kendilerini ifade etme konusunda çok sıkıntılar yaşadı. Ciddi baskılanma dönemleri yaşandı. Bunun kırılma noktası Sivas Madımak olaylarıydı. 25 canımızın yakılarak öldürülmesi Alevi Bektaşi toplumunda büyük bir infial yarattı. Biz de bu ülkenin asli unsurlarıyız biz de varız diyerek de örgütlenme başladı. Tabi tüm bu örgütlenmeler demokratik çerçeve içerisinde yol aldı. Hiçbir zaman Aleviler’in şiddetle buluşması ve şiddetle iç içe geçmesi mümkün olamazdı. Çünkü her şeyden önce felsefemiz buna müsaade etmiyor.

SİLİVRİ HALKI SİVAS KATLİAMINDAN RAHATSIZLIK DUYDU

Evet Sivas Katliamı yaşandığında Silivri’de aleviler dışında toplumun tamamında elbette bir rahatsızlık hissettik. Ancak bu tepki bizim için yeterli değildi. Ne yazık ki toplumumuzda bu tür katliamlar karşısında yeterli reaksiyon oluşamıyor. Tepkiyi nasıl ölçersiniz? Sokağa çıkmayla ve demokratik eylemler yapmakla ölçebilirsiniz. Ya da insanlarla yaptığınız birebir görüşmelerle bu izlenimi edinebilirsiniz. Ne yazık ki Sivas olaylarından sonra “yeter, bunlar da bizim kardeşlerimizdir” diyen ciddi bir kitle çıkmadı. Aleviler’in katliamlarla yok edilme sorununa ne yazık ki sadece sol kesim sahip çıktı. Biz herkesin eşitliğine, kardeşçe ve barış içinde yaşamasına yatkın bir öğretiyiz, inancız, kültürüz, felsefeyiz…

ALEVİ OLMAYANLARIN DA ETKİNLİKLERİMİZE KATILMASINI ARZU EDİYORUZ

Silivri’deki Aleviler son 10 yıldır birbirlerini tanıyor ve kaynaşıyor. Aleviler kendi kültürlerini buldukça toplumun diğer unsurlarının da Aleviler’e olan ilgisi artıyor. Zaten bizim yapmak istediğimiz de bu. Biz Aleviyiz, kendi içimizde kapanalım, cemimizi yapalım demiyoruz. Biz Alevi inancının gereklerine uygun olarak cemevimizi herkese açmaya çalışıyoruz. Gelin bizi de tanıyın. Bizim de ibadetimiz var, bizim de değerlerimiz var, bizim de bu ülkeye söyleyecek sözümüz var deme eğilimindeyiz hepimiz. Dolayısıyla öteden beri bütün etkinliklerimize Aleviler’le birlikte Alevi olmayanların da katılmasını çok istiyoruz.

CENAZELERİMİZE SÜNNİLER DE KATILIYOR

Örneğin son zamanlarda çok ilkler yaşamaya başladık. Yoğun katılımlı cenaze törenlerimiz oldu. Ve değişik kültürlerdeki insanların da merakla cemevimize gelerek cenaze törenlerimize katıldıklarını gördük. Örneğin dede cenaze namazına davet ettiğinde bazı arkadaşlarımız eyvan şimdi ne yapacağız nasıl davranacağız diye bana sordu. Ben de kendilerine rahat ol her şeyi anlayacaksın. Çünkü dua Türkçe okunacak. Bizde ibadet ana dilde yapılır dedim. Bizim anadilimiz Türkçe’dir.

NAMUSSUZ VE HIRSIZ CEMEVİNE GİREMEZ

Bizim cemlerimiz (ibadetlerimiz) öncesinde kendi iç sorunlarımızı da konuşuruz. Dede ibadete başlamadan önce aramızda dargın, kırgın var mı diye sorar. Eğer varsa bu dargınlığın giderilmesi için çözüm ve onarım çalışması içerisinde oluruz. Namus dışındaki bütün sorunlar çözülür. Eğer içimizde namussuz, hırsız, katil vs varsa dışarı çıkartılır ve ceme alınmaz.

İLK ÖNCE KİRALIK BİR BÜRODA BAŞLADIK

Silivri’de cemevi kurulma çalışmaları kapsamında önce kiralık bir büroda başladık. Sonra daha büyük bir daireye taşındık. Ondan sonra ilk olarak Hüseyin Turan döneminde belediyemizden bire yer talep ettik. Ancak planlama çalışmaları neticelendirilmediği için alamadık. Daha sonra Özcan Işıklar döneminde ben de meclis üyesiyken buranın tahsisini aldık. Sonra da temelini atmak suretiyle yavaş yavaş cemevimizi tamamlamaya çalışıyoruz.

VOLKAN YILMAZ BİZE DE DESTEK OLUYOR

Kimi zaman belediyemizin katkılarıyla kimi zaman da hayırsever vatandaşlarımızın da katkılarıyla devam ediyoruz. 15-20 gün önce de ses düzeni kurulumu yapıldı. Bundan dolayı Belediye Başkanımız Sayın Volkan Yılmaz’a teşekkür ediyoruz. Bizim için maddi yaklaşımdan önce bakış önemli. Burası malum Alevi toplumunun bir mekanıdır. Ben de Alevi toplumunun bir temsilcisi olarak bize olan bakışları daha çok önemsiyorum. Şu anda Silivri Cemevi yarım yamalak. Hala bitiremedik. Biz yüz tane değil bir tane cemevi yapıyoruz. Cemevleri asla camilerin alternatifi değildir. Ayrı bir misyonu vardır. Sevindiğimiz bir nokta var; Silivri’de zaman zaman Alevi olmayan işadamlarından da cemevi için destek aldığımız oluyor. Ama yetmiyor tabi… Dört katlı bir bina ve içerisinde yemekhanesi, misafirhanesi, semah salonu, ders görmek için sınıflar, gasilhane olacak. Toplantı ve konferans salonumuz olacak. Burası sadece Aleviler’e değil herkese açık olacak. Toplantı salonumuzda bütün Silivri faydalanabilir. Belediye başkanımız Volkan Yılmaz zaman zaman ihtiyaçlarımızı soruyor ve ilgileniyor. Kendisine teşekkür ediyorum.

DİYANET İŞLERİ CEMEVLERİNE SOĞUK BAKIYOR

Burada bir inanç evi, bir ibadet evi var. Devletin bir kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı bütün inançları besliyor ancak Aleviliği beslemiyor. Biz de bu toplumun bir parçasıyız. Bu nedenle biz devletten alacaklıyız, biz büyükşehir belediyesinden alacaklıyız, biz Silivri Belediyesi’nden alacaklıyız. Ve tabi ki maddi alacaklı olmaktan öte varlığımızın kabul edilmesini önemsiyoruz. Silivri’de bir kabul sorunu yaşamıyoruz ancak Türkiye’de bir kabul edilmişlik sorunu var. Bu da bizi rencide ediyor. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde cemevlerinin ibadethane olarak tanınması için önerge verildi ancak reddedildi. Ben Silivri Belediye Meclisi’nde de bunu söyledim. Zaten buraların ibadethane olduğu biliniyor. Herkes biliyor bunu. Alınacak olan kararın bşr yaptırımı da yok ki. Tamamen sembolik olacaktı. Bu bir saygıdır. Ne olurdu alınsaydı…

İMAM HATİP LİSESİ ÖĞRENCİLERİ CEMEVİNE GELDİ

Geçenlerde Silivri’de imam hatip lisesinden kızlı erkekli 90 öğrenci bizi tanımak amacıyla cemevine geldi. Eğer ki bakışlar halen keskin olsaydı gelmezlerdi İşte biz buna açığız.

SEMAH KURSLARIMIZ VAR

Biz Silivri Cemevi’nde inancımızın gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Farklı yörelerden gelen insanların buluştuğu bir Silivri’de yaşıyoruz. Bu nedenle inancımızı anlatıyoruz. İnsanları birleştirmeye çalışıyoruz. Büyükşehirlerde Alevilik köy ortamları kadar rahat yaşanamıyor. Bir dağınıklık oluyor. Ve biz bir kaynaşma ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Bizim ibadetimizin en önemli dayanaklarından bir tanesi semahtır. Bağlama ile değişler okunur. Silivri Cemevi’nde semah kursları düzenliyoruz. Ama en büyük engelimiz eğitim sistemindeki Aleviliğe ola bakışın değiştirilmemesiyle alakalıdır. Bu bizi üzüyor ve yoruyor.

İMAMOĞLU'NA GİDECEĞİZ

İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile en kısa zamanda makamında bir araya geleceğiz. Kendisi de buraya gelip görmüştü zaten. Burası biterse ne olur? Her şeyden önce bu toplumun insanları olarak kendimize güvenimiz yerine gelir. İçerisinde dershanesi, kültür alanı, kütüphanesi herşeyi olacak. Kadınlarımızı el ilerini geliştirecekler. Öğrencilerimiz etüt yapacak. Engelilerimiz için bölüm olacak. Ve Alevi sünni ayrımı yapmayacağız. Bu hizmetler herkese açık olacak. Burası Silivri’nin kazandığı bir mekan olacak. On yıllardır kendisini dışlanmış hisseden bu toplumun özgüveninin gelişimi açısından da çok önemli.

Cem Güner

Editör: TE Bilişim